• BIST 100

    10449,36%-2,61
  • DOLAR

    41,25% 0,04
  • EURO

    48,57% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4823,30% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 1,83

Altın değerindeki fıstıkta gözler bu yılın veriminde

09 Temmuz 2025, Çarşamba 16:16
09 Temmuz 2025, Çarşamba 16:16
Altın değerindeki fıstıkta gözler bu yılın veriminde
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dolu, zararlılar ve mevsimsel dengesizliklerle boğuşan çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını almayı umut ediyor. Tüm gözler bu sezonun fıstık veriminde.

Siirt’in önemli tarım ürünlerinden biri olan ve ekonomik değeri her geçen yıl artan Siirt fıstığında rekolte çalışmaları başladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi, Koçluk köyünde yapılan rekolte ölçüm çalışmalarına katılarak bilgi verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği esaslara göre her yıl yapılan rekolte tahmin çalışmaları, bu yıl da Siirt genelinde sürüyor. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi, Siirt merkeze bağlı Koçluk köyünde yapılan rekolte çalışmalarını yerinde inceledi. Şanverdi, burada yaptığı açıklamada referans bahçelerden birinde olduklarını ve elde edilen ilk verilerin umut verici olduğunu ifade etti.

"Bahçemiz örnek nitelikte, doluluk oranı yüksek"

Koçluk köyünde yürütülen çalışmalar hakkında konuşan Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, şu ifadeleri kullandı:

"Siirt ilimiz merkez Koçluk Köyü'ndeyiz. Siirt fıstığının rekolte çalışmaları kapsamında bir bahçeye geldik. Bu bahçemiz, bizim belirlemiş olduğumuz referans bahçelerden biridir. Gördüğünüz gibi gayet bakımlı ve güzel bir bahçe. Yaklaşık 20 yaşında olan bu bahçemizde, Bakanlığımızın belirlemiş olduğu kurallar doğrultusunda, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitümüz ile iş birliği içerisinde rekolte çalışmalarımıza başladık. Bu ay içerisinde Siirt ilimizde bulunan Siirt fıstığının rekolte çalışmasını tamamlamış olacağız."

Rekolte tahmininde kullanılan yöntemi de paylaşan Şanverdi, şöyle devam etti:

"Öncelikle referans ağacımızı belirledik. Bu referans ağacımızı, bahçedeki tüm ağaçlarla kıyaslayarak, referans ağacımıza göre mevcut ağaç sayısını ve dane sayısını hesaplayıp bahçenin yaklaşık verimini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Şu anda elimizdeki salkımda yaklaşık 18 dane var ve yüzde 100 oranında dolu. Tabii tüm salkımlarda yüzde 100 doluluk oranı mümkün olmayacak, ancak belirlemiş olduğumuz ağaçlar üzerinden ortalama rekolte çalışmalarımızı tamamlayacağız."

Çiftçiler İklim Değişikliği ve Zararlılardan Yakınıyor

Fıstık üretimi yapan çiftçiler ise hem iklim değişikliği hem de zararlılar nedeniyle bu yıl verimde dalgalanma olabileceğini dile getiriyor. Koçluk köyünde üretim yapan çiftçilerden Onur Eren, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek şöyle konuştu:

"Bu sene dolu vurması nedeniyle fıstık meyvelerinin üçte ikisi döküldü ama yine de Allah’a şükrediyoruz ve iyi bir rekolte bekliyoruz. Çünkü alın terimizle çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi fıstık ağacı tıpkı bir çocuk gibidir, çok iyi bir bakım ister. Suyunu, gübresini, bakımını eksiksiz yapmanız gerekir."

"Pisila zararlısı mahsulü tehdit ediyor"

Zararlı böceklerin ürün üzerindeki etkisine dikkat çeken Eren “Özellikle ağustos ayında 'Pisila' denen bir zararlı var, haftalık en az 40 yumurta bırakır. Hem bu senenin hem de gelecek senenin bütün mahsulünü yok edebiliyor. Bu yıl özellikle iklim değişikliği nedeniyle bir dengesizlik oluştu. Bazı ağaçlar erken, bazıları ise geç çiçek açtı. Ama yine de Allah’a şükrediyor ve iyi bir rekolte beklentimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Siirt Fıstığı Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Siirt fıstığı, Türkiye genelinde marka haline gelmiş tarım ürünlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Hem iç piyasada hem de ihracatta önemli bir gelir kaynağı olan fıstık, bölge ekonomisi için stratejik bir ürün olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, verim ve kaliteyi artırmak adına çiftçilere yönelik eğitim ve desteklerin de sürdüğünü belirtiyor.(İLKHA)

 

Ulusal Sumud Filosuna ait bir gemiye drone saldırısı yapıldı

Sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 24 kişi hakkında işlem başlatıldı

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa’da traktörle motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Yurt dışına çıkış harcında artış kararı Resmi Gazete'de

Tekirdağ’da anne ve oğlu servis aracının altında kaldı

Siyonist rejimden Humus'a hava saldırısı

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 1 tutuklama

Kask ve kaldırım denetiminde 919 sürücüye 2,4 milyon TL ceza kesildi

Bangladeş'te dang humması nedeniyle yüzlerce kişi hastane kaldırıldı: 135 can kaybı

Otomobil ile tır çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı çatışma: 5 ölü

Kolombiya'da operasyondan dönen 45 asker alıkonuldu

Orban: Trump yeni bir strateji getirdi, Ukrayna 3'e bölünecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuk hakları sözleşmesini imzaladı

İspanya, Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı

THY, ilk 8 aylık yolcu ve kargo verilerini açıkladı

İZSU’dan yeni karar: İzmir’de 2 günde bir su kesintisi

Nepal'deki protestolarda ölü sayısı 19'a yükseldi

İspanya'dan siyonist rejime 9 maddelik yaptırım kararı

Rusya ve Çin’den nadir toprak elementlerinin üretiminde işbirliği

Diyarbakır'da yeni eğitim yılıyla birlikte servis araçlarına sıkı denetim

Meksika'da tren yolcu otobüsüne çarptı: 8 ölü, 45 yaralı

Ukrayna: 58 kilometrekarelik alanda kontrolü yeniden sağladık

Fransa'da hükümet düştü

Erdoğan: Netanyahu hükümetinin iyice zıvanadan çıktığı bu sıkıntılı günlerde Gazzeli mazlumların yanındayız

Genç çiftlere evlilik kredisi desteği 250 bin TL’ye çıkıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Cooper ile görüştü

NATO, Rusya'nın Zapad 2025 tatbikatı için karşı hazırlıklara başladı.

Polis merkezine saldırı soruşturmasında yeni gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ulusal Sumud Filosuna ait bir gemiye drone saldırısı yapıldı

Sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 24 kişi hakkında işlem başlatıldı

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa’da traktörle motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Yurt dışına çıkış harcında artış kararı Resmi Gazete'de

Tekirdağ’da anne ve oğlu servis aracının altında kaldı

Siyonist rejimden Humus'a hava saldırısı