Reklam
  • BIST 100

    13420,62%2,27
  • DOLAR

    48,67% 0,05
  • EURO

    55,98% 0,28
  • GRAM ALTIN

    6806,70% 2,07
  • Ç. ALTIN

    10851,75% 0,13
Reklam

Almanya Başbakanı Merz, BM Genel Kurulu ziyaretini iptal etti

16 Eylül 2026, Çarşamba 14:43
16 Eylül 2026, Çarşamba 14:43
Almanya Başbakanı Merz, BM Genel Kurulu ziyaretini iptal etti
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ülkede artan siyasi baskıların gölgesinde gelecek hafta New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına yapması planlanan ziyareti iptal etti.

Alman hükümetinden bir yetkili, resmi olarak açıklanmayan bir seyahat programı hakkında kamuoyuna konuşma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle isminin açıklanmaması şartıyla yaptığı açıklamada, Merz'in gelecek hafta New York'a gitmeyeceğini ve Berlin'de bulunmasının gerekli olduğunu söyledi.

Merz'in gelecek çarşamba BM Genel Kurulu'nda konuşma yapması bekleniyordu. Başbakanın Almanya'da kalmasını gerektiren neden hakkında ise resmi bir açıklama yapılmadı.

Merz'in ziyareti iptal etmesi, Almanya'da siyasi gündemin yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Merz'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), 6 Eylül'de ülkenin doğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) karşısında ağır bir yenilgi almıştı.

Seçim sonucu, ekonomik büyümenin yavaşladığı Almanya'da reformları hayata geçirmeye çalışan Merz üzerindeki siyasi baskıyı artırdı.

Ülkede gözler şimdi pazar günü yapılacak iki eyalet seçimine çevrildi. Mecklenburg-Vorpommern ve başkent Berlin'deki seçimlerde AfD'nin oylarını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Berlin'de AfD'nin iktidara gelme ihtimalinin bulunmadığı belirtilirken, Mecklenburg-Vorpommern'de partinin mevcut merkez sol yönetimi karşısında daha güçlü bir rekabetle karşılaşması bekleniyor.

Merz'in liderliğindeki CDU açısından ise seçimlerin önemli sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor. 70 yaşındaki Merz'in başbakanlık görevine başlamasının üzerinden 16 ay geçerken, CDU'nun Berlin'deki belediye başkanlığını kaybetme ihtimali bulunuyor.

CDU'nun Mecklenburg-Vorpommern'de ise eyalet parlamentosuna girebilmek için gerekli yüzde 5'lik seçim barajının altında kalması halinde, eyalet düzeyinde ilk kez parlamento dışında kalabileceği belirtiliyor.

Merz, geçen hafta yaptığı açıklamada "Pes etmek benim için bir seçenek değil." ifadesini kullanmıştı.

Buna karşın CDU'nun Mecklenburg-Vorpommern'deki yerel yönetim kadrosundan bir yetkili Merz'in görevden ayrılması çağrısında bulundu. Alman medyasında da başbakanın geleceğine ilişkin tartışmaların arttığı belirtilirken, CDU'nun üst düzey isimlerinden henüz Merz'in görevden ayrılması yönünde açık bir çağrı gelmedi.

Öte yandan CDU'nun sekiz eyalet başbakanı çarşamba günü Merz'e destek verdi.

Alman haber ajansı dpa'nın aktardığına göre eyalet başbakanları ortak açıklamalarında "İnsanlar sorunlarıyla ilgileneceğimize güvenebilir. Eyalet başbakanları olarak, başbakanla birlikte katkımızı sunmak istiyoruz ve sunacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Rusya Savunma Bakanlığı: Harkov ve Zaporojye'de iki yerleşim kontrol altına alındı

Vietnam'da sel alarmı: Binlerce ev sular altında kaldı

Kocaeli'de okul ve yurt çevrelerinde denetim: 13 aranan şahıs hakkında işlem yapıldı

MSB: israilin saldırıları bölgedeki istikrarsızlığı derinleştiriyor

Siirt’te 180 bin liralık altın bileziklerin kaybolduğu olay kameralarla aydınlatıldı

8 ilde organize suç örgütlerine yönelik operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Afyonkarahisar’da 14 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Diyarbakır'da TEKNOFEST heyecanı sürüyor: Gençler projelerini sergiliyor

Kayıtlı ve sosyal güvenceli çoban istihdamında ilk adımı atıldı

Meteoroloji'den bazı bölgeler için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Battalgazi Belediyesi GES projesinde yeni etaplara başladı

Şanlıurfa'da 22 yıl 8 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Ankara'da 838 kilogram süt ve süt ürünü imha edildi

Şanlıurfa'da 27 yıl ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Malatya'da Gazzeli çocuklar için uçurtmalar gökyüzüne bırakıldı

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sonuçları erişime açıldı

Yıllardır dünyada huzur bırakmayan ABD, şimdide gözünü uzaya dikti

Muğla merkezli "Sokaklar Güvende" operasyonu: 20 şüpheli adliyeye sevk edildi

Helene Kasırgası'nda kaybolan son kişinin kalıntıları iki yıl sonra bulundu

Mersin'de 100 bin sentetik ecza ele geçirildi

Otomotivde kalite kontrolü için akıllı sistem geliştiriliyor

Dr. Dinç: Çocukların sağlığı için temel alışkanlıklar küçük yaşta kazandırılmalı

Mersin'de balık sezonu açıldı

Yiğit: Konut satışlarında mevcut poliçe yeni ev sahibine devredilemiyor

Suriçi Çarşısı’nın 3. etabının temeli atıldı

Emlak piyasasında sonbahar durgunluğu beklentisi

Yemen’de Suudi savaş uçağı düştü iddiası 

Ramanlı: Terörsüz Türkiye sürecinin başarıya ulaşması bütün vatandaşların ortak arzusudur

İstanbul merkezli 20 ilde organize suç operasyonu: 178 şüpheli gözaltında

Boğazından canlı sülük çıkarıldı 

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya Savunma Bakanlığı: Harkov ve Zaporojye'de iki yerleşim kontrol altına alındı

Vietnam'da sel alarmı: Binlerce ev sular altında kaldı

Kocaeli'de okul ve yurt çevrelerinde denetim: 13 aranan şahıs hakkında işlem yapıldı

MSB: israilin saldırıları bölgedeki istikrarsızlığı derinleştiriyor

Siirt’te 180 bin liralık altın bileziklerin kaybolduğu olay kameralarla aydınlatıldı

8 ilde organize suç örgütlerine yönelik operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Afyonkarahisar’da 14 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Reklam
Yeni Slow Radyo