• BIST 100

    11183,00%1,66
  • DOLAR

    41,26% -0,07
  • EURO

    48,99% 0,82
  • GRAM ALTIN

    4899,19% 0,30
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 1,72

Aktarlardan şifalı bitki ürünlerinde tağşişe karşı uyarı ve tavsiyeler

19 Kasım 2024, Salı 15:30
19 Kasım 2024, Salı 15:30
Aktarlardan şifalı bitki ürünlerinde tağşişe karşı uyarı ve tavsiyeler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Havaların soğumasıyla beraber meydana gelebilecek hastalıklara karşı şifalı bitkilerin tüketilmesi gerektiğini belirten aktarcılar, piyasaya sürülen tağşiş ürünlere karşı dikkat edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Havaların mevsim normallerinin altına düşmesiyle aktarcıların yolu tutuldu.

Mevsim geçişlerinde tüketilecek şifalı bitkiler hakkında İLKHA’ya konuşan Remzi Yağmurcu, bu aylarda vücut direncinin arttırılması ve olası nezlelere karşı şifalı bitkilerin muhakkak tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Yağmurcu, ayrıca gıda sektöründe olduğu gibi şifalı bitkiler noktasında da tağşişe karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Mevsim geçişlerinde tüketilecek şifalı bitkilere yer veren Yağmurcu, “Mevsim geçişleri ve kış aylarında hastalıklara karşı genelde ıhlamur, adaçayı, gülhatmi, papatya ve melisa otu tüketilme noktasında başta geliyor. Bu bitkiler kış aylarında çok tüketilen şifalı bitkiler olup soğuk algınlıklarında da tarçın ıhlamur ve adaçayı demleme yapılarak içiliyor. Keten tohumu, öksürük için ağırlıklı kullanılan şifalı bitkilerden bir tanesi olup normal öğütüldükten sonra tek başına da kullanılabilir, sütle veya bal ile de kullanılabilir. Mevsimsel geçişlerde de genelde nezle olaylarıyla karşılaşmaktayız.  Bu nezle olaylarına karşı genelde ağız boğaz iltihaplarında da adaçayı, ıhlamur ve tarçın demleme usulüyle tüketilir.” ifadelerini kullandı.

“Araştırma, bilgi edinme ve bilgi birikimi zayıf olan kişiler aldatıcı olabiliyor”

Yağmurcu, şifalı bitkiler hususunda tağşiş ürünlere dikkat edilmesi uyarısında bulunarak, “Şifalı bitkiler tüketildiği zaman genelde hatminin çiçek olmasına dikkat etmek lazım. Normal çubuk veya tohum değil de şifa amaçlı tüketildiği zaman gül hatminin kendisi tüketilmelidir. Ayrıca papatya türlerinden en ideali şifa amaçlı kokulu papatyadır. Bu papatya türü normal koklanıldığı zaman bir esans kokusu gibi olup onun en büyük faydası bronşit, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek rahatsızlığına iyi gelmektedir. Karaciğer yağlanması veya hepatit hastalığına karşı yöresel olarak tüketilen ikşut otu vardır. Ancak ona benzer veya daha düşük bir kalitesiyle insanlara satılıyor. Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de ehil olmayan kişilerin piyasaya sahte ürün sürenler var maalesef. Ayrıca araştırma, bilgi edinme ve bilgi birikimi zayıf olan kişiler aldatıcı olabiliyor. Bilgi birikimi ve senelerce bu işi ilmi olarak yapan şahıslar, kesinlikle o tağşiş yapan kişilere karşı uyanık davranırlar.” ifadelerini kaydetti.

“Balın sahte veya doğal anlaşılabilmesi için birden fazla yöntemi vardır”

Sahte bal ile doğal bal hakkındaki ayrıntıları hakkında bilgi veren Yağmurcu, “Bal ürünün birkaç yöntemle onu tahlil etme yolu vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi bir kibrit çöpünün yalan tarafı değil de dip tarafında az bir miktar alınarak yakıldığı zaman eğer içinde şeker varsa oranı belli olur. Bununla beraber suya konulduğu zaman suda da çözeltisini gösteriyor. Ayrıca çok eskilerin bir deneme usulü olan balın için mürekkep katma yöntemi vardır. Balın için katıldığı zaman eğer bal açılıyorsa sahtedir. Aksi takdirde mürekkep balın içinde hiç açılmıyorsa, o bal içerisinde şeker olmadığından dolayı yerinde sabit kalır. Doğal balın A'dan Z'ye kadar birçok faydası vardır. Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın bir şifalı bitkilerle ilgili bir hadisinde üç şeyden bahsediliyor, onlardan bir tanesi de baldır. Dolayısıyla bal, her türlü hastalığa iyi gelmektedir." şeklinde aktardı. (İLKHA)

Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız

Samsun’da kereste fabrikasında yangın

Yemen'de işgalin katlettiği 32 gazeteci defnedildi

Esenyurt’ta servis minibüsü anne ve bebeğine çarptı: 1 ölü

Şanlıurfa’da asansör bakımı sırasında elektrik faciası: 1 ölü

Şırnak'tan Sumud Filosu'na destek:"İnsanlığın ve vicdanın sesi ve direnişi"

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldı, milyonlarca işgalci sığınaklara kaçtı

Bingöl’de köy muhtarı araçta ölü bulundu

Papua Yeni Gine’de 6 büyüklüğünde deprem

Kürdistan Sosyalist Partisi'nden HÜDA PAR'a ziyaret

İşgalin başlattığı kara saldırısında sabahtan bu yana 100'den fazla şehit

Balıkçılara 4,7 milyar TL ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt desteği

Kocaeli’de çocuklarının önünde babasını tokatlayan sürücü tutuklandı

Emekli İmam Yağmurcu, 36 yıldır sürdürdüğü aktarcılıkla şifaya vesile oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Batman'da eğitim yılı kaynak kitap kriziyle başladı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı toplantıları sona erdi

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız