• BIST 100

    14292,72%0,97
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,18% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    9548,83% 0,71

Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Teravih namazı Ramazan gecelerini ihya etmektir

07 Mart 2025, Cuma 12:20
07 Mart 2025, Cuma 12:20
Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Teravih namazı Ramazan gecelerini ihya etmektir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Ramazan ayına has ve sünnet-i müekked olan teravih namazının Arapça rahatlatmak ve dinlendirmek anlamına geldiğini söyledi.

Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Peygamber Efendimizin sünneti olan teravih namazının sadece oruç tutanlara değil Ramazana ulaşan her Müslüman için sünnet olduğunu hatırlattı.

Müftü Haliloğlu, Ramazanda kılınan teravihin önemine dair, "Allah tuttuğumuz oruçları, kıldığımız namazları, Ramazan ayımızı mübarek eylesin. Teravih, Ramazan aylarını güzel bir şekilde geçirmek için Efendimizin (Aleyhissalâtu vesselam) sünnetidir. Teravih, Arapça rahatlatmak, dinlendirmek manasına gelen tervihâ kelimesinin çoğudur. Sevgili Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm döneminde dört rekatta bir dinlendirdiği için bu namaza bu isim verilmiştir. Sevgili Peygamberimizin (Aleyhissalatu vesellem) sünnetidir. Teravihi, Peygamberimizin vefatından önceki son Ramazanda kılmaya başladığını biliyoruz." dedi.

"Teravih namazı sünnet-i müekkededir"

Müftü Haliloğlu, "Teravih namazı, Ramazan gecelerinde, yatsı namazının ilk dört sünnetini, farzını ve son sünnetini kıldıktan sonra, vitir namazından önce kılınır. Genel anlayış bu şekildedir. Sevgili Peygamberimiz Aleyhisselatu Vesselam, teravih namazını, vefatından önceki, son Ramazanda kılmaya başladığını biliyoruz. Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Esas itibarıyla teravih namazı, Ramazan gecelerini ihya etmektir. Peygamberimiz bir hadisinde, 'Kim inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek, Ramazan gecelerinde, kıyamda, yani ibadetle geçirirse, Allah onun geçmiş günahlarını affetsin.' ki âlimler buradaki kastın teravih namazı olduğunu söyler.  İlk zamanlar, tabi teravih namazı, 4 rekâtta dinlenilerek kılınırdı. Ama sonradan, özellikle bizim geleneğimizde, 4 rekâttan sonra Peygamberimize salât ve selam getirerek, ilahiler okunarak ya da hiç ara vermeden, sadece Peygamberimize kısa bir salat ve selam getirdikten sonra, takip eden namazlar kılınmaya başlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"İslam ümmetinde genelde uygulama aynıdır"

Teravih namazının Türkiye ve diğer İslam ülkelerinde aynı uygulamayla kılındığını dile getiren Müftü Haliloğlu "Kaç rekât olduğu hususuna gelince, Peygamberimiz (Aleyhissalatu Vessellem) hayatının son döneminde bu namazı kılmaya başladığı için 8 rekât olduğu, 20 rekât veya daha farklı rekâtlarla kıldığı rivayet edilir. Ama genel anlayış, İslam ümmeti tarafından 20 rekât olarak kılındığı şekildedir. Teravih namazını Peygamberimizden (Aleyhissalatu Vessellem) sonra, Hazreti Ebu Bekir zamanında bireysel olarak Müslümanlar kılmıştır. Hazreti Ömer bakmış ki bir karışıklık var, Übey b. Kâb'dan imamlık yapmasını söyleyerek, teravih namazı ilk defa Hazreti Ömer döneminde 20 rekât olarak Kâb'ın imamlığında kılınmıştır. O gün bu gündür, devam etmektedir. Böylece Ramazan geceleri ihya edilmektedir." şeklinde konuştu.

"Oruç tutamayan kişilere de sünnettir"

Çeşitli nedenlerden dolayı Ramazan orucunu tutamayan kişilerin de teravih kılmasının sünnet olduğuna değinen Müftü Haliloğlu "Bizim ülkemizde erkeklerin yanında özellikle hanımefendiler, çocuklar iştirak ederler. Zaten bizim Türkiye'mizde, camilerimizde hanımefendiler Ramazan aylarında çok fazla gelmişlerdir. Ramazan gecelerini ihya etmektir aslında teravih namazı. Tabi teravih namazı sadece oruç tutanlara değil aslında Ramazan ayına erişen her kişiye de sünnettir. Çeşitli sebeplerle oruç tutamayan kişilere de teravih namazını kılmak sünnet-i müekkeddir. Allah teravih namazımızı, beş vakit namazımızla birlikte kılmak suretiyle Ramazan gecelerini ihya etmeyi bizlere nasip eylesin." dedi. (İLKHA)

Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

AB'den Rusya'nın gölge filosuna yeni yaptırım kararı

Siirt’te okul kantinlerinde gıda denetimleri sıklaştırıldı

Benzinin litre fiyatına 2,02 liralık indirim

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletiyor

BAE destekli ayrılıkçılar Yemen'in güneyinde saldırılar başlattı

Bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Bursa’da lise öğrencilerine yapay zeka eğitimi

Kayseri’de 104 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Yaş meyve-sebze ihracatı Kasım ayında 518,7 milyon dolara ulaştı

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı'ndan yeni atanan İl Millî Eğitim Müdürüne ziyaret

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Kilo vermede bilmeniz gerekenler

HAMAS liderlerinden Hamdan: Önümüzdeki aşama hareketin örgütsel yapısının gücünü ortaya çıkaracak

AB Konseyi, Belarus'a yönelik yaptırımların kapsamını genişletti

DASKEF'ten sürücülere 'kış' uyarısı: Kurallara uyun, dikkatli olun!

60 yıldır bakıra şekil veren Nihat Usta: İşin ustası olmak için uzun yılların ömürden gitmesi lazım

Aile terapisiyle dağılmak üzere olan aileler yeniden kuruluyor!

Gaziantep'te 1 milyon 550 bin lira değerinde gümrük kaçağı eşya ele geçirildi

Gaziantep'te ruhsatsız silah ele geçirildi: 1 şüpheli yakalandı

Diyarbakır’da iş yerine yönelik saldırıyla ilgili 2 şüpheli yakalandı

Çekya hükümet kabul edildi

Şırnak’ta kar mesaisi devam ediyor

Ağrı'da durdurulan bir tırda yüklü miktarda sentetik ecza maddesi ele geçirildi

Belediye Başkanı Geçit: El sanatları bir milletin hafızasıdır

Batman İl Müftülüğünden fahri öğreticilere yönelik hizmet içi eğitim

Aralık ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı: 1 milyar 473 milyon lira destek

Batman'da çocuklar için Mevlana Haftası etkinliği düzenlendi

Batman kız yurdu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere yemek desteği

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 çalışma dönemi için yeni üyelerini arıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

AB'den Rusya'nın gölge filosuna yeni yaptırım kararı

Siirt’te okul kantinlerinde gıda denetimleri sıklaştırıldı

Benzinin litre fiyatına 2,02 liralık indirim

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletiyor

BAE destekli ayrılıkçılar Yemen'in güneyinde saldırılar başlattı