• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

ABD yönetimi, soykırıma karşı çıkan tutuklu Filistinli öğrenciyi her an sınır dışı edebilir

13 Mart 2025, Perşembe 13:12
13 Mart 2025, Perşembe 13:12
ABD yönetimi, soykırıma karşı çıkan tutuklu Filistinli öğrenciyi her an sınır dışı edebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

New York'ta bir federal yargıç, ABD'de işgalci siyonistlerin Gazze'ye yönelik soykırımına karşı düzenlenen üniversite protestolarına öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklanan Filistinli öğrenci Mahmud Halil hakkında daha önce verilen “sınır dışı etme" karar

Halil’in avukatı Ramzi Kasım, mahkemede yaptığı açıklamada, müvekkilinin hukuki danışmanlık alma hakkından mahrum bırakıldığını belirtti.

Kasım, Halil’in Louisiana’daki gözaltı merkezinde sadece dinlemeye açık bir telefon hattı üzerinden avukatlarıyla görüşebildiğini ve hâlâ onlarla uzun bir konuşma yapma şansı bulamadığını ifade etti.

Kasım ayrıca, Halil’in gece saatlerinde eşiyle birlikte evine dönerken gözaltına alındığını ve 1.600 kilometre uzaklıktaki Louisiana’ya götürüldüğünü aktardı.

Halil’in ABD vatandaşı olan eşinin sekiz aylık hamile olduğunu vurgulayan Kasım, müvekkilinin yalnızca Filistinlilerin haklarını savunduğu için tutuklanıp sınır dışı edilmek istendiğini söyledi ve onun avukatlarıyla yüz yüze görüşebilmesi için mahkemeden yardım talep etti.

Gözetimsiz telefon görüşmesi izni

Hakim Jesse Furman, Halil’in günde bir kez gözetim olmadan telefon görüşmesi yapmasına izin verilmesine karar verdi.

Savunma avukatlarından biri, Halil’in eşi tarafından kaleme alınan bir açıklamayı mahkemede okudu. Açıklamada, Halil’in evinden kaçırıldığı belirtilerek, Filistin halkının haklarını savunduğu için tutuklanmasının utanç verici olduğu vurgulandı ve ABD hükümetinden Halil’in serbest bırakılması talep edildi.

Halil’in sınır dışı edilip edilmeyeceği ya da davasının hangi eyalette görüleceği konusunda henüz bir karar verilmedi. ABD hükümeti, davanın ya sınır dışı işlemlerinin başlatıldığı New Jersey’de ya da şu an gözaltında tutulduğu Louisiana’da görülmesi gerektiğini savunuyor.

Hakim Furman, ABD hükümetine, hukuki gerekçelerini mahkemeye sunması için Cuma gününe kadar süre tanıdı. Nihai kararın ise Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Mahkeme binası önünde Halil’e destek vermek amacıyla toplanan yüzlerce kişi Filistin bayrakları taşıyarak protesto düzenledi. Ünlü aktris Susan Sarandon da mahkemeye gelerek Halil’e destek verdi.

Sınır dışı kararı

ABD makamları, Columbia Üniversitesi mezunu olan ve işgalci siyonistlerin savaş politikalarına karşı yürütülen protestolarda öne çıkan Halil’i geçtiğimiz hafta sonu tutuklayarak Louisiana’daki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Merkezi’ne sevk etti.

ABD hükümeti Halil’e herhangi bir suçlama yöneltmedi, ancak protestolara katıldığı gerekçesiyle daimi oturma iznini iptal etti.

Halil’in tutuklanması, Başkan Donald Trump yönetimine muhalif çevrelerde ve ifade özgürlüğü savunucuları arasında öfkeye yol açtı. Bazı sağcı çevreler bile bu adımın ifade özgürlüğünü tehdit edebileceğini savundu.

 

Siyonist hamisi ABD yönetimi yetkilileri ise işgalcilerin soykırımına karşı durulmasını kabul etmeyerek Halil'e yönelik karara destek verdi.

 

Geçtiğimiz yıl ABD üniversitelerinde, işgalci siyonistlerin Gazze'deki saldırılarına karşı geniş çaplı öğrenci protestoları düzenlenmişti. Bazı gösterilerde polis ile siyonist karşıtı protestocular arasında şiddetli olaylar yaşanmıştı.

Başkan Donald Trump, Filistinlilere destek veren yabancı uyruklu öğrencilerin sınır dışı edileceğini daha önce taahhüt etmişti. Trump ve bazı Cumhuriyetçi yetkililer, gösterilere katılan öğrencileri ABD’de "terör örgütü" olarak tanımlanan HAMAS'a destek vermekle suçlamıştı.

Trump, Mahmud Halil’in tutuklanmasıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, “Bu ilk tutuklama ve daha fazlası olacak” ifadelerini kullanarak, son iki yılda işgalci siyonistlerin Filistin halkına yönelik savaşını üniversite kampüslerinde protesto eden diğer öğrencilerin de gözaltına alınabileceğinin sinyalini verdi.

ABD’nin desteğiyle işgalci siyonist rejim, 7 Ekim 2023 ile 19 Ocak 2025 tarihleri arasında Gazze’de “soykırım” niteliğinde bir saldırı gerçekleştirerek 160 binden fazla Filistinliyi şehit etti veya yaraladı. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtilirken, 14 binden fazla kişinin ise hâlâ kayıp olduğu bildirildi. (İLKHA)

Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü

Denizlerde hava durumu: Batı Karadeniz'de kuvvetli rüzgâr uyarısı

Hava açık ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde olacak

İngiltere'de trende bıçaklı saldırı: 10 yaralı, 2 kişi gözaltında

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda 28,1 milyon tonu aştı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Hatay’da otomobil bariyerlere çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Meksika'da raydan çıkan tren cayır cayır yandı

Rusya'dan ABD'ye kınama

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü