• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Aile hekimlerinden üçüncü iş bırakma eylemi: Taleplerimiz karşılanmıyor

SAĞLIK 6.01.2025 15:18:24 0
Aile hekimlerinden üçüncü iş bırakma eylemi: Taleplerimiz karşılanmıyor

Mardin’de bulunan aile hekimleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı bir kez daha iş bırakma eylemine gitti. Eylemde, sağlık çalışanlarının hak kayıpları ve sağlık sistemindeki aksaklıklar protesto edildi.

Mardin’deki aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini ve birinci basamağı güçlendirmek yerine sorunları daha da derinleştireceğini ifade ederek, 6-10 Ocak’ta iş bırakacaklarını belirttiler.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, meslek onurlarını ve halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

Yönetmelikle getirilen performans kriterlerinin ve cezai kesintilerin meslek onurunu zedelediğini belirten Mardin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Yılmaz Sekizkardeş, bu yönetmelik kararının iş güvencesini tehdit ettiğini ve sağlık hizmetlerini aksattığını kaydetti. Sekizkardeş, özellikle Hastalık Yönetim Platformu (HYP) gibi sistemlerin sağlık çalışanlarını “veri memuru” haline getirdiğini vurguladı.

Sekizkardeş, “Bu yönetmelik, reçetelerimizi bile denetim altına alıyor. Yazdığımız antibiyotik, ağrı kesici ya da mide ilacı nedeniyle gelirimiz kesiliyor. Hastalarımızın ihtiyacına göre reçete yazmak bizim görevimiz. Tedavi ettiğimiz hastalar nedeniyle maaşlarımızın azaltılmasını kabul etmiyoruz. Biz sağlık çalışanıyız, esnaf değil! ASM’lerin elektrik, su, tıbbi malzeme ve personel giderlerini karşılamak bizim sorumluluğumuz olmamalı. Hekimler artık cebinden para harcamak zorunda kalıyor. Bu sürdürülebilir değil.” şeklinde konuştu.

“Veri giriş memuru değiliz”

HYP’nin hastalara hiçbir fayda sağlamadığını, aksine kendilerini veri giriş memuruna dönüştürdüğünü vurgulayan Sekizkardeş, “Biz zaten hastalarımızın tıbbi takibini yapıyoruz. HYP’ye 2-3 dakikalık veri girişi yapmamız isteniyor, üstelik bunu yapmazsak gelirimiz kesiliyor. Bu veri girişlerinin hastalara bir faydası yok. Sağlık Bakanlığı bu verileri ne için kullanıyor? Bilimsel çalışma yapmak ya da birilerine akademik unvan kazandırmak için mi? Sağlık bilgilerini sigorta şirketlerine mi satıyorsunuz? Sorularımıza cevap istiyoruz!” ifadelerini kaydetti.

Sekizkardeş, “Hekimleri bilgisayar oyunu figürüne çevirdiniz. 70 puanın altında kalanların sözleşmesini feshediyorsunuz. Bu, mesleki bağımsızlığımızı ve onurumuzu yok etmek demek. İş güvencemizi tehdit ederek sağlık sistemini iyileştiremezsiniz." dedi.

“Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı”

Sağlık emekçileri olarak taleplerini ileten Sekizkardeş, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı. Hekim başına düşen nüfus 2 bini geçmeyecek şekilde ASM’ler artırılmalı. Güvencesiz ve kadrosuz çalışmaya son verilmeli, çalışan maaşları iyileştirilmelidir. Çalışanlara emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı, çalışanların güvenliği sağlanmalıdır.”şeklinde aktardı.

Basın açıklamasına; Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) katıldı. (İLKHA)

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ