• BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

Ahilik Haftası İstanbul'da mehter yürüyüşü ve dua ile başladı

22 Eylül 2025, Pazartesi 19:07
22 Eylül 2025, Pazartesi 19:07
Ahilik Haftası İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 38'inci Ahilik Kültürü Haftası'nın açılışı, mehteran yürüyüşü ve dua ile başladı.

Kapalıçarşı Beyazıt Kapısı'nda bir araya gelen çok sayıda mesleki kuruluş temsilcisi, mehteran eşliğinde Kapalıçarşı'da yürüyüş gerçekleştirerek, çarşı içerisinde bulunan Dua Meydanı'nda esnaf için bolluk, bereket ve helal kazanç için dua etti.

Mehteran eşliğinde İstanbul Valiliği'ne kadar yürüyüş gerçekleştiren meslek odaları temsilcileri, İstanbul Valisi Davut Gül tarafından kabul edildi.

Valilikte gerçekleştirilen programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, Ahilik Haftası'nı kutlayarak ilin ahilik ustası, kalfası ve çırağı seçilenleri tebrik etti.

"Ahilik Haftası ile geleneğimizde var olan ticari ahlakı bir kez daha gündeme getiriyoruz"

 Vali Gül, "Ahilik geleneği aslında toplumu sigortasıdır. Hangi esnafla konuştuğumuzda Ahilik geleneğini anlatırken komşusunun hakkını kendisinden üstün tutan, çırağının hakkını, yanında çalışanın hakkını kendi hakkı gibi kabul eden, aslında iş kanununda yazılı olan, esnafların arasında ticaret hukukunda yazılı olan kuralları yazısız bir şekilde yüzyıllardan bugüne taşıyan bir gelenektir. Aslında Ahilik geleneğini tam olarak yaşadığımızda, yaşattığımızda işçi işveren ilişkilerinde mahkemeye gitmeyecek. Müşteri, esnaf ilişkilerinde bir memnuniyetsizlik ortaya çıkmayacak, esnaflar arasındaki ihtilaflar ortadan kalkacak ya da azalmış olacak. Aslında geleneğimizde var olan bu ahlaki normların yaşatılmasını bir anlamda amaçlıyor. Dolayısıyla da aslında Ahilik Haftası'nda yaptığımız bu farkındalık çalışmaları ile bu anlayış bir kez daha toplumun gündemine geliyor." dedi.

"Ahilik kültüründe herkesi denetleyen kendi vicdanıdır"

Esnafların sattığı ürünü nasıl satacağı, kaçtan alıp kaça satması gerektiğine ilişkin denetimlerin yapıldığını ancak asıl olan kişinin vicdanen kendisi kontrol etmesi olduğunu belirten Vali Gül, "Bu anlamda da ahilik kültüründe herkesin müfettişi, herkesin denetleyeni bir anlamda kendi vicdanı ve o ahilik geleneğinden gelen değerlerdir. Bunu yaşatılmalı, esnafın yüzü gülmeli. Esnafa baktığımızda gözleri gülüyorsa işleri yolunda gidiyor demektir. İşlerinin yolunda gidebilmesi için esnafımıza imkânlar sağlıyor, dönemin piyasa şartlarına göre uygun finansmana erişmesine olanak sağlıyoruz. Eslek liseleri aracılığıyla çıraklarının yetişmesi halk eğitimi aracılığıyla gerekli olan kurslarının alınması ve diğer kamunun yaptığı düzenlemelerde esnaf bir adım bir tık daha yukarıda tutulmasıyla ilgili çalışmalar yaptık." diye konuştu.

"Ahilik, ölçüde ve tartıda adil olmaktır"

Programda bir konuşma yapan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanı Engin Türkmen, "Ahilik yalnızca bir meslek örgütlenmesi değildir. Ahilik; kapısı, alnı ve gönlü açık olmaktır. Ölçüde, tartıda adil olmaktır. Sanatını ahlakla bütünleştirmektir. Meslek hayatı boyunca bu ilçelerden ayrılmayan bilgi ve tecrübesiyle ilin ahisi seçilen Mustafa Şimşek ustamızı, ilin kalfası ve ilin çırağı olan gençleri canı gönülden tebrik ediyorum. Bu vesileyle Ahilik geleneğimize sahip çıkan ve bu güzel programı himayelerinde gerçekleştirdiğimiz, gerçekleştirmemizi sağlayan İstanbul Valiliği Sayın Davut Gül' teşekkür ediyorum. Bu kadim kültürümüzün bir devlet politikası olarak sahiplenilmesini sağlayan Ahilik Haftası'nın sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de büyük bir coşkuyla kutlanması kutlanmasına öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza da teşekkürlerimi arz ediyorum." şeklinde konuştu.

İlin ahi ustası Mustafa Şimşek'e şed kuşatma ve plaket takdimi ile devam eden programda, ilin ahi kalfası Ufukcan Biçer ve ahi çırağı Mahmut Taş'a da plaket ve belge takdim edildi.

Program, Fatih İlçe Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu'nun yaptığı dua ve çekilen toplu fotoğraf ile son buldu. (İLKHA)

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı'ndan sulh ve uzlaşı raporu

Malatya'daki kütüphane gençlerin buluşma noktası oldu!

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de bir şehit, çok sayıda yaralı

Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya Başbakanına taziye telefonu

Siyonist işgalciler Kudüs'te iki evi daha yıktı

Tayvan'da 6,1 büyüklüğünde deprem

Bakan Tekin, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüştü

Diş Hekimi Deniz: Diş sağlığı için sağlıklı beslenme ve düzenli fırçalama şart

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Üç aylar, manevi arınma ve muhasebe fırsatı sunmakta

Regaib Kandili yarın idrak edilecek

Kurtulmuş: Ortak rapor süreci hayati bir eşik

KOBİ’lere IBAN tuzağı

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Şahin'den üst solunum yolu enfeksiyonları uyarısı

MSB’den taziye mesajı

"İstikameti: İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" özel gösterimiyle 8. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali'nde

Diyanet-Sen Şube Başkanı Cihan'dan, namaza yönelik saygısızlığa sert tepki

TDV Tarsus Şubesi’nden öğrencilere çorba ikramı

Siirt’te uyuşturucu testi skandalında çember daralıyor: 5 ilde baskın, 10 firari

Berke: Siyonist rejim Gazze'deki askeri hezimetini siyaset ve medya hamleleriyle örtmeye çalışıyor

Batman'da AMATEM kuruluyor

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan esnafa güvenlikte indirim anlaşması

Öğr. Gör. Halmedov: Diş kaybı yalnızca estetik bir sorun değil

Filistinli heyetten Sivas İl Müftüsü Limon’a ziyaret

Mevsimsel geçişler ruh sağlığını etkiliyor

NASA’dan Ay ve Mars yolculukları için kritik adım: Dünya’nın ekzosferi izlenecek

Süreç Komisyonu 20’nci kez toplandı

DMM, “Karadeniz’de Türk gemisi vuruldu” iddialarını yalanladı

NASA’nın SPHEREx gözlemevi tüm gökyüzünün ilk haritasını çıkardı

İki siyasi partinin hukuki varlığı sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı'ndan sulh ve uzlaşı raporu

Malatya'daki kütüphane gençlerin buluşma noktası oldu!

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de bir şehit, çok sayıda yaralı

Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya Başbakanına taziye telefonu

Siyonist işgalciler Kudüs'te iki evi daha yıktı

Tayvan'da 6,1 büyüklüğünde deprem