• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

ABD hariç BM Güvenlik Konseyi üyeleri: Gazze’deki kıtlık insan kaynaklıdır

28 Ağustos 2025, Perşembe 01:37
28 Ağustos 2025, Perşembe 01:37
ABD hariç BM Güvenlik Konseyi üyeleri: Gazze’deki kıtlık insan kaynaklıdır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD dışındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, yaptıkları açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki kıtlığın insan eliyle ortaya çıkmış bir kriz olduğunu belirtti ve açlığın bir savaş aracı olarak kullanılmasının uluslararası insancıl hukuk tarafından

Konsey üyeleri, ortak açıklamalarında Gazze’de derhal, kalıcı ve koşulsuz bir ateşkes sağlanması, yardımların tüm bölge genelinde büyük ölçüde artırılması ve işgal gücü işgalin yardımların ulaşmasını engelleyen tüm kısıtlamaları derhal ve koşulsuz şekilde kaldırması çağrısında bulundu.

Ortak açıklamayı, BM nezdinde Guyana Daimi Temsilci Yardımcısı Trishala Persaud ile Slovenya Daimi Temsilci Yardımcısı Ondina Drobnič, Konsey’in 14 üyesi adına okudu.

Üyeler, geçtiğimiz Cuma günü yayımlanan Entegre Gıda Güvenliği Aşamalı Sınıflandırma (IPC) verileriyle ilgili derin kaygı ve şoklarını ifade etti. Raporda, Gazze şehrinde kıtlığın açık ve net şekilde gerçekleştiği doğrulanıyor. IPC’nin yöntem ve çalışmalarına güvendiklerini belirten üyeler, bunun Orta Doğu’da ilk kez resmi olarak kıtlık ilanı olduğunu vurguladı. Raporda, “Her gün daha fazla insan, çoğu çocuk olmak üzere, yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor.” denildi.

Rapora göre, kıtlığın Eylül ayı sonuna kadar Deyr el-Belah ve Han Yunus’a yayılması bekleniyor. Aynı zamanda, yaklaşık 1,5 milyon kişi Gazze’nin farklı bölgelerinde gıda güvensizliğinin kriz ve acil seviyelerinde yaşıyor. En az 132 bin çocuğun şimdi ile Haziran 2026 arasında şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip olacağı tahmin ediliyor. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar da orantısız şekilde etkileniyor ve yetersiz beslenmeye bağlı ölümler arasında en kırılgan grupları oluşturuyor. Bütün bunlar yaşanırken, yüzlerce hayat kurtarıcı yardım yüklü tır, çok kısa bir mesafede bekletiliyor.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu, insan eliyle yaratılmış bir krizdir. Açlığın savaş aracı olarak kullanılması uluslararası insancıl hukuk tarafından açıkça yasaklanmıştır. Gazze’deki kıtlık derhal sona erdirilmelidir. Uluslararası insancıl hukuk uygulanmalı ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2417 (2018) sayılı kararı hayata geçirilmelidir.”

Konsey üyeleri ayrıca, derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes ile Gazze’nin tamamında insani yardımların kesintisiz ve kapsamlı şekilde akışının sağlanması çağrısında bulundu.

Üyeler, işgalci rejimin yardımların ulaştırılmasına getirdiği tüm kısıtlamaları derhal ve koşulsuz kaldırması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tüm kara geçişlerinin açılması ve BM ile insani yardım ortaklarının güvenli ve geniş kapsamlı çalışmasına izin verilmesi talep edildi.

Raporda, işgalci rejimin Gazze şehri üzerinde kontrol kurma kararından da derhal geri adım atması gerektiği belirtilerek bu kararın, kaçınılmaz olarak insani durumu daha da kötüleştireceği ve tüm sivillerin hayatını tehlikeye atacağı kaydedildi. (İLKHA)

ABD hariç BM Güvenlik Konseyi üyeleri: Gazze’deki kıtlık insan kaynaklıdır

ABD'den Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye yaptırım

YÖK, depremzede öğrencilere tanınan özel öğrencilik hakkını uzattı

HAMAS: ABD, Gazze’deki işgal suçlarında tam bir ortaktır

Mereto'ya ulaşım kolaylaşıyor: Yol çalışmaları hızlandı

Batman’a Tıp Fakültesi Şart! Öğretmen Akademisi İçin de En Doğru Adres Batman

Havadan çekilen görüntüler: Kuzey  Gazze gri ve ıssız bir enkaza dönüştü

Batman'da çöp kokusu tepki çekiyor!

Ensarullah, hipersonik füze siyonistlerin havalimanını hedef aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hava savunmada tüm engellere  rağmen ciddi yol aldık

BTK ile Türk Telekom arasındaki anlaşma 2050'ye uzatıldı

Muş'ta kepçe devrildi: Bir yaralı

HÜDA PAR: Silopi'de yüksek kesilen elektrik faturaları halkı mağdur ediyor

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü TYP kapsamında işçi alımı yapacak

Afrika genelinde 82 binden fazla kişi kayıp

ABD'de okul saldırısında 3 ölü 17 yaralı

Savunma şirketi ASSAN'a bağlı 10 şirkete kayyım atandı, şirket yetkilileri FETÖ'den gözaltında

İşgalcilerin ilerleyişi sürüyor: Suriye, 6 askerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadı

TBMM, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanıyor

Depremde hasar gören Gaziantep'teki tarihi yapılar açılacak

Alman Kabinesi gönüllü askerlik yasası tasarısını onayladı

Batmanlı iş adamı 10 yetim aileye umut oldu

Yapay zeka kullanan ilk bilgisayar virüsü keşfedildi

İşgalciler Tulkarm'da 213 gündür saldırılarını sürdürüyor

Kekemelik tedavisi kişiye özel olmalı!

İnternet alışverişinde gümrüksüz vergi iddialarına yalanlama geldi

Karatay Belediyesi’nden eğitime destek

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye modelini ortaya koymak bu komisyonun tarihi başarısı olacak

Danimarka, Grönland'daki gizli "nüfuz operasyonları" nedeniyle ABD elçisini çağırdı

Endonezya'da kızamık salgını: 17 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD hariç BM Güvenlik Konseyi üyeleri: Gazze’deki kıtlık insan kaynaklıdır

ABD'den Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye yaptırım

YÖK, depremzede öğrencilere tanınan özel öğrencilik hakkını uzattı

HAMAS: ABD, Gazze’deki işgal suçlarında tam bir ortaktır

Mereto'ya ulaşım kolaylaşıyor: Yol çalışmaları hızlandı

Batman’a Tıp Fakültesi Şart! Öğretmen Akademisi İçin de En Doğru Adres Batman

Havadan çekilen görüntüler: Kuzey  Gazze gri ve ıssız bir enkaza dönüştü