• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,11
  • EURO

    43,66% -0,14
  • GRAM ALTIN

    3989,41% -1,97
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Abdülhamit Turgut: Mukabele geleneği asırlardır devam ediyor

GÜNDEM 6.03.2025 18:02:27 0
Abdülhamit Turgut: Mukabele geleneği asırlardır devam ediyor

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Abdülhamit Turgut, Mukabele geleneğinin Cebrail Aleyhisselam ile Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesselem) Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim’i karşılıklı okumalarıyla başladığını ve günümüze kadar devam ettiğini dile geti

Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam arasında Ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği sahabelerden günümüze kadar ulaştığını söyleyen Turgut, mukabelenin İslam dünyasında önemli bir yer edindiğine dikkat çekti.

Mukabele kelimesinin kök itibariyle "kabele" kökünden geldiğini belirten Turgut, karşılıklı konuşmak, birisi konuştuğunda onu dinlemeye sözlük anlamıyla "mukabele" dendiğini ifade etti.

Peygamber Efendimizin Cebrail Aleyhisselam ile her Ramazan ayında, o güne kadar inen ayetleri karşılıklı okuduğunu söyleyen Turgut, vefatından önceki son Ramazan ayında ise, bu mukabele iki kez tekrarlanarak tamamlandığını belirtti.

“Cebrail (a.s.) ve Peygamberimiz ayetleri karşılıklı okumuşlardır”

Sahabelerin kendi dönemlerinde Peygamberimizden bize miras olan mukabele sünnetini aileleriyle sürdürdüğünü dile getiren Turgut, “Mukabele kelimesi, Arapça kökenli olup 'karşılıklı okuma ve dinleme' anlamına gelir. Bu gelenek, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrail (a.s.) arasında her Ramazan ayında gerçekleşen Kur’an okuma uygulamasına dayanır. Vahyin indiği dönemden itibaren her yıl Ramazan ayında, Cebrail (a.s.) ve Peygamberimiz (s.a.v.) o güne kadar inen ayetleri karşılıklı okumuşlardır. Peygamber Efendimiz’in vefat ettiği yıl, Kur’an baştan sona iki kez okunmuş ve bu sayede Kur’an-ı Kerim’in eksiksiz olarak korunması sağlanmıştır. Bu gelenek sahabeler tarafından da sürdürülmüş, Ramazan ayında aileleriyle bir araya gelerek Kur’an okuyup dinlemişlerdir. Allah Resulü (s.a.v.), sesi güzel olan sahabeler den Kur’an-ı Kerim dinlemiş, özellikle azap ayetleri geçtiğinde duygulanıp gözyaşı dökmüştür. Mukabele geleneği Osmanlı dönemi dahil olmak üzere tarih boyunca devam etmiş, günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün hâlâ camilerde, özellikle Ramazan ayında sabah ve ikindi namazlarından önce mukabeleler düzenlenmektedir. Hatta bazı camilerde yoğun talep nedeniyle günde iki defa mukabele okunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Mukabele büyük bir manevi atmosferi barındıran bir ibadettir”

Allah’ın ayetlerini okumak için bir araya gelenlerin üzerine rahmet ineceğini ifade eden Turgut, “Kur’an-ı Kerim’in her harfine on sevap verildiği ve Ramazan ayında yapılan her ibadetin bin kat fazla sevap kazandırdığı düşünüldüğünde, mukabeleye katılmak büyük bir manevi kazançtır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir hadisinde Allah’ın kelamını okumak ve dinlemek için bir araya gelen Müslümanların üzerine rahmet ineceğini, meleklerin onları kuşatacağını bildirmiştir. Bu nedenle mukabele, sadece bir okuma pratiği değil, aynı zamanda büyük bir manevi atmosferi barındıran bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı, son yıllarda mukabelelere yeni bir boyut kazandırarak tefsirli mukabele uygulamasını başlatmıştır. Eskiden de bazı hocalar, cemaatin ihtiyacı olan ayetleri açıklardı, ancak bu uygulama günümüzde daha sistematik hale getirilmiştir. Tefsirli mukabelede, Kur’an okunduktan sonra dikkat çeken ve cemaatin anlayışını geliştirecek ayetlerin kısa açıklamaları yapılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’i sadece okumak yeterli değildir, onun mesajını anlamak ve hayatımıza tatbik etmek de gereklidir. Kur’an, bir cevize benzetilecek olursa, lafzı kabuk, manası ise iç kısmıdır. Gerçek faydayı elde edebilmek için kabuğu kırıp içindeki özü almak gerekir. Sahabeler, bir ayeti iyice anlamadan diğerine geçmezlerdi. Biz de aynı şekilde Kur’an’ı sadece yüzünden okumakla yetinmeyip, onun bize vermek istediği mesajları hayatımıza yansıtmalıyız.” diye konuştu.

“Mukabele geleneği, kıyamete kadar devam edecek önemli bir mirastır”

Kur’an-ı Kerim öğrenme yaşı olmadığını belirten Turgut, “Mukabele geleneğinin yaşaması için Kur’an eğitimi küçük yaşlardan itibaren verilmelidir. Günümüzde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 4-6 yaş aralığında çocuklara yönelik Kur’an kursları açılmıştır. Çocuklarımızı bu kurslara göndererek, onlara Kur’an-ı Kerim’i erken yaşta sevdirebiliriz. Eskiden Kur’an öğrenmek için imkânlar sınırlıyken, bugün teknolojinin sunduğu fırsatlar sayesinde herkes rahatlıkla Kur’an okumayı öğrenebilir. 70-80 yaşındaki insanlar bile Kur’an öğrenebiliyorsa, hiçbir yaşta geç kalınmış sayılmaz. Mukabele geleneği, kıyamete kadar devam edecek önemli bir mirastır. Onu sadece bir okuma pratiği olarak değil, bir yaşam rehberi olarak görmek ve bu bilinçle hareket etmek gerekir. Kur’an’ı okuyarak, anlayarak ve uygulayarak hayatımıza yön verirsek hem dünya hem de ahiret saadetini kazanabiliriz.” dedi. (İLKHA)

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ