• BIST 100

    10843,38%0,90
  • DOLAR

    40,68% 0,07
  • EURO

    47,12% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4397,99% 0,07
  • Ç. ALTIN

    7034,20% -0,05

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık

15 Ekim 2024, Salı 02:19
15 Ekim 2024, Salı 02:19
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi harit

Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, ailelerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine Göktaş, ailelerin karşı karşıya oldukları risk ve tehditlere karşı korunmasına yönelik çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu konudaki önemli çalışmalarından birinin "sosyal risk haritası" olduğunu vurgulayan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık. Sosyal risk haritaları kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül olarak görülmesine imkan sağlayacak. Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanabilecek. Elde edilen bulgularla her bir şehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak."

Bu konuda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıklarının yanı sıra ilgili kurumlarla yakından çalıştıklarını dile getiren Göktaş, "Koordinasyon halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmamız tamamlandığında, henüz gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme kapasitemiz gelişecek." ifadesini kullandı.

Pilot çalışma başlattıklarını da aktaran Göktaş, "Sosyal risk haritalarını 81 il, 922 ilçe için oluşturduktan sonra tek bir ekranda bu konudaki tüm bilgilere ulaşacağız." diye konuştu.

"Aile Rehberi Sistemi" modeli

Bir gazetecinin, ailelere yönelik danışmanlık hizmetine ilişkin sorusu üzerine Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edecekleri bulguların ardından yenilikçi bir modeli de hayata geçireceklerini belirtti.

Yurt genelinde uygulamayı planladıkları modele "Aile Rehberi Sistemi" adını verdiklerini açıklayan Göktaş, şunları kaydetti:

"Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her bir aileye hizmet sunan aile hekimi mevcutsa bu modelin bir benzerini sosyal hizmetler alanında devreye almak istiyoruz. Her ailenin bir 'aile rehberi'nin olacağı bu modelde, vatandaşlara sosyal hizmet ihtiyaçlarını gidermek için daha net ve ulaşılabilir bir adres sunulmuş olacak. Bu dönüşümle hedefimiz, sosyal bozulmanın vatandaşlarımızın hayatındaki olası olumsuz etkilerini, daha vakaya dönüşmeden engellemek. Bu sistemle aile içi ihmal, istismar ve aile içi çatışmaları gerçekleşmeden engellemeyi amaçlıyoruz. İlk aşamada talep odaklı olarak kurgulanacak sistemde, her bireyin özel ihtiyaçları belirlenecek. Belirlenen özel ihtiyaçlar ile ilgili olarak bakanlıklarımızla koordinasyon ve iş birliği artırılacak. Böylelikle bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçlar, belirlediğimiz aile rehberi tarafından takip edilecek. Bu sistematik yaklaşım, sunduğumuz hizmetlerin kalitesinin artırılmasına önemli ölçüde katkı sunacak. İnşallah bu sistem, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve 'güçlü aile, güçlü toplum' hedefimize ciddi katkı sağlayacak." (İLKHA)

İLKHA'nın haberi sonrası Bedri Nas onkoloji hastanesine sevk edildi

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 93'ü çocuk 180'e yükseldi

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Rusya: Ukrayna'nın askeri havaalanı altyapısı hedef alındı

İçişleri Bakanı Yerlikaya Ağrı'da çeşitli temaslarda bulundu

HÜDA PAR’dan ‘sahte diploma skandalı’ hakkında açıklama

Japonya'da sıcak çarpması nedeniyle 56 kişi öldü

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç’ten Çamlıyayla’ya ziyaret

İspanya ve Portekiz orman yangınları ile mücadele ediyor

Malatya Büyükşehir Belediyesinden çocuklara feribot gezisi

Sakarya'da 1 kilogram kokain ele geçirildi: 1 tutuklama

ABD'den Hindistan'a Rusya suçlaması

Rusya'dan nükleer silah açıklaması

Sanal kumarın karanlık yüzü: İntihar riski ve aile yıkımları!

Güney Kore'de yağışlar sele yol açtı: 1 ölü

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Yiğit: Bu yıl kuraklıkla birlikte zirai don çiftçiyi çok zor durumda bıraktı

Gaziantep'te asayiş denetimi: 16 bin kişi sorgulandı

MASAK'tan Havale ve EFT'lerde beyan zorunluluğu taslağı

"Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası" yardım haberi, Kızıltepe Kaymakamlığını harekete geçirdi

Tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Temmuz ayına ilişkin asayiş ve güvenlik verilerini paylaştı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan çocuklara özel namaz eğitimi seferberliği

Nijerya'da silahlı saldırılarda 5 kişi öldü, 50 kişi kaçırıldı

HÜDA PAR İl Başkanı Beyazçiçek: Aile yapısındaki çözülmenin temelinde maneviyatsızlık yatıyor.

Gana'da M çiçeği virüsü vaka sayısında artış

Vali Akkoyun: Mardin'de bağımlılıkla mücadelede 22 şahıstan 12’si tutuklandı

Engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye ve medikal ürün desteği

Batman'da Kuzeybatı Çevre Yolu'na "Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı" ismi verildi

Kırklareli’de yangın: Otoyolda trafik durduruldu

Kalpten gelen bir seçim: Natalia, İslam'ı seçerek Meryem oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İLKHA'nın haberi sonrası Bedri Nas onkoloji hastanesine sevk edildi

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 93'ü çocuk 180'e yükseldi

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Rusya: Ukrayna'nın askeri havaalanı altyapısı hedef alındı

İçişleri Bakanı Yerlikaya Ağrı'da çeşitli temaslarda bulundu

HÜDA PAR’dan ‘sahte diploma skandalı’ hakkında açıklama

Japonya'da sıcak çarpması nedeniyle 56 kişi öldü