• BIST 100

    15841,58%0,19
  • DOLAR

    43,38% 0,04
  • EURO

    51,41% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7107,66% 2,35
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

ABD Kongresi, Suriye'ye yönelik "Sezar yaptırımlarını" kaldırmaya hazırlanıyor

09 Aralık 2025, Salı 11:25
09 Aralık 2025, Salı 11:25
ABD Kongresi, Suriye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kongre, Sezar yaptırımlarının iptalini yıl bitmeden geçmesi beklenen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na ekledi. Düzenleme, Suriye ekonomisinin yeniden canlanması için kritik bir adım olarak görülüyor.

ABD Kongresi, Suriye'ye 2019'da uygulamaya konulan ve en sert ekonomik yaptırımlar arasında gösterilen Sezar Yasası'nı kaldırmaya yönelik kapsamlı bir adım attı. Reuters'ın aktardığına göre Senato ve Temsilciler Meclisi, yaptırımların iptalini Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) üzerinde uzlaşılan yeni metnine dahil etti.

Yaklaşık 3 bin sayfalık yasa tasarısında yer alan bu madde, Sezar yaptırımlarının yürürlükten kaldırılmasını öngörürken, Beyaz Saray'ın düzenli olarak Kongre'ye rapor sunmasını da şart koşuyor. Bu raporlarda, Suriye hükümetinin DAİŞ'le mücadelede aktif olduğu, ülkedeki etnik ve dini toplulukların haklarını koruduğu ve komşu ülkelere (özellikle siyonist rejim dahil) tek taraflı ve gerekçesiz askeri adımlar atmadığına dair kanıtlar talep edilecek.

Yasanın Kongre tarafından yıl sonuna kadar geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Donald Trump'ın imzasıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kongre'de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, taslağın hazırlanmasında belirleyici rol oynadı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi üyeleri, Suriye devriminin birinci yılı vesilesiyle yayımladıkları mesajda yaptırımların kaldırılmasını desteklediklerini belirterek, "Suriye halkının refahı için çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, mayıs ayında Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yapılan görüşmenin ardından tüm yaptırımların kaldırılacağını duyurmuş, mevcut yaptırımlar geçici olarak askıya alınmıştı. Ancak Sezar yaptırımlarının tamamen kaldırılması, yasal düzenleme gerektirdiği için Kongre'nin onayını bekliyordu.

2019'da kabul edilen Sezar Yasası, Suriye'de savaş suçları ve işkenceyi belgeleyen binlerce görüntüyü sızdıran Suriyeli askerin kod adından esinlenmişti. Yasa, uzun yıllar Suriye ekonomisinin toparlanmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyordu. Şimdi yaptırımların kaldırılmasına yönelik süreç, Şam'daki yeni hükümet için önemli bir siyasi ve ekonomik kazanım olarak değerlendiriliyor.

Sezar Yasası nedir?

Sezar Yasası, Suriye’deki iç savaş sırasında işkence, infaz ve savaş suçlarını belgeleyen binlerce fotoğrafı uluslararası kamuoyuna sızdıran Suriyeli askerin kod adından ("Caesar/Sezar") adını alır.

Bu yasa:

Suriye hükümetine, onunla çalışan kurumlara ve rejime destek veren kişi/şirketlere ağır ekonomik yaptırımlar uygulanmasını öngörür.

İnşaat, enerji, askeri ve finans sektörleri başta olmak üzere geniş bir alanı hedef alır.

Suriye'nin yeniden imarı için dış yatırımları engeller, rejime ekonomik baskı kurmayı amaçlar.

Suriye’ye destek verdiği öne sürülen Rusya, İran, Lübnan Hizbullahı ve diğer aktörlere yaptırım uygulanmasına kapı açar.

Amaç, Esed yönetimini sivillere yönelik saldırıları sonlandırmaya, siyasi çözümü kabul etmeye ve insan hakları ihlallerine son vermeye zorlamak olarak belirtilir. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yunanistan’da gıda fabrikasında yangın: 3 ölü

Japonya'da tren ile kamyon çarpıştı

Uzman Psikolog Reyhani: Maneviyat ruhsal dengeyi güçlendiriyor

Minnesota, ABD başsavcısının göçmenlik şartlarını reddetti

Konya için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

İstanbul’da karbonmonoksit şüphesi: 3 kişi hayatını kaybetti

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor

Batman’da Özel Eğitimcilerden Net Mesaj: “Bu Oran Sürdürülemez”

Meksika'da futbol maçında silahlı saldırı: 11 ölü

Brent petrol 65,49 dolardan işlem görüyor

Bursa’da kurt, fotokapanlar tarafından görüntülendi

Siyonist rejim, Kalendiya ve Kafr Akab'a saldırdı

Diyarbakır’da yoğun sis etkisini sürdürüyor: Uçuşlar iptal edildi

ABD'nin Venezuela tehditleri sosyal medyayı salladı

Suç örgütüne operasyon: 17 kişi tutuklandı, 10,7 milyar liralık 85 hesap donduruldu

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

ABD’de 8 kişinin bulunduğu özel jet düştü

Filipinler’de 359 kişilik feribot battı: En az 13 ölü

ABD'den İran'a "kısa ve hızlı" saldırı sinyali

Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor

Çin'in üst düzey generali ABD'ye nükleer sır sızdırmakla suçlanıyor

Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

Suriye ordusu: SDG, Ayn el-Arab'da ateşkesi ihlal etti

Kuzey Ege'de bazı feribot seferleri iptal edildi

Netanyahu: Refah Sınır Kapısı sınırlı olarak açılacak

Balıkesir Sındırgı'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim saldırıları sürüyor: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yunanistan’da gıda fabrikasında yangın: 3 ölü

Japonya'da tren ile kamyon çarpıştı

Uzman Psikolog Reyhani: Maneviyat ruhsal dengeyi güçlendiriyor

Minnesota, ABD başsavcısının göçmenlik şartlarını reddetti

Konya için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

İstanbul’da karbonmonoksit şüphesi: 3 kişi hayatını kaybetti

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor