9019,57%-1,65
39,16% 0,32
44,47% 0,28
4152,82% -0,45
6636,80% -0,11
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, uluslararası toplumu, siyonist rejimin Gazze'de işlediği korkunç suçları gizlemek ve kolaylaştırmak için insani mekanizmaları kasıtlı ve sürekli olarak kötüye kullanmasını durdurmaya çağırdı.
Albanese, "Siyonist rejim, insani çözümleri bahane ederek Gazze'de kontrolünü devam ettiriyor ve kuşatma altındaki aç halkın hayat kurtarıcı insani yardımlardan sistematik şekilde mahrum bırakılmasını sağlıyor" dedi.
Raportör, rejimin bu stratejisinin şunları amaçladığını vurguladı: "Vahşetleri gizlemek, yerinden edilenleri zorla sürmek, sivilleri bombalamak, Filistinlileri diri diri yakmak ve hayatta kalanları sakatlamak. Tüm bunlar, insani yardım diliyle kamufle edilerek uluslararası hesap verebilirlikten kaçınılıyor ve uluslararası insancıl hukukun temel ilkeleri hedef alınıyor."
Albanese, Birleşmiş Milletler ve diğer insani aktörlerin, rejimin denetiminde kurulan "Gazze İnsani Kurumu"nu şiddetle eleştirdiğini belirtti.
"Bu kurum, ABD ve israil tarafından destekleniyor ve tamamen askeri kontrol altında yardım dağıtımı yapıyor. Uluslararası hukuk ve insani ilkeler açısından ciddi kaygılar taşıyor. Gazze'den gelen dehşet verici görüntüler ve videolar, insani yardım mekanizmasının nasıl işlediğini ve rejim güçlerinin sivillere ateş açtığını gözler önüne seriyor. Siyonist rejimin sınırı yok." diye ekledi.
Albanese, "İşgalci güç olarak israil, insani yardımların girişine izin vermeli ve kolaylaştırmalı. Bu yardımlar siyasi veya askeri gerekçelerle engellenemez" dedi.
Raportör, 11 haftalık abluka sonrası Gazze'ye giren yardımların "okyanusta bir damla" olduğunu söyledi ve "Halkı aylarca aç bırakıp, yiyecek için yalvaranlara ateş açmak sistematik bir zulümdür" diye ekledi.
Albanese, "Yaptırımların zamanı geldi. Siyonist siyasetçiler çocukların yok edilmesini savunmaya devam ediyor. İsrail toplumunun yüzde 80'inden fazlası, medyaya göre, Gazze'den zorla sürgün edilmesini talep ediyor. Can kurtarma zamanı daralıyor" dedi.
Albanese, "Uluslararası Adalet Divanı'nın 19 Temmuz 2024 tarihli danışma görüşü ile 2024 yılındaki kararları, devletlerin harekete geçmesini zorunlu kılıyor" dedi.
"Bu kararlardan bu yana her geçen gün, masum Filistinlilerin kanı dökülüyor" diye devam etti.
Raportör, "israilin eylemlerinin ciddiyeti, siyasi ve maddi destek sağlayan ülkelerin ve bu suçlardan kazanç elde eden şirketlerin iş birliği ile eşleşiyor. Hesap verebilirlik artık ertelenemez. BM ve devletler, bağımsız bir koruma mekanizması kurmalıdır. israilin işgal altındaki topraklarda egemenliği yoktur. Artık devletlerin bu mekanizmayı uygulama zamanı gelmiştir. Dünyanın halkları izliyor ve tarih onları yargılayacak" dedi. (İLKHA)