• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

26 Şubat 2021, Cuma 08:48
26 Şubat 2021, Cuma 08:48
Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken yeni bir adım atılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Son aylarda dolardaki artış bahane edilerek tüketicilerin temel gıda ürünlerine yansıtılan zamlar ve gramaj oyunlarıyla gerçekleştirilen gizli zamlar, asgari ücretlinin aldığı zam farkını daha hesabına geçmeden eritince vatandaşların şikayetleri devletin en üst seviyesine kadar ulaştı.

Aslında 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve bu kanuna göre yürürlüğe konulan ikincil mevzuatta bu konularda açık hükümler bulunuyor.

2018 Ağustos ayındaki kur artışıyla beraber ortaya çıkan stok vurguncularına karşı mevzuata eklenen madde aynen şöyle demektedir. 'Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak haksız ticari uygulama kapsamındadır.” Buna aykırı davrananlara 11.400 lira idari para cezası kesilir ve Bakanlık bu cezayı 10 katına kadar da arttırabilir.

'AMAÇ MAKUL FİYATLAR SAĞLAMAKTIR' 
Tarım kredi kooperatiflerinin sayısının arttırılmasındaki amaç, sebze ve meyvenin nihai tüketiciye makul fiyatla ulaşmasını sağlamaktır. Zincir marketler sebze ve meyveyi direk tarladan satın alabilme ayrıcalığına sahiplerdir.Böylelikle yaptıkları toplu satın alma sözleşmeleriyle ellerine geçen büyük miktardaki stok sayesinde piyasada fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu noktada tüketiciler, malın alış fiyatının ve diğer ayrıntıların yazılı olduğu hal kayıt künyesini kontrol etmeli, alış, satış fiyatı arasında aşırı fark gördüğü takdirde bu durumu fotoğraflayarak Ticaret Bakanlığının 'Haksız Fiyat Artışı Mobil Şikayet Bildirimi' üzerinden şikayet oluşturmalıdır.

2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

26 FAALİYET GÖSTERİYOR 
Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Türkiye'de 26 ilde şubesi bulunuyor.Bu iller ise sırasıyla şöyle: Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA 
Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

İLKHA'nın gündeme getirdiği "Kavşak Projesi"ne resmî açıklama geldi

Şırnak’ta 39 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocukluk çağı hipertansiyonunda büyük artış

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İLKHA'nın gündeme getirdiği "Kavşak Projesi"ne resmî açıklama geldi

Şırnak’ta 39 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek