• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,46% 0,13
  • EURO

    49,18% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5670,59% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,00

"Aksa" yangınının 56. yılı: Ateş hâlâ sönmedi!

21 Ağustos 2025, Perşembe 14:17
21 Ağustos 2025, Perşembe 14:17
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mescid-i Aksa'nın ateşe verilmesinin üzerinden 56 yıl geçti ancak işgalci rejimin Filistin meselesini tasfiye ve toprağı çalma girişimleri, Gazze’de soykırım savaşı, Aksa'nın Arap ve İslam kimliğini yok etme ve Yahudileştirme planları sürüyor.

Bugün, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’nın yakılışının 56. yıldönümü. 21 Ağustos 1969’da Avustralya vatandaşı Yahudi aşırılıkçı Michael Dennis, Mescid-i Aksa’ya girerek doğu kanadında yangın çıkarmış, alevler caminin cephelerini, tavanını, halılarını, nadide süslemelerini, mushaflarını ve eşyalarını yok etmiş, yapı büyük zarar görmüştü. Onarımı ve eski hâline döndürülmesi yıllar aldı.

Yangında tahrip olan yerler arasında, Hz. Ömer’in Kudüs’e girişini ve fethini hatırlatan Ömer Camii, onun yanındaki Zekeriya Mihrabı, Makam-ı Erbaîn, yedi revaktan üçü, büyük taş kemerin iki sütunu, kubbenin bazı kısımları, 74 ahşap pencere ve süslemeler vardı. İç kubbe bezemeleri, güney duvarları zarar görmüş, 48 vitray pencere kırılmış, pek çok Kur’an ayetiyle süslenmiş nakış yanmıştı.

Yangına rağmen Filistin halkı, El Halil, Beytüllahim ve Batı Şeria’nın çeşitli yerlerinden gelen Arap belediyelerine ait itfaiye araçlarının yardımıyla, işgal güçlerinin suyu kesmesine ve siyonist belediye itfaiyesinin kasıtlı gecikmesine rağmen camiyi kurtarmayı başardı.

Bu suç eylemi, 1948’den bu yana Kudüs’ün İslami kimliğini silmeye çalışan işgalci rejimin adımlarının bir halkasıydı.

2003’ten itibaren siyonist yerleşimciler, işgal kuvvetlerinin korumasında haftada beş gün Mescid-i Aksa’yı basıyor. Son on yılda bu baskınlarda önce sessiz dualar, ardından Yahudi dini ritüelleri yapılmaya başlandı. Bugünlerde ise sahneler daha ileri gitti: Talmudî ayinler, işgal paçavrasının açılması ve mabedin içindeki mukaddes alanlarda “tapınak” hedefli semboller.

İşgal rejimi, son yıllarda Kudüs’ün İslamî ve Hristiyanî kutsallarını da içine alarak “İsrailleştirme” politikası izledi. Doğu Kudüs’teki kutsal mekânlar üzerinde vesayet kurdu, binlerce Yahudi’yi şehre yerleştirerek Arap-İslam kimliğini silmeye çalıştı.

Bu saldırı ilk değildi. Aksa'ya yönelik geçmişte de benzer saldırılar yaşandı:

1979’da işgal polisi, Aksa avlusundaki Müslümanların üzerine ateş açarak onlarca kişiyi yaraladı.

1980’de hahamların katıldığı büyük bir konferansta, Aksa’yı ele geçirmenin planları yapıldı.

1981’de Harem-i Şerif’in altında bir tünel bulundu.

1982’de “Haşu Nanim” örgütü, liderleri Yoel Lerner önderliğinde, patlayıcılarla Aksa’yı yok etmeye çalıştı.

1983’te “Tapınak Dağı Hahamları” grubunun üyeleri, işgal polisinin korumasında Aksa avlusuna girip dini ritüeller gerçekleştirdi.

1984’te batı suru boyunca 10 metreden uzun gizli bir tünel ortaya çıkarıldı, bu da caminin çökme tehlikesini artırdı.

Bugün sözde "Mabed” örgütleri, Tevrat tomarları, şamdanlar, metal borular, hatta kurban sunakları gibi sembolik araçları Mescid-i Aksa’ya sokma çabasında. Bu, İslamî karakteri yok etmeye yönelik açık bir provokasyon niteliği taşıyor.

Bu yıl Mescid-i Aksa yangınının yıldönümü, Gazze’de işgalin sivillere yönelik soykırım savaşı sürerken anılıyor. İşgal soykırım savaşıyla; Filistinlileri göçe zorlama, topraklarını çalma, Arap ve İslam kimliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. (İLKHA)

İstanbul’da 355 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Brent petrol 62,04 dolardan işlem görüyor

Altında bir yılda yüzde 100 artış: Talep yatırıma kaydı

Bursa'da sosyal medyadaki hız ihlali üzerine tespit edilen sürücü yakalandı

Ensarullah Hareketi’nden Hizbullah’a taziye mesajı

Batmanlı öğrenciden Gazze'ye anlamlı destek

31 asker hastalanınca 5.5 milyar sterlinlik Ajax Programı yeniden durduruldu

Batman'da hafif ticari taksi ile cip çarpıştı: 2 yaralı

İstanbul’da DAİŞ operasyon: 14 şüpheli yakalandı

Altın güne yükselişle başladı

Amasra’da inşaat temelinde çökme: 70 kişi tahliye edildi

Hakkâri ve Ağrı’da 1 tonun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi

Gazze’de çile bitmiyor, halk zor durumda

Sahte altın operasyonuna 5 gözaltı

Hal Kanunu’nun yılbaşında Meclis’e sunulması bekleniyor

Kocaeli merkezli 11 ilde “Bungalov Dolandırıcılığı” operasyonu: 23 tutuklama

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den dikkat çeken ara tatil açıklaması

Meteoroloji’den çok sayıda il için yağış ve kuvvetli rüzgâr uyarısı

İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Brezilya’da vinç kazası: 1 işçi öldü

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

BM: ABD ile Venezuela arasındaki gelişmeler endişe verici

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rigas Türkiye'ye gelecek

Malatya'da çıkan yangında bir ev küle döndü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da 355 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Brent petrol 62,04 dolardan işlem görüyor

Altında bir yılda yüzde 100 artış: Talep yatırıma kaydı

Bursa'da sosyal medyadaki hız ihlali üzerine tespit edilen sürücü yakalandı

Ensarullah Hareketi’nden Hizbullah’a taziye mesajı

Batmanlı öğrenciden Gazze'ye anlamlı destek

31 asker hastalanınca 5.5 milyar sterlinlik Ajax Programı yeniden durduruldu