• BIST 100

    17102,44%2,42
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,99% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7074,50% -0,84
  • Ç. ALTIN

    11731,12% -0,15

Albayrak açıkladı: Karadeniz'deki doğalgazın çıkarılma maliyeti ne olacak?

26 Ağustos 2020, Çarşamba 09:10
26 Ağustos 2020, Çarşamba 09:10
Albayrak açıkladı: Karadeniz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Albayrak açıkladı: Karadeniz'deki doğalgazın çıkarılma maliyeti ne olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız. 

(Doğalgaz ne zaman çıkarılacak) TPAO bugünkü kapasitesiytle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek en hızlı sürede 2013 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TAPO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak.

5-6 MİLYAR DOLARA ÇIKARILACAK

Karadeniz Ereğlisi'ne gelen kesim alt yapı itibariyle de çok iyi bir zeminde çıktı. Burada söylenene 5-6 milyar dolarlık yatırımlar falan... Çok daha az maliyetle çıkaracağız. Bu yatırım için bütçe ve imkanlara da sahibiz. Finansmandır farklı desteklerdir bunlar farklı. TPAO doğal gazı çıkaracak kendi sistemine sahiptir. Bu konuşulan rakamların daha az maliyetinde, çok daha kaliteli bir şekilde, ağırlıklı kendi mühendislerimiz kendi imkanlarımızla çıkaracağız.

FATURALARA NE ZAMAN YANSIYACAK?

Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor. Enerji kısmında meyvelerini almaya başladık. Kur saldırılarına karşı da Türkiye'yi güçlendirecek.Karadeniz'deki keşif  Merkez Bankası'na yeni bir döviz rezervi eklemiştir

Bir büyük sürpriz önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da gelecek. Bu biraz daha uzun soluklu, tohumlarını ektik, ondan da çınarlar çıkacak.

Kesinlikle doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz.

Çıkaracağımız bu doğalgazı elektrik üretiminde de kullanılarak, daha ucuz elektrik sağlayabileceğiz.

Doğalgaz ve elektrik faturalarına indirim olarak yansıyacak. Bunu 2023'e yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

DENİZ DATALARI BÜYÜK POTANSİYELİ GÖSTERİYOR

Fatih'ten gelen güzel haberleri yarın Akdeniz'de Yavuz'dan duymamamız için neden yok. Ülkenin deniz dataları büyük potansiyeli gösteriyor.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI

Doğu Akdeniz'de sondaj çalışması yapılması gerektiğini gündeme getirdiği 2015 yılındaki bir güvenlik toplantısında kendisine 'Doğu Akdeniz'de ne işimiz var' diye itiraz edildiğine işaret eden Albayrak, 'İsim isim hepsi saklı. Bölgede aktif ve etkin rol oynamamız gerektiğini söyledik. Genelkurmay ekibiyle süreçleri başlattık, toplantılar yaptık. Toplantılarda devamlı itiraz modunda olan bir yapı. Biz gerekli cevabı usulünce verdik. O toplantıdan kısa süre sonra yakalandıkları gün, 15 Temmuz'da merdivenlere dizildikleri meşhur poz var ya, bir tanesi oradaydı.' diye konuştu. 

Albayrak, Doğu Akdeniz gerginliği ile ilgili de 'Türkiye egemenlik haklarından taviz veremez. Bu 83 milyonun zenginliği, hakkı. Karadeniz'de nasılsa Akdeniz'de de böyle.' ifadelerini kullandı.

ABD Başkan adayı Joe Biden'in Türkiye'ye ilişkin ifadelerine de değinen Albayrak, 'Bu söyleyen kişi eski dönemde başkan yardımcısı. O dönemde nasıl bir siyaset gütmüş, bir de şimdi 'başkan olursam' diye söylediklerine de bakacağız. Toplum görüyor bunu zaten. Ama esas ikinci bölüm önemli. Sizi olağan şüpheli kılığında verdiğiniz reaksiyon ne? Bunun muhatabı ben değilim ki muhalefet, sensin. Ağzını açıp hangi cümleyi kuruyorsun. Kurduğun cümle '7 ay önce mi, 3 ay sonra mı?' Manaya gel manaya. O zarfın içeriği ne? Bu adam seni itham ediyor, hangi üslupla buna cevap veriyorsun, cevap yok.' dedi. 

'HIZLI KOŞMAYA BAŞLIYORUZ'

Albayrak, Türkiye'nin çok hızlı koşarak diğer ülkelerle arasındaki mesafeyi kapatacağını belirterek, 'Ayağımızdaki ağırlıkları, prangaları atıyoruz artık, koşmaya başlıyoruz. Artık bize söylenenlere bakmıyoruz, hızlıca bu arayı kapatmamız lazım. Bir saniye kaybetme lüksümüz yok. Onun için 6 senede çıkaramayız daha hızlı çıkaracağız bu gazı. Bu yatırımları daha hızlı yapacağız. Yapacak çok iş var.' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide milli bağımsızlığın bir bedeli olduğuna işaret eden Albayrak, 'Ekonomide 10 yıllardır gelen dışarıya bağlı olan bir model var, bu modeli kırmamız lazım. Türkiye artık bu modellerden çıkıyor. Bunun tabi ki sancıları, bedelleri var. Avrupa'nın bir ülkesinin bakanı 'Doğu Akdeniz'e girme şunları yapalım' diyor. Bunların hepsi çok zorlu bir mücadeleyi anlatıyor. Ben bir batı ülkesinde muhatabım tarafından, bu enerji politikalarından bir tanesiyle ilgili bu adımı atmamam yönünde birebir, sözlü, imalı tehdit edilmiş bir bakanım. Böyle birşey yok, ülkenin ekonomik bağımsızlığı. Korktuk mu yok, bedel ödedik mi öderiz ama neticelerini topluyoruz artık. Her yıl on milyarlarca dolarımı dışarı veriyorum. Büyük projelerimizden bir tanesinin arifesinde oldu. Biz de usulümüzce ona gerekli cevabı verdik.' değerlendirmesinde bulundu.   

Albayrak, ülkenin ekonomik model dönüşümünde özel sektörün yetişemediği alanlarda kamunun da destek vereceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ'ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ'ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak. Türkiye ve dünyanın en büyük, en değerli şirketleri olabilecek bilançoya kavuşarak bunun da önünü açacak. Bunların da altyapısını hazırlayacağız. Halk arz olacak, şirketlere ortak olacak vatandaşlarımız. Yurt dışı yabancı yatırımcılar daha büyük ilgi gösterecek. Aramacılık ve sondajcılık noktasında TPAO lisansları ve varlıklarıyla zaten bir yola giriyor. Gaz noktasında BOTAŞ bölgenin en büyük dağıtım ve iletim altyapısı. Şimdi bu iki firmamızı bölgesel pazarlarda önemli oyuncu olacak lige taşıyacak. Bu iki firmamız dünya çapında bir THY, belki THY'den daha büyük olabilecek kapasiteye sahip. Bunlar Türkiye'nin markaları. Bunlarla ilgili güzel haberleri yakında duyacağız inşallah.'

 

'ADIMLARI ATMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ'

Doğu Akdeniz'deki yeni sondaj çalışmalarına yönelik soru üzerine de Albayrak, 'Karadeniz'de çok büyük potansiyelimiz var. Çok daha güzel haberler artarak devam edecek. Akdeniz de en az Karadeniz kadar ümitli olmamız gereken bir havza. Şu anda Oruç Reis, sismiklerini yürütüyor. Ama hali hazırda Yavuz Gemisi, Selçuklu kuyusunda sondajına devam ediyor. Sonrasında kazacağı başka kuyularımız da var. Dolayısıyla, bugün Fatih'ten duyduğumuz güzel haberleri yarın inşallah Yavuz'dan Akdeniz'den de duymamamız için hiçbir neden yok. Elimizdeki datalar, Türkiye'nin deniz kaynaklarının çok büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Akdeniz'de tüm bakanlıklarımız seferler, tüm Türkiye kenetlenmiş durumda oradaki haklarımıza sahip çıkma noktasında. İnşallah Akdeniz de tüm Türkiye'ye güzel haberler getirecek. Ama Yavuz olur, ama Kanuni olur. Paramız, hazinemiz, bütçemiz elverdiği ölçüde, dördüncü gemi ve diğer yatırımlar noktasında adımları atmaktan çekinmeyeceğiz.' diye konuştu.

Reyting kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik yaklaşımına yönelik soru üzerine ise Albayrak, 2008 finansal krizi sonrasında dünyada reyting şirketlerinin kredibilitesinin çok ağır hasar aldığını belirtti.  

Bakan Albayrak, Giresun'daki sel felaketinin ardından verilen desteklerin sorulması üzerine de 'Şimdi esnaflarımızla ilgili de TESKOMB noktasında bir çalışma yürüttük. Oradaki esnaflarımıza da uygun maliyetli bir paket, finansal destek açıklayacağız.' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Demir: Çifte vatandaş olup siyonist işgal güçlerine katılanlar Türkiye’de yargılanmalı

Arjantin'de hükümetin iş yasasını değiştirme planına karşı protesto

Hindistan'da maden kazasında ölü sayısı 32'ye yükseldi

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Sema Silkin Ün: Gazze, tüm ümmet ve insanlık için ağır bir imtihan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Madagaskar'ı Gezani Kasırgası vurdu: 36 ölü, 6 kayıp

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gazze sadece ümmetin değil, tüm insanlığın imtihanıdır

Fransa'da Nils Fırtınası etkili oluyor: 1 ölü, 1 ağır yaralı

ABD savaş gemileri birbiriyle çarpıştı: 2 kişi yaralandı

ANFİDAP Sözcüsü Prof. Dr. Ünal: STK'lar olarak elimizden geldiğince Gazze'nin sesi olmaya gayret ediyoruz

Siirt'te yeni öğrenci yurdunun açılışı ertelendi

İthal damızlık hayvanlarda sağlık kontrolleri 8 ilde sürdürülüyor

Özlem Ajans'tan yeni albüm çalışması: Şehid 16 çok yakında yayında

Mersin'de ampul değiştirirken elektrik akımına kapılan genç hayatını kaybetti

Mersin'de zeytin bahçesinde bir kişi ölü bulundu

Okullarda ramazan etkinlikleri düzenlenecek

Şili kıyılarında 6,6 büyüklüğünde deprem

Karikatürist Mikail Çiftçi: Gazze’de yaşananlar tüm dünyanın vicdan imtihanıdır

Çin'de metro inşaatında yol çöktü

Diyarbakır’da bağımlılıkla mücadelede yeni dönem planlaması

Siirt’te Ramazan seferberliği: Cami hayatın merkezinde olacak

Midesinde 198,72 gram metamfetamin bulunan şüpheli tutuklandı

UNRWA: Gazze Şeridi’ndeki okulların yüzde 90’ı yıkıldı

Bangladeş'te oy verme işlemi sona erdi, sayım başladı

Balıkesir’de yasa dışı avcılığa 428 bin lira ceza

Bursa’da kaçak su kaplumbağası operasyonu

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Gazze’yi gündemde tutmak vicdani sorumluluktur

İDEV, TBMM’de "Ümmetin İmtihanı: Gazze" sergisi açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Meclis’teki yumruklu kavgaya ilişkin sert sözler

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Demir: Çifte vatandaş olup siyonist işgal güçlerine katılanlar Türkiye’de yargılanmalı

Arjantin'de hükümetin iş yasasını değiştirme planına karşı protesto

Hindistan'da maden kazasında ölü sayısı 32'ye yükseldi

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Sema Silkin Ün: Gazze, tüm ümmet ve insanlık için ağır bir imtihan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Madagaskar'ı Gezani Kasırgası vurdu: 36 ölü, 6 kayıp