• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ABD, nükleer silahlara karşı lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçları üzerinden çalışıyor

DÜNYA 30.01.2025 14:44:15 0
ABD, nükleer silahlara karşı lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçları üzerinden çalışıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Pete Hegseth’e 60 gün içinde en yeni füze savunma sisteminin proje ve konuşlandırma planını sunma talimatı verdi.

Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre ABD tarafından geliştirilen en yeni füze savunma sistemi (Füze Savunma Sistemi - PRO) olan "Amerika'nın Demir Kubbesi", nükleer silahları yok etmek için lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçlarının konuşlandırılmasını öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce Savunma Bakanı Pete Hegseth’e verdiği talimat doğrultusunda, 60 gün içinde bu yeni füze savunma sistemine dair bir proje ve konuşlandırma planı sunulması gerekiyor.

Trump'ın, bu sistemi, siyonist işgal rejimindeki "hava savunma sistemine duyduğu saygıyı göstermek amacıyla 'Amerika'nın Demir Kubbesi' olarak adlandırdığı" belirtildi.

Ancak, Trump'ın "bir sonraki nesil füze savunma sistemi" vizyonunun aslında 40. ABD Başkanı Ronald Reagan’ın 1983 yılında Soğuk Savaş’ın zirvesinde başlattığı ünlü "Yıldız Savaşları" programına çok daha yakın olduğu belirtiliyor.

Bu yeni nesil "Yıldız Savaşları 2.0" projesinin maliyetinin yüz milyarlarca doları bulması bekleniyor. Uzmanlara göre, projede karşılaşılan teknolojik zorluklar oldukça büyük. Ayrıca, uzmanlar, bu girişimin Çin ve Rusya’yı, sistemin etkinliğini ortadan kaldıracak karşı önlemler almaya teşvik edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Trump tarafından önerilen sistem, uzmanlara göre son derece pahalı ve teknik açıdan karmaşık. Trump'ın talimatına göre, proje kapsamında "uzay önleyicileri" olarak adlandırılan bir uydu ağı kurulacak ve bazı uydular lazer silahlarıyla donatılacak. Buna ek olarak, lazerlerin devre dışı kalması durumunda kullanılacak daha düşük irtifada görev yapacak ikinci bir önleyici katman da geliştirilecek.

Ancak analistler, uzay tabanlı bir füze savunma kalkanının tamamen geçilmez hale getirilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu savunuyor. Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) füze uzmanı Tom Karako’nun FT'ye yaptığı açıklamada, "Sihirli bir güvenlik garantisi yok" ifadesine yer verildi.

Buna göre, balistik nükleer füzelerin kalkış aşamasında, yani yörüngeye ulaşmadan önceki 3-5 dakikalık süre içinde tespit edilmesi, önlenmesi ve imha edilmesi gerekecek. Ancak bu, yüzlerce kilometre mesafeden hedefi vurabilecek lazer ışınları gerektiriyor ve şu an için böyle bir teknoloji mevcut değil.

Gazeteye göre Oslo Nükleer Projesi araştırma merkezinden füze uzmanı Fabian Hoffmann, lazerlerle donatılmış uyduların çalıştırılması için mini reaktörlere veya gelişmiş güneş paneli sistemlerine ihtiyaç duyulacağını belirtti. Hoffmann, "Bu, büyük ölçekli araştırmalar ve yatırımlar gerektirir ve kısa vadede gerçekleştirilmesi imkânsızdır." diye ekledi. (İLKHA)

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ