• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Akkuyu NGS'de pompalama istasyonu devreye alınıyor

EKONOMİ 3.02.2025 18:27:09 0
Akkuyu NGS

Akkuyu NGS'nin 1. Güç Ünitesi’nin pompa istasyonunda ana ekipmanı devreye alma çalışmaları başladı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. Güç Ünitesi’ne ait pompa istasyonunda ana ekipmanı devreye alma aşamasına geçildi.

Ana soğutma suyu pompalama üniteleri ve yedek dizel güç santrallerinin çalışmasını sağlayacak pompalar bir dizi ayrı yük testinden geçiyor.

Karada bulunan pompa istasyonu, 4 adet güçlü ana soğutma suyu pompalama ünitesiyle donatıldı. Güç ünitesinin normal çalışma modunda toplam pompalama ünitesi kapasitesi 260.000 m3/saat olacak. Bu hacimdeki su, pompalar tarafından ünitenin soğutma sistemlerine sağlanacak.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pompa istasyonundaki inşaat ve montaj çalışmaları neredeyse tamamlandı. Şimdi kilit aşamaya, yani ana ekipman üzerinde devreye alma çalışmalarına başlıyoruz. Karadaki pompa istasyonunda NGS'in en büyük pompaları kullanılıyor. Bu pompalar güç ünitesinin tüm soğutma sistemlerine su sağlayacak. Bu nedenle pompaların istikrarlı çalışması, reaktör tesisi ve türbin ünitesi dâhil olmak üzere tüm ana ekipmanların güvenilir çalışması için son derece önemli. Karadaki pompa istasyonu benzersiz bir hidrolik mühendislik yapısı olarak öne çıkıyor. İstasyonun en modern güvenlik standartlarına uygun olarak geliştirilen tasarım çözümü, mühendis ve inşaatçılardan oluşan Türk-Rus ekibinin koordineli çalışması sayesinde başarıyla gerçekleştirildi.” dedi.

Ana soğutma suyu pompalama üniteleri binada yer seviyesinin 21 metre altında yer alırken, 6500 kW elektrik motorları da yerin 5 metre altına yerleştirildi. Tasarım çözümü, pompa istasyonu ekipmanını sel ve tsunami dâhil olmak üzere her türlü dış etkene karşı güvenilir bir şekilde koruyacak.

Deneyimli devreye alma uzmanları ana soğutma suyu pompa ünitelerinin yük altında test çalışmalarını gerçekleştirdi ve şimdi ekipmanın çalışma parametrelerini dikkatle kontrol ediyorlar.

Akkuyu NGS'nin ana ekipmanı Akdeniz'den gelen su ile soğutulacak. Suyun bir kısmı tuzdan arındırma komplekslerinden geçecek. Bu amaçla, açık deniz ve kara hidrolik yapılarından oluşan bir kompleks tasarlandı ve inşasına başlandı. Kompleks, her ünite için bir tane olmak üzere dört pompa istasyonu, bir drenaj kanalı, sifon kuyuları, bir dağıtım odası, bir su alma ve boşaltma yapısından oluşuyor. Kompleks, ayrıntılı yapısı ve işçilik maliyetleri açısından bir hidroelektrik santralinin inşasıyla benzerlik gösteriyor. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ