• BIST 100

    14292,72%0,97
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,18% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    9548,83% 0,71

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman'dan sahte altın uyarısı

10 Nisan 2025, Perşembe 13:53
10 Nisan 2025, Perşembe 13:53
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, piyasada sahte altın ürünlerinin arttığına dikkat çekerek, özellikle gram altın, bilezik, çeyrek, yarım altın ve hatta pırlantalarda dahi sahtelerinin bulunduğunu söyledi.

Son dönemlerde altın piyasasında artan sahtecilik olayları, kuyumcu esnafını ve vatandaşları ciddi şekilde tedirgin ediyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sahte altın üretimi daha da profesyonel hale gelirken, piyasaya sürülen ürünler artık ayırt edilemeyecek seviyeye ulaştı.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, sahte altın tehlikesine karşı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Yaşanan bazı dolandırıcılık vakalarının ardından kuyumcular, sahte altınlara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirmeye başladı.

Piyasada sahtesi üretilen gram altından bileziğe, çeyrekten pırlantaya kadar birçok ürün esnafı zorlarken, yetkililerin yeterli denetim ve yaptırımları uygulamaması tepkilere neden oluyor.

 “Has külçe altının dahi sahtesi yapılıyor”

Sahte altın konusunun sadece gram altınla sınırlı olmadığını belirten Başman, “Sadece sahte gram altın meselesi yok. Sahte bilezikler, çeyrek ve yarım altınlar hatta pırlantalar bile piyasada dolaşıyor. Has külçe altınların bile sahtesini yapmışlar. Ancak bu mesele kamuoyunda duyurulmadığı için vatandaşlarımıza herhangi bir bilgi ulaşmıyor.” dedi.

"Teknoloji çok ilerledi, sahtecilik arttı"

Sahteciliğin artık her sektörde görüldüğünü ifade eden Başman, “Otomobil sektöründen tekstile, hatta sahte diplomalara kadar birçok ürünün sahtesi yapılıyor. Elbette altının da sahtesini yapacaklar. Teknoloji çok ilerledi. Eski yöntemlerle artık sahte altını tespit edemiyoruz.” diye konuştu.

Başman, bazı altınların kaplamalarının çok güçlü olduğunu, bu nedenle yalnızca kesilerek test edilebildiklerini belirtti. Esnafa yönelik uyarılarda bulunan Başman, “Paketli gelen altınları, müşteriden geldiği anda paketten çıkartın. Eğer ikna olmazsanız keserek kontrol edin. Şüphe duyduklarınızı almayın.” şeklinde konuştu.

“Altınları piyasaya kötü niyetli kişiler sürüyor”

Sahte altınların bilinçli olarak piyasaya sürüldüğünü kaydeden Başman, bu işin organize şekilde yer altında yapıldığını dile getirdi. Yaşadığı bir örneği paylaşan Başman, “Geçenlerde bir kadın alyans tipi bir bilezik getirdi. Bilezik bir esnafımızın yeni üretim tarzındaydı. Kadının beyanına göre 7-8 yıl önce alınmıştı ama firma o ürünü yalnızca 4 ay önce üretmeye başlamıştı. Bu kadar açık bir durumla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

“Esnaf mağdur oluyor”

Sahte altın konusunda en büyük mağduriyetin kuyumcu esnafı tarafından yaşandığını belirten Başman, “Bir dolandırıcının getirdiği sahte altın, iş yoğunluğundan dolayı gözden kaçabiliyor. Biz vatandaşlara sahte altın satamayız, satmıyoruz da. Bir miktar para için iş yerimi ve odamı lekeleyemem” dedi.

Altının tamamen sahte değil, ayar farkıyla piyasaya sürüldüğünü belirten Başman, “22 ayar yerine 14 ayar altın getiriliyor, ancak üzerindeki cila ile 22 ayar gibi gösteriliyor. Vatandaş bu durumu fark ederse polise başvurmalı. Mutlaka elinde belge ve ispat olmalı.” diye konuştu.

“Cezalar caydırıcı değil”

Tüm iş yerlerinde kamera sistemi bulunduğunu, şehirler arası iletişim ağlarının da aktif olduğunu vurgulayan Başman, “Bu tür olaylarda yapılan cezai işlemleri yeterli bulmuyoruz. Hiçbirinin tutuklandığını görmedik. Bu durum halkı aldatmaktır ve bir servetin yok olması anlamına gelir. Altın, milli serveti doğrudan etkiler” ifadelerini kullandı.

Bir ifade işlemi için 6 saat beklemek zorunda kalan esnafın iş yerinin kapalı kalmasından dolayı büyük sorunlar yaşadığını belirten Başman, bu nedenle çoğu zaman şikâyetten vazgeçildiğini söyledi.

"Günlerde takılan altınlara dikkat edin"

Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Başman, “Günlerde ve düğünlerde takılan altınları kontrol edin. Aksesuar olarak satılan replika altınlar aracılığıyla insanlar yanılgıya düşebiliyor. Bu ürünlerin yasaklanması gerekiyor” dedi.

Başman, bu durumun kalpazanlık kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, buna rağmen replika altınların hâlâ satılabildiğini ve vatandaşların mağdur olabildiğini ifade etti. (İLKHA)

Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

AB'den Rusya'nın gölge filosuna yeni yaptırım kararı

Siirt’te okul kantinlerinde gıda denetimleri sıklaştırıldı

Benzinin litre fiyatına 2,02 liralık indirim

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletiyor

BAE destekli ayrılıkçılar Yemen'in güneyinde saldırılar başlattı

Bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Bursa’da lise öğrencilerine yapay zeka eğitimi

Kayseri’de 104 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Yaş meyve-sebze ihracatı Kasım ayında 518,7 milyon dolara ulaştı

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı'ndan yeni atanan İl Millî Eğitim Müdürüne ziyaret

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Kilo vermede bilmeniz gerekenler

HAMAS liderlerinden Hamdan: Önümüzdeki aşama hareketin örgütsel yapısının gücünü ortaya çıkaracak

AB Konseyi, Belarus'a yönelik yaptırımların kapsamını genişletti

DASKEF'ten sürücülere 'kış' uyarısı: Kurallara uyun, dikkatli olun!

60 yıldır bakıra şekil veren Nihat Usta: İşin ustası olmak için uzun yılların ömürden gitmesi lazım

Aile terapisiyle dağılmak üzere olan aileler yeniden kuruluyor!

Gaziantep'te 1 milyon 550 bin lira değerinde gümrük kaçağı eşya ele geçirildi

Gaziantep'te ruhsatsız silah ele geçirildi: 1 şüpheli yakalandı

Diyarbakır’da iş yerine yönelik saldırıyla ilgili 2 şüpheli yakalandı

Çekya hükümet kabul edildi

Şırnak’ta kar mesaisi devam ediyor

Ağrı'da durdurulan bir tırda yüklü miktarda sentetik ecza maddesi ele geçirildi

Belediye Başkanı Geçit: El sanatları bir milletin hafızasıdır

Batman İl Müftülüğünden fahri öğreticilere yönelik hizmet içi eğitim

Aralık ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı: 1 milyar 473 milyon lira destek

Batman'da çocuklar için Mevlana Haftası etkinliği düzenlendi

Batman kız yurdu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere yemek desteği

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 çalışma dönemi için yeni üyelerini arıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

AB'den Rusya'nın gölge filosuna yeni yaptırım kararı

Siirt’te okul kantinlerinde gıda denetimleri sıklaştırıldı

Benzinin litre fiyatına 2,02 liralık indirim

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletiyor

BAE destekli ayrılıkçılar Yemen'in güneyinde saldırılar başlattı