• BIST 100

    16948,77%-0,40
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7264,08% -1,56
  • Ç. ALTIN

    11848,32% -0,30

ALO Fetva Hattı'na gelen ilginç sorular: Dolar artınca sevabım artar mı?

08 Ekim 2020, Perşembe 09:26
08 Ekim 2020, Perşembe 09:26
ALO Fetva Hattı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ALO Fetva Hattı'na gelen ilginç sorular: Dolar artınca sevabım artar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yoğun talebe daha hızlı cevap verilebilmesi için 'Dini Danışma Hattı' yenilenerek, hem cep telefonlarından hem de sabit telefonlardan ulaşılabilir hale getirildi. 'Alo Fetva Hattı' olarak da bilinen 'Dini Danışma Hattı'nın yeni numarası ise '190' olarak belirlendi. Dini konularda sorular sorup, bilgi almak isteyenler bu numarayı aradıktan sonra bağlı bulundukları şehrin il müftülüğüne aktarılıyor. Antalya İl Müftülüğü'ne bağlananları ise burada görev yapan yaklaşık 20 vaiz karşılıyor. Kadınlara kadın vaiz, erkeklere ise erkek vaiz hizmet veriyor. Vaizler, gelen sorulara yanıtı kesin ise hemen cevap veriyor, araştırılması gereken bir konu ise her vaizin kendine özel hazırlanan defterine not edilerek, araştırılıp, daha sonra soran kişiye dönüş yapılarak bilgi veriliyor.

KORONAVİRÜS SORULARI ARTTI

Koronavirüsten önceki dönemde gelen soruların büyük kısmını aile içerisindeki maddi ve manevi ilişkiler oluştururken, koronavirüsle birlikte vatandaştan gelen sorular da bu yönde ağırlık kazandı. Kolonya ya da dezenfektanın abdest bozup bozmayacağından, cuma namazını koronavirüs nedeniyle kılamadığı için günah olup olmadığı gibi soranların sayısının arttığı kaydedildi.

Vaiz Saffet Sevim, vatandaştan günlük hayatta karşılaşılan helal- haram durumları ve mirasla ilgili soruların sıklıkla geldiğini ve bunları usulüne uygun şekilde cevaplandırdıklarını ifade etti. Eşler arasındaki sorunlarla ilgili soruların da geldiğini anlatan Sevim, eşlere genellikle birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları gerektiği tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.



‘KORONAVİRÜSTEN ÖLENLER YIKANIR MI?’

Vaiz Sevim, koronavirüse karşı korunmak için kullanılan kolonya ve dezenfektanların içerisinde alkol bulunması nedeniyle 'haram mı?' diye çok soru geldiğini söyledi. Tüketilen ve sarhoşluk veren alkolle bu alkolün karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Sevim, kolonya ve dezenfektanın hijyen amaçlı kullanılmasının bir mahsuru olmadığını ifade etti. Koronavirüsten yakınlarının kaybedenlerin 'Koronavirüsten ölenler yıkanır mı?' şeklinde kendilerine sorduklarını da kaydeden Sevim, “Bu türden cenazeler alınan tedbirler eşliğinde uygun koşullarda yıkanır ve dini vecibelere göre defnedilir. Sadece şehitlerin cenazesi yıkanmaz' dedi.

NİŞANLIYKEN DİNİ NİKAH

Genç çiftlerden gelen sorularda genellikle nişan ve dini nikah üzerine durulduğunu anlatan Vaiz Sevim, “Nişanlıyken yapılan dini nikahla ilgili sorular geliyor. Bizim tavsiyemiz ve aslında yapılması gereken de nişan döneminde dini nikah yapmamak lazım. Nişan döneminde bir sorun çıkıp taraflar ayrılınca erkek dini nikahtan vazgeçmezse sorun oluyor. Bu yüzden önce resmi nikah sonra dini nikah olur' dedi.

'DOLARLA BAĞIŞ YAPTIM, DOLAR ARTINCA SEVABIM ARTAR MI?

Aylık 40 bin lira geliri olan bir vatandaşın babasının hastane masraflarını karşıladığını, bunun sadakadan sayılıp sayılmayacağını sorduğunu anlatan Vaiz Saffet Sevim, kızından olan torununun soyadının değişik olması nedeniyle torununa verdiği paranın fitreden sayılıp sayılmayacağının da sorulduğunu söyledi. Bugüne kadar sadakayla ilgili gelen en ilginç soruyu da anlatan Sevim, “Dolarla bağış yaptım dolar artınca sevabım artar mı?’ diye soran vatandaş oldu. Allah katında hiçbir şey zayi olmaz. Yaptığımız tüm hayırlar en az 10 katı sevap alır' dedi.

Manevi danışmanlık hizmeti veren Salih Bayındır ise koronavirüs döneminde aile içi ilişkilerde birtakım sorunların meydana geldiğini ve bunu dindeki bazı referans noktalarından yola çıkarak vatandaşı bilgilendirip, manevi danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD'nin yeni küresel gümrük vergileri yürürlüğe girdi

Diyarbakır'da feci kaza: 4 ölü

Putin: TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatları hedef alınıyor

İran'da kamyon ile otomobil çarpıştı: 6 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık kendi yazılımını üreten ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye var

Almanya'da toplu taşıma çalışanlarından 2 günlük grev kararı

İşgalciler, Lübnan'da ordu birliğine ateş açtı

Brezilya'dasel felaketi: 14 ölü

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den ‘laiklik bildirisi’ne tepki: Milletin hayat tarzına hücum ediliyor!

ABD ile Fransa arasında yeni gerginlik

Batman’da alev alan kasalı pikap kullanılamaz hale geldi

Afgan ve Pakistan güçleri arasında sınır boyunca çatışmalar çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü

Gazze'de ateşkesin yeni ihlali sonucu şehit sayısı 72 bin 73'e yükseldi

İller bazında 2025 yılı Türkiye arıcılık istatistikleri açıklandı

İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

ABD'nin doğu kıyılarını kar fırtınası vurdu: 600 bin kişi elektriksiz kaldı

İran Devrim Muhafızları, güney kıyılarda tatbikat düzenledi

Kastamonu'da aranan 27 şahıs yakalandı

Avrupa Yetim Eli’nden Sudan’a insani yardım

Meteorolojiden bazı iller için "sarı" kodlu uyarı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: STK ve esnaf odalarımızın görüş ve önerilerini dikkate alıyoruz

Yapıcıoğlu: Aile kurumuna zarar veren yapımlara kamu kaynağı durdurulmalıdır

Batman'da mahalle sakinleri araba lastiklerinden camiye merdiven yaptı

Medvedev: Kiev, nükleer silah sahibi olursa biz de bu silahları kullanırız

Doç. Dr. Berber: EBUS özellikle akciğer kanseri tanısında kritik rol oynuyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Gençlerimizin fikirlerini önemsiyor, birlikte istişare ederek yol alıyoruz

Siirt'te öğrenci servisi ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gaziantep'te "Hoşgeldin Ramazan" yarışması düzenlendi

Bakan Kurum D-8 Genel Sekreteri Mahmoud ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'nin yeni küresel gümrük vergileri yürürlüğe girdi

Diyarbakır'da feci kaza: 4 ölü

Putin: TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatları hedef alınıyor

İran'da kamyon ile otomobil çarpıştı: 6 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık kendi yazılımını üreten ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye var

Almanya'da toplu taşıma çalışanlarından 2 günlük grev kararı

İşgalciler, Lübnan'da ordu birliğine ateş açtı