• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Ahşaba şekil vererek 58 yıldır mesleğini yaşatmaya çalışıyor

GÜNDEM 9.08.2024 12:07:45 0
Ahşaba şekil vererek 58 yıldır mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Ahşaba şekil vererek 58 yıldır mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Gaziantep’te 58 yıldır ahşapla uğraşan 64 yaşındaki Erol Kendirci, ilerlemiş yaşına rağmen çalıştığı atölyesinde kendisini zinde tutmakla birlikte hem huzur buluyor hem de mesleğini icra ediyor.
Gaziantep’te yaşayan Erol Kendirci, 6 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğini 58 yıldır severek sürdürüyor. Erol Kendirci, bin bir emek ve zahmetle ağaçları milim milim oyarak ürüne dönüştürüyor. Şahinbey ilçesinin İsmetpaşa Mahallesi’ndeki atölyesinde yıllardır ahşap ile hemhal olan Kendirci, 58 yıldır severek çalıştığı atölyesinde birbirinden farklı ahşap ürünler hazırlıyor.

Ahşaba şekil vererek tahta, sepet, sandalye, beşik ve süs eşyaları yapıyor
Kendirci, çağın ihtiyaçlarına ayak uydurarak ekmek ve sebze tahtası, sepet, sandalye, beşik ve süs eşyaları gibi onlarca ahşap ürün hazırlarken ahşabın ve çamın kokusunun kendisine huzur verdiğini de ifade etti. Kendirci, her gün sabah erkenden tezgahın başına geçerek hem mesleğini icra ediyor hem de ailesinin geçimini sağlıyor. İş yerinde babasından kalma doğrama ve oyma makinelerinin çarklarını her gün döndüren Kendirci, el işçiliğiyle yaptığı ürünleri yıllardır birlikte çalıştığı müşterilerine satıyor.

“Mesleğe 6 yaşında babamın yanında başladım”
Babasının eski ustalardan olduğunu ve kendisinin de baba mesleğinden esinlenerek çocukluğundan itibaren ahşap işine ilgi duyduğunu söyleyen Kendirci, 6 yaşından bu yana ahşap üzerine çalıştığını ifade etti. Gaziantep’te ahşapların sayıları bir elin parmağını geçmeyen usta ellerde şekillendiğini ifade eden Kendirci, “64 yaşındayım, 6 yaşında babamın yanında bu mesleğe başladım. Öğleye kadar okula gittim, öğleden sonra da babamın yanına geliyordum. Askerlikten sonra da mesleğe devam ettim. Baba mesleği olduğu için mesleğimi severek yaptım. Halen de mesleğime devam ediyorum. Yıllardır mesleğimi severek yaptım. Çünkü başka bir mesleğim yok. Çocukluğumdan beri bu mesleği yaptığım için bu mesleğe devam ettim. 6 yaşından beri ben bu mesleğin içerisindeyim” dedi.

“Mesleği yapabilecek kimse yetişmiyor”
Kendirci, sebze doğramak ve yufka yapmak için tahta başta olmak üzere merdane, baklava ustaları için oklava ve kafe ile restoranlarda kullanılan ahşap sedir, çekiç ve bıçak sapı gibi ahşaptan her türlü ürünü yaptığını bildirdi. Birçok meslekte ustaların yetiştirecek çırak bulamadığını belirten Kendirci, “Eğitim sistemi nedeniyle çırak yetişmiyor. İlkokulu veya ortaokula kadar okula giderdik. Daha sonra kapasitesi olan, okuyabilen okurdu. Kapasitesi olmayan bir iş yerine konulur, çalışır ve meslek öğrenirdi. Mesleği de kendisi için bir altın bilezik olurdu. Maalesef şu an ise 19 yaşına kadar çocuk okuyor. 19 yaşından sonra bir meslek yok ve bir meslek olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Eğitim sisteminin değişmesi gerekiyor. Meslekleri öğrenmek için çırak gelmiyor. Biz de zaten son nesiliz. Bu meslekte Gaziantep’te 5-10 kişi kaldık veya kalmadık. Bu mesleği yapan son ustalarız. Bizden sonra bu mesleği yapabilecek kimse yetişmiyor” şeklinde konuştu.

“Alın teri ile kazanılan helal para her şeyden önemli ve değerlidir”
Helal kazanç, el emeği, göz nuru ve alın terinin önemine değinen Kendirci, “Alın teriyle kazanmak bir başkadır. Alın teri ile kazanılan helal para her şeyden önemli ve değerlidir. Evde çayımı yudumlayınca yorgunluğum gidiyor. Bu yaşta çalışıyoruz ve idare etmeye çalışıyoruz. Yaşımıza göre zor oluyor ama yapacak bir şey yok. Geçimini sağladığımız bir evimiz var, çalışmak zorundayız. Alın teri, emek ve öz güven olursa yaş kaç olursa olsun insanın kendisine özgüveni olacak. Kişinin kendisine güveni, saygısı olursa bir insan yıkılmaz” diye konuştu.

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ