• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Akıncı, INNOFOOD projesi kapanış toplantısında konuştu

09 Temmuz 2024, Salı 15:13
09 Temmuz 2024, Salı 15:13
Akıncı, INNOFOOD projesi kapanış toplantısında konuştu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Akıncı, INNOFOOD projesi kapanış toplantısında konuştu

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, INNOFOOD projesi kapsamında Gaziantep’e kazandırılan Pilot Ölçek Antep Fıstığı İşleme Tesisinin, fıstığın ileri teknoloji ile işlenip kalite ve gıda güvenliğinin en üst seviyede tutulmasına katkı sağladığını söyledi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirilen INNOFOOD Projesi’nin kapanış programı Gebze’de bulunan TÜGİP Gıda İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Proje etkinliğine, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram ve projenin bölgesel ortaklarından Giresun Ticaret Borsası ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan GTB Başkanı Akıncı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, nihai faydalanıcısının Marmara Araştırma Merkezinin olduğu INNOFOOD projesinin bölgesel ortağı olmaktan ve Gaziantep’e Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi gibi büyük bir yatırımı kazandırmış olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisinin sektöre teknolojik anlamda değer katan bir yatırım olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Bugün projenin belki kapanış toplantısını yapıyoruz ama aynı zamanda diktiğimizin fidanların ağaç olup meyve verdiğine de hep birlikte şahitlik ediyoruz. 2018’de attığımız imzalar ile başlayan proje yolculuğumuz, şimdi günde 30 ton fıstık işleme kapasitesine sahip bölgenin örnek bir tesisi haline dönüştü” dedi.
Antep fıstığının Gaziantep ve bölge ekonomisi için vazgeçilmez bir tarım ürünü olduğunu kaydeden Akıncı, “Antep fıstığında sahip olduğumuz asırlık deneyim, mevcut üretim potansiyeli ve çeşitli pazar avantajlarına rağmen maalesef ürünün işlenmesi noktasında teknolojik açıdan bazı eksikliklerimiz mevcuttu. Bu eksikliklerin giderilmesi noktasında Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi teknolojik anlamda bir nevi rehberimiz oldu. 2018 yılında proje sözleşmesini imzaladığımız ve 2022 yılında açılışını gerçekleştirdiğimiz Antepfıstığı İşleme Tesisimiz şu an 2 bin metrekaresi kapalı toplam 6 bin 700 metrekare alan üzerinde hizmet vermekte. Tesisimiz, saatte 2 ton olmak üzere günlük maksimum 30 ton kuru Kırmızı Kabuklu Antepfıstığı ve saatte 1 ton Kavrulmuş Antepfıstığı ile saatte 1 ton Kavrulmuş İç Antepfıstığı işleme kapasitesine sahip. İşleme tesisimizde, Temizleme, Kavlatma (Islama ve Kabuk Soyma), Çıtlatma, Kavurma, Kırma, Paketleme gibi çeşitli ünitelerimiz yer almakta” ifadelerini kullandı.
Pilot Ölçekli Antep Fıstığı işleme tesisinde 2024 yılında 154 ton kuru kırmızı kabuklu Antep fıstığının işlem gördüğünü açıklayan Akıncı, ağustos ayında başlayacak Antep fıstığı hasat sezonu ile bu rakamın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını inandıklarını dile getirdi.
Akıncı, konuşmasının son bölümünde ise Gaziantep’e Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisinin kazandırılmasında emeği geçen tüm Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Sivas'ta cezaevi nakil aracı devrildi: 9 yaralı

Bursa için sağanak uyarısı

Mersin’de asayiş uygulamalarında 2 bin 25 aranan şahıs yakalandı

Psikolojik Danışman Gürkan: Çocuğa sadece ödev dayatmak değil, sorumluluk kültürü kazandırmak esas olandır

Afyonkarahisar'da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 11 ölü, 14 yaralı

ABD'den Avrupa'ya NATO baskısı

Maduro: ABD'nin Venezuela'ya yaklaşımı uluslararası hukuka aykırı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Sri L'yı vuran Ditwah Kasırgası nedeniyle 607 ölü, 214 kayıp

Esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle mağdur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi