• BIST 100

    14200,54%-0,68
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,16% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5922,12% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

ABD'den Suriye'ye yönelik yaptırımlarda geri adım

24 Mayıs 2025, Cumartesi 07:56
24 Mayıs 2025, Cumartesi 07:56
ABD
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD Hazine Bakanlığı, Trump yönetiminin kararı doğrultusunda Suriye'ye yönelik bazı yaptırımları kaldırdığını duyurdu. Şam yönetimi kararı "olumlu ve umut verici bir adım" olarak değerlendirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'ye yönelik bazı yaptırımların gevşetildiğini ve genel bir lisans yayınlandığını duyurdu. Açıklamada, bu adımın Başkan Donald Trump'ın Şam üzerindeki tüm yaptırımları kaldırma kararıyla uyumlu olduğu belirtildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, önceden yasaklı birçok ekonomik işlem ve yatırımın önü açılırken, özel sektörün Suriye'de daha aktif rol oynamasının yolu da açılıyor.

Bakanlık açıklamasında, söz konusu muafiyetin "Caesar Yasası" kapsamında sağlandığı vurgulandı. Bu adım, ABD'nin bölgesel müttefiklerinin ve ortaklarının Suriye'deki potansiyelden daha fazla faydalanmasına olanak tanıyacak.

Açıklamada ayrıca, "Amerika, Suriye'nin istikrarlı, birleşik ve komşularıyla barış içinde yaşayan bir ülke olmasına destek vermeye kararlıdır" denildi. Yaptırımların hafifletilmesinin gerekçesi olarak, Şam'daki yeni hükümetin "terör örgütlerine" güvenli sığınak sağlamama ve azınlıkları koruma taahhüdü gösterildi.

Şam'dan ilk tepki

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şibani ise gelişmeyi değerlendirerek, "Önümüzdeki aylarda daha büyük başarılar geliyor" dedi. Şibani, Suriye'nin hak ettiği itibarı yeniden kazanacağını ve uluslararası alanda onurlu bir yer edinmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, ABD'nin kararını "insani ve ekonomik anlamda doğru yönde atılmış olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

Associated Press'in aktardığına göre, ABD'li yetkililer yaptırımların hafifletilmesine dair ilk adımların cuma veya salı günü atılmasını bekliyor.

Bu kapsamda, ABD Hazine Bakanlığı'nın yabancı şirketlerin Suriye'de ne tür ekonomik faaliyetlerde bulunabileceğine dair düzenlemeleri de genişletmesi bekleniyor.

Şam'daki yeni yönetim, iktidara geldiğinden bu yana, özellikle 2011'deki halk ayaklanmasından bu yana uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep ediyordu. Hükümete göre bu adım, ülkenin yeniden inşası ve ekonomik toparlanma için hayati önemde. (İLKHA)

Bitlis'te eğitime kar engeli

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bitlis'te eğitime kar engeli

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor