• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı

25 Mayıs 2023, Perşembe 16:00
25 Mayıs 2023, Perşembe 16:00
Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı

Adıyaman’ın asırlardır sofralarında yer alan kadim yemekler sergilenerek ikram edildi.
Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı hazırlandı. 21-27 Mayıs Türk Mutfakları Haftası çerçevesinde Kadim Adıyaman yemekleri ikram edildi. Beşpınar Eğitim Kampı’nda düzenlenen etkinlikte, Adıyaman’ın çiğköftesi, sarımsaklı bulgur pilavı, Adıyaman Tavası, bademli irmik helvası ve cacığı sergilenerek davetlilere ikram edildi. Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Ali Uzun, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri etkinliğe katıldı.
Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Ali Uzun gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tüm dünyada ve ülkemizde kutlanan 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nın kutlanması, milli karakterimizin bir yansımasıdır. Değerli bir hazine olan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı şifa içeren pek çok yemek tarifini içermektedir. Kitapta yer alan yemeklerin hazırlanması ve ikram edilip tanıtımının yapılması, ulusal ve uluslararası arenada ses getirebilmesi, zaman ve kaynak israfının engellenmesi açısından da çok önem arz etmektedir. Yiyecek- içecek sektörü yerel tatları deneyimlemek için bir araç olup şehrin tanıtımına ve turizminin gelişimine de katkı sunar.
Adıyaman mutfağı gerek çiğ köftesi gerekse tavuklu bulgur pilavı, bademli irmik helvası, tavası kendisine has nice yemekleri ile Anadolu gastronomisine Güneydoğu’dan göz kırpmaktadır. Nitekim şu anda gerçekleştirdiğimiz etkinlikler de yerelde Adıyaman mutfağının tanıtılması, genelde ise Türk mutfağının daha iyi algılanması adına iyi bir araç ve etkili bir farkındalık artırma faaliyetidir” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, yeni nesile kadim mutfak kültürünü yansıtılması gerektiğini belirterek, “Fast Foot kültürünün hakim olduğu günümüzde obezite hızla yayılıyor. Obezite beraberinde ciddi hastalıkları getiriyor. Kadim medeniyetin kadim yemekleri, özellikle bu bölgenin mutfağının hem sağlığa hem de damak tadına hitap ediyor” şeklinde konuştu.
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse ise yaptığı açıklamada, “Kültürel değerlerimiz kaybolmaya başlamış, bundan yemeklerimiz de nasibini almıştır. Asırlardan beri ocaktan tüten bir bilgelik birikimini içeren Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabında yer alan yemeklerimizin hazırlanması, kültürel değerlerin korunması ve gelenekselleştirilerek gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunacaktır.
İlk kez geçen yıl kutlanan ’Türk Mutfağı Haftası’ bu yılda 81 ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İnşallah bu gelişme, coğrafyamızın lezzetlerle dolu güzergahlarında, muhteşem yolculukların vesilesi olacak, Türk mutfağından en kısa zamanda, büyük ve uluslararası markalar doğmasına katkı sağlayacaktır.
Bu yıl deprem sebebiyle, Adıyamanlı depremzede öğrencilerimizle birlikte mütevazi bir etkinlikle kutladığımız “Türk Mutfağı Haftası” umarım şehrimizin gastronomi alanında sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmasına vesile olur.
Bugün sergilenen ve ikram edilen yemek ve içecekler Kadim Adıyaman Mutfağının temsili örneklerindendir. Adıyaman Tavası, Sarımsaklı Bulgur Pilavı, Çiğköfte, Bademli İrmik Helvası ve Cacık Adıyaman’ımızın zengin mutfağından bugün için aşçılarımızın geleneksel yöntemlerle, özenle hazırladığı yemek ve tatlılarımızdır” dedi.

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu  

Camilerde görevli öğreticilere hizmet içi eğitim

Yazar Demirbağ: Tiryakilik haline kadar kitapla yatıp kalkmamız lazım

Mardin’de bin 500 yıllık mozaik ele geçirildi

Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Konya’da düzenlenen 12. Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden burs duyurusu

Gaziantep'te 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan, Kurtulmuş'un okuduğu "Kürtçe" şiir tartışmalarına ilişkin açıklama: Anadillerin kullanımı önündeki engeller kaldırılmalıdır

Kudüs Seriyyeleri, bazı komutanlarının şehadetini duyurdu

İran ve Irak, 2023'teki güvenlik anlaşmalarını tam olarak uygulamada mutabık kaldı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda şehit sayısı 68 bin 234’e yükseldi

Yanlış atık yönetimi, gezegenin en büyük tehdidi haline geldi!

Bakan Bolat, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü

HÜDA PAR GİK Üyesi Buğrahan: Soykırımcı siyonistlerin yargılanması için başlatılan kampanyaya herkes destek vermeli

İlk bilimsel beslenme rehberi yayımlandı: Kabızlığa karşı 59 bilimsel tavsiye

Şantiyede işçiler arasında bıçaklı kavga: 4 yaralı

Batman'da Kur'an kursu öğreticileri toplantıda buluştu

Türkiye ile Katar arasında ortak bildiri ve anlaşmalar imzalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu