• BIST 100

    9170,46%0,39
  • DOLAR

    38,64% 0,06
  • EURO

    43,94% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4204,03% -1,43
  • Ç. ALTIN

    6799,81% -0,22

Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi

EKONOMİ 3.02.2023 09:45:53 0
Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi

Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, alkol ve alkollü içki üretim tesisleri ile ticaretine ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gitti.

Alkollü içeceklerin üretilmesi, ithal edilmesi, iç piyasada dağıtımı ve satışı ile ilgili yeni karar ve şartlar açıklandı.

Buna göre tüm alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak alınan tüm kararlar da Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanan kararda; bira dışındaki alkollü içkilerin cam şişede üretilerek satılması, küçük ambalaj boyutunun kaldırılması, üretim ve dağıtım iznini içeren sorumluluklar ortaya kondu.

Üretimi izne tabi

Alkol veya alkollü içki üretim izni sahibi firmalara ait fabrika, imalathane veya ticari işletmelerin veya bu gibi yerlerin işletme hakkının ya da şirket hisselerinin, üçüncü kişilere devredilebilmesi Bakanlık iznine tabi.

Üretim talebi için Bakanlığa müracaat edilecek

Bu amacı içeren talep, devredecek için ilgili vergi daireleri ve Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan son bir ay içinde alınmış muaccel vergi ve prim borcu bulunmadığına ilişkin belgeyle Bakanlığa yapılacak.

Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de yürürlüğe girdi.

Dağıtım yetki belgesinin yenilenmesinde yeni şartlar getirildi

Buna göre, süresi içinde dağıtım yetki belgesini yenilemeyen firmaların belge geçerlilik tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde başvurması halinde, belirlenen dağıtım yetki belgesi bedeli, iki katı olarak tahsil edilerek belge yenilenecek.

Bu süre geçtikten sonraki başvurular yenileme kapsamında değerlendirilmeyecek.

Çok küçük ve büyük ambalajlı içki satışına yasak

5 santilitreden küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ithal edilemeyecek, üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecek.

Sadece cam malzemeden yapılmış ambalaj kullanılacak

Bira haricindeki alkollü içkiler, sadece cam malzemeden yapılmış ambalaj ile piyasaya arz edilecek.

Küçük ambalajı içkilerin üretimi ve ithali sonlanıyor

5 santilitreden küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen ikinci ayın sonundan itibaren üretilemeyecek ve ithal edilemeyecek.

Bu ürünleri satıcılar iç piyasaya arz edemeyecek

Bu ürünler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan itibaren alkollü içki dağıtım yetki belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemeyecek.

Bira hariç olmak üzere, cam dışında ambalaja sahip alkollü içkiler, bu maddenin yayını tarihini izleyen ikinci ayın sonundan itibaren üretilemeyecek ve ithal edilemeyecek.

Bu ürünler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan itibaren alkollü içki dağıtım yetki belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemeyecek.

Yoğun bakımdayken tutuklanan yatalak hasta cezaevinden alınıp hastaneye sevk edildi

Kurtlar ağıla saldırdı: 7 koyun telef oldu

El-Bureyc Kampı ve Gazze şehrindeki iki okulun bombalanmasında şehit sayısı 49'a yükseldi

Şanlıurfa’da mesken yangını korkuttu

IFJ: Gazze'de yaşananlar soykırımdır ve dünyanın sessizliği utanç vericidir

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan'da sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz

Burak Gross Tirmis Şubesiyle Büyümeye Devam Ediyor

Esnaf ve gençlerden ortak çağrı: Evliliği teşvik eden destekler artırılmalı

Gazze’de şehit gazeteci sayısı 213’e yükseldi

GETAT Uzmanı Ayral: Modern tıp kronik hastalıkta yetersiz kalıyor, geleneksel tıp ile entegrasyon şart

Truman uçak gemisinden ikinci F/A-18 savaş uçağı düştü

Mardin’de taziye yemeği uygulamasının kaldırılması için ortak karar

Kassam komutanlarından Halid Ahmed el-Ahmed şehit edildi

Mısır ve Katar: Gazze’de kapsamlı ateşkes için arabuluculuk çabalarımız sürüyor

Uyuşturucu ticareti suçundan aranan şahıs, Bingöl’de yakalandı

Bingöl Üniversitesi öğrencileri Gazze için konuştu

"Kudüs Günü" öncesi Yahudi çetelerin tahrikleri artıyor

Siyonist rejim Qalqilya’da 6 Filistinliyi esir aldı

Batman'da hırsızlık ve silah suçlarından aranan şüpheli tutuklandı

Adana'da "Büyük Gazze Yürüyüşü ve Mitingi" düzenlenecek

Şanlıurfa’da geniş kapsamlı elektrik kesintisi

Siyonist rejimin bu sabah gerçekleştirdiği saldırılarda 23 Filistinli daha şehit oldu

Altın satıcılı seyir izliyor

Genç çiftlere büyük destek: Batman'da evlilik süreci kolaylaşıyor

Döviz kurlarında son durum

Pakistan Ordusu: Hindistan saldırılarında 26 sivil hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı

Siber suçlara 39 ilde operasyon: 568 şüpheli yakalandı, 1 milyar TL’lik mal varlığına el konuldu

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısı

Cezaevi firarisi düğün salonunda saz çalarken yakalandı

Siyonist Bakan Smotrich: Profesyonelce çalışıyoruz, Filistin devletini fiilen öldürüyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ