• BIST 100

    11223,96%0,37
  • DOLAR

    41,30% 0,16
  • EURO

    48,94% -0,08
  • GRAM ALTIN

    4874,62% -0,36
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 0,00

Afrika Zirvesi'nin üçüncü gününde Libya ve Sudan gündemde

14 Şubat 2025, Cuma 16:31
14 Şubat 2025, Cuma 16:31
Afrika Zirvesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Zirvesi'nin üçüncü gününde Libya ve Sudan krizleri gündeme damgasını vuruyor.

Afrika Birliği merkezinin, Libya krizinin tarafları arasında bir uzlaşı belgesinin imzalanmasına ev sahipliği yapması beklenirken, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi de bugün yapacağı toplantıda Sudan'daki kötüleşen durumu ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki gelişmeleri ele alacak.

El Cezire'de yer alan habere göre Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Bankole Adeoye yaptığı açıklamada, Libya'da ulusal uzlaşı belgesinin imza törenine yönelik hazırlıkları görüştüğünü belirtti.

Uzlaşı belgesi imza törenine, Afrika Birliği'nin Libya konusundaki yüksek düzeyli komitesine başkanlık eden Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso'nun başkanlık etmesi planlanıyor.

Önceki İstişareler
Geçtiğimiz yılın sonunda Sassou Nguesso, Libya'yı ziyaret ederek Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti ve Libya Temsilciler Meclisi tarafından kurulan hükümet ile bir araya gelmişti. Bu görüşmelerin amacı, Afrika Birliği'nin önerdiği yol haritasını tartışarak Libya krizindeki taraflar arasında siyasi uzlaşı sağlanması ve genel seçimlerin düzenlenmesi için bir zemin oluşturmaktı.

Afrika Birliği, yaptığı açıklamada Libya krizinin taraflarının toplantısının bugün gerçekleşeceğini duyurdu. Toplantıya, bazı Afrikalı devlet liderlerinin yanı sıra görev süresi sona eren Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki, Afrika Birliği'nin Libya Özel Temsilcisi Muhammed Hasan Labbat, ayrıca Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler ‘den birer temsilci katılacak.

Afrika Birliği, Libya'daki siyasi krizi çözmek için sunduğu belgeye ilişkin detayları açıklamadı. Ancak birlik içindeki kulislerde, Libya'daki siyasi krizin taraflarından birinin imza törenine katılmama ihtimaline dair endişeler dile getiriliyor. Böyle bir durum, Afrika Birliği'nin krizi çözme çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması anlamına gelebilir.

Bağlantı Ofisinin Taşınması
Öte yandan, dün Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Bankole Adeoye ile Libya Dışişleri Bakanı Tahir El-Baour, Afrika Birliği’nin Tunus’taki irtibat ofisinin Libya’ya taşınması konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu ofis, yedi yıl önce Libya’daki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle Tunus’a taşınmıştı.

Sudan Krizi
Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi, bugün ayrıca Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki krizleri görüşmek üzere toplanacak. Konsey üyeleri, her iki ülkede kötüleşen silahlı çatışmalara ilişkin güncel bir bilgilendirme alacak.

Afrika Birliği'ndeki birçok üst düzey yetkili, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki savaşın, kıtadaki çatışmalara karşı Afrika Birliği’nin başarısızlığının en büyük göstergesi olduğunu düşünüyor. Birlik, 2013 yılında "Silahları Susturma" girişimini başlatarak 2020 yılına kadar Afrika'daki tüm çatışmaları sona erdirmeyi hedeflemişti. Ancak bu hedefe ulaşılamadığı için süre 2030 yılına kadar uzatılmak zorunda kaldı.

Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti toplantısına, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin bu ayki başkanlığını yürüten Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo başkanlık edecek.

Aynı gün, Afrika Birliği merkezinde Sudan dosyasıyla ilgilenen ortakların dışişleri bakanlarının da bir toplantı yapması bekleniyor. Bu toplantıya Birleşmiş Milletler, Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Afrika Birliği, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Amerika Birleşik Devletleri ve Etiyopya’nın temsilcileri katılacak ve Sudan’daki krizi ele alacaklar. (ilkha)

İran son model askeri robotunu tanıttı

Esir Kulübü: 40 Filistinli esir alındı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 43 şehit, onlarca yaralı

Batmanlı karate sporcuları uluslararası ve ulusal müsabakalarda derece elde etti

Katar'dan Gazze'ye yönelik kara saldırısına tepki: Soykırımın devamı

LGS tercih komisyonlarında görev alan öğretmenlere başarı belgeleri verildi

Batman'da bilgi yarışması bölge finali gerçekleştirildi

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde at yarışları için geri sayım başladı

Gazze'de internet ve sabit hatlar kesildi: Yardım çağrıları yapılamıyor

Mısır’dan Sina’ya hava savunma sistemi

HÜDA PAR İlçe Başkanı Uşar’dan Yetkililere Çağrı: "Bu kavşağa acilen çözüm gerekli!"

Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılan teknisyen hayatını kaybetti

Ağustosta trafiğe 215 bin aracın kaydı yapıldı

Siyonist rejimin hava savunması Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye ulaşıyor

The Economist: israil Genelkurmay Başkanı HAMAS'ın yok edilemeyeceğini düşünüyor

Bursa’da tarihi eser operasyonu

Mardin'de doktor, hasta yakını tarafından darp edildi

İnsani yardım kuruluşlarından dünya liderlerine Gazze'ye müdahale çağrısı

İspanya Kralı Felipe: Gazzelilerin çektiği acı tarif edilemez

Muğla’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Bakan Şimşek: Yıl sonunda enflasyon yüzde 30’un altına düşecek

Haziranda büyükbaş sayısı 17,1 milyon, küçükbaş sayısı 58,2 milyon oldu

İran, Mossad casusunu idam etti

Brent petrol 68,10 dolardan işlem görüyor

El emeğiyle seccade dokuyan kardeşler: Geçinmek her geçen gün zorlaşıyor

Gazze'deki çocuk hastanesine siyonist saldırı: Sağlık sistemi risk altında

İran’dan Cenevre’de uyarı: israilin Katar’a saldırısı küresel barışı tehdit ediyor

Gazze'de soykırımın 712'nci günü: Saldırılar şiddetlendi, bilanço ağırlaşıyor

Küresel piyasalarda Fed beklentisi

Küresel piyasalarda Fed beklentisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran son model askeri robotunu tanıttı

Esir Kulübü: 40 Filistinli esir alındı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 43 şehit, onlarca yaralı

Batmanlı karate sporcuları uluslararası ve ulusal müsabakalarda derece elde etti

Katar'dan Gazze'ye yönelik kara saldırısına tepki: Soykırımın devamı

LGS tercih komisyonlarında görev alan öğretmenlere başarı belgeleri verildi

Batman'da bilgi yarışması bölge finali gerçekleştirildi