• BIST 100

    16628,97%-0,21
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,84% -0,43
  • GRAM ALTIN

    7090,72% -5,83
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Almanya'da Gazze için toplandılar: "Katliama sessiz kalanlar suç ortağıdır"

23 Temmuz 2025, Çarşamba 12:52
23 Temmuz 2025, Çarşamba 12:52
Almanya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Almanya’nın Mannheim kentinde, sivil toplum hareketi Zeytuna öncülüğünde düzenlenen Gazze ile dayanışma etkinliğinde katliama dikkat çekildi.

Marktplatz meydanında toplanan grup, "Free Palestine", "israil Apartheid Devletidir" ve "Halk Katliamı Halk Katliamıdır" sloganları attı.

Etkinlikte çok sayıda konuşmacı söz aldı.  Etkinliğin ilk konuşmacısı Selma, kadın ve anne kimliğine vurgu yaparak konuşmasına başladı.

Gazze’de yaşanan insanlık dramına sessiz kalanlara tepki gösterdi. Konuşması sırasında, "Bizi Gazze’de öldürenler burada konuşmamızı da yasaklıyor," diyerek etkinliğe yönelik baskılara değindi.

Selma, Arap ülkelerinin sessizliğini "ihanet" olarak tanımlarken, 1.9 milyar Müslüman'ın Gazze’ye bir damla su bile ulaştıramayacak hale getirildiğini söyledi. Amerika ve Almanya’nın İsrail’in işlediği savaş suçlarına ortak olduğunu ifade eden konuşmacı, çocukların açlıktan sessizce öldüğünü anlatarak, "Bu duruma sessiz kalan herkes bu katliamın suç ortağıdır," dedi.

Dr. Abdullah Abdulhadi: "Almanya, tarihin tekerrürüdür"

Zeytuna temsilcilerinden Dr. Abdullah Abdulhadi, "Ben burada konuşurken, ailem Gazze’de katlediliyor," diyerek başladığı konuşmasında Almanya’yı II. Dünya Savaşı sonrası benimsediği sözde insani değerleri terk etmekle suçladı.

Yıkıntıların altındaki cansız bedenleri, at arabasında taşınan çocukları ve anne babaların açlıktan ölen çocuklarına duyduğu çaresizliği anlatan Abdulhadi, "Bu çaresizlik, bombalardan daha fazla acı veriyor," diyerek Batı’nın duyarsızlığını eleştirdi.

Theodora (Die Jüdische Stimme): "Nie wieder mi dediniz? Peki şimdi neredesiniz?"

Die Jüdische Stimme (Yahudi Sesi) adlı oluşum adına konuşan Theodora, Almanya’nın "Nie wieder" (Bir daha asla) sözüne atıfta bulunarak, "Gazze'de yaşananlar bir soykırımdır ve Almanya bu suça tekrar ortak olmaktadır," dedi.

Theodora, Almanya'da Filistin'e destek verenlerin susturulduğunu belirterek, "Her ne olursa olsun, Gazze kesinlikle özgürleşecek," diyerek meydandan güçlü bir mesaj verdi.

Yahudi konuşmacı Hadas Leonov: "Açlık, bir doğa olayı değil, bir silah"

Yahudi aktivist Hadas Leonov, açlığın doğal bir felaket değil, siyasi bir silah olduğunu vurgulayarak, "Siyonistler aç insanlara yiyecek yerine kurşun gönderiyor," dedi. Amerika ve Almanya’nın bu zulmün destekçisi olduğunu ifade eden Leonov, Srebrenica soykırımı ile Gazze’dekini kıyaslayarak, "Gazze, Srebrenica’yı çoktan geçti. Dünya ise yine sessiz," ifadelerini kullandı.

Ayrıca Belçika’da, Gazze'deki savaş suçlarına karışan iki askerin tutuklandığını ve yargılanacağını duyurarak, bu tür gelişmelerin adaletin umudu olduğunu söyledi.

Gazeteci Heba Jamal: "Almanya çoktan tarafını seçti"

İngilizce konuşma yapan gazeteci Heba Jamal, konuşmasına "Mannheim, pick a side – justice or genocide!" (Mannheim, tarafını seç – adalet mi soykırım mı!) sloganıyla başladı. İki hafta önce kuzenlerini Gazze’de açlıktan kaybettiğini anlatarak gözyaşlarını tutamadı.

"Almanya sürekli israilin var olma hakkından söz ediyor. Peki, Filistinlilerin yaşam hakkı ne olacak?" diye soran Jamal, Almanya’nın sessizliğini "utanç verici" olarak nitelendirdi.

Alman Antifaşist Janick: "İnsan haklarını yok edenin var olma hakkı yoktur"

Son olarak Alman antifaşist aktivist Janick söz aldı. "Devletlerin değil, insanların hakları vardır. İnsan haklarını yok edenin var olma hakkı da yoktur," diyen Janick, Almanya’nın Zeytuna’ya uyguladığı baskıları ve İsrail’in insanları keyfi olarak hapse atmasını sert sözlerle eleştirdi.

Alman devletinin kendisini yargılamak üzere mahkemeye çağırdığını söyleyen Janick, 28 Ağustos’ta mahkemeye çıkacağını duyurdu ve destek çağrısında bulundu. Konuşması, "Almanya finanse ediyor, israil bombalıyor!" sloganları eşliğinde sona erdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Japonya'da aşırı soğuklarda 14 kişi öldü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Zor günler yaşayan Kürt kardeşlerimizin yanındayız

Pazarda sebze ve meyve fiyatları ne kadar? Diyarbakırlılar fiyatları nasıl karşılıyor?

Güney Afrika, siyonist diplomatı sınır dışı etti

Gaziantepli umreciler havaalanının işleyişinden dert yandı

Adıyaman İl İstihdam Toplantısı düzenlendi

Danimarka Şam Büyükelçiliğini yeniden açacak

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı Salih Demir’den STK’lara ziyaret

Refah Sınır Kapısı, Pazar günü yaya geçişlerine açılacak

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenleyecek

Müftü Yardımcısı Aslan: Manevi çöküş toplumsal çöküşü beraberinde getirir

Hakkâri için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Diyarbakır’da kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 9’uncu gününde

Bakan Güler, Gana’nın Ankara Büyükelçisi Nasiru-Deen’i kabul etti

Bursa’da hırsızlıktan 19 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Şırnak'ta 10 yıldır kentsel dönüşüm bekleyen mahalle sakinleri yetkililerden yardım bekliyor

Konya’da Ramazan öncesi market denetimleri sıkılaştı

Konya’da ilçelerin yatırımları ve kamu hizmetleri masaya yatırıldı

Konya’daki kamu yatırımları il koordinasyon kurulu toplantısında değerlendirildi

Uzmanlar uyarıyor: Sıcak su torbalarının yanlış kullanımı ciddi yanıklara yol açabiliyor

Konya Beyşehir’de ekmeğe Ramazan ayına özel indirim

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı