-
BIST 100
17935,20%0,26
-
DOLAR
47,88% 0,11
-
EURO
55,38% 0,21
-
GRAM ALTIN
6697,57% 0,10
-
Ç. ALTIN
10679,04% -0,40
Altın fiyatlarındaki yükseliş evlenmek isteyen gençleri zorluyor!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin evlenmek isteyen gençleri zor durumda bıraktığını belirterek, ailelere altın istemede vicdanlı davranma çağrısında bulundu.
Yılbaşından bu yana altın fiyatları rekor üstüne rekor kırdı. Yıl ortalarında ancak bu kadar yükselmesi beklenirken, henüz yılın başında altının bu kadar hızlı artışı büyük şaşkınlık yarattı. Bu durum, evlenmek isteyen gençlerin önünü tıkıyor ve evlilik planlarını ciddi şekilde zorlaştırıyor.
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, altın fiyatlarındaki hızlı artışı ve bunun evlilik planları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz
İLKHA muhabirine konuşan Çetiz, fiyatlardaki yükselişin gerekçelerini ve vatandaşlara yönelik tavsiyelerini açıkladı.
"Altın hızla yükseldi, beklentiler aşıldı"
Çetiz, "Evet, altın fiyatları yılbaşından bu yana ciddi bir artış gösterdi. Altının yükseliş hızı gerçekten kimsenin beklemediği bir düzeyde. Yılbaşında altın 6 bin TL civarındaydı ve daha bir ay dolmadan şu anda 7 bin 330 TL civarında seyrediyor. Dünyadaki bütün uzmanların beklentisi haziran ayı itibarıyla 7 bin TL civarı yönündeydi, ancak altın çok hızlı bir yükseliş gösterdi ve hepimizi ters köşe yaptı." dedi.
"Gidişat belirsiz, uzman görüşleri çelişkili"
Altının geleceğine dair belirsizlik olduğuna dikkat çeken Çetiz, "Şu anda altının gidişatı belli değil. Bazı uzmanlar farklı rakamlar telaffuz ediyor, ancak bu uzmanların ne kadar objektif olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bazıları şirketlerin çıkarları doğrultusunda açıklamalar yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Yükselişin nedenleri madencilik ve küresel riskler"
Altın fiyatlarındaki artışın nedenlerine değinen Çetiz, "Altın fiyatlarındaki artış hem yer altı madenlerinin tükenmeye başlamasından hem de küresel çapta savaş risklerinin artmasından kaynaklanıyor. Özellikle sabah akşam gelen jeopolitik gelişmeler altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Altın ve gümüş, özellikle son dönemde ciddi değer kazandı." dedi.
"Bu durum piyasaya negatif yansıyor"
Piyasadaki etkilerini de değerlendiren Çetiz, "Bu durum piyasaya negatif yansıyor. İnsanlar özellikle altın borcu olanlar ciddi şekilde etkileniyor. Yapılacak bir şey yok; altın yükselmeye devam ediyor. Biz de buna bakarak herhangi bir müdahalede bulunamadan sabah işe gidip akşam eve dönüyoruz. Her sabah geldiğimizde fiyatlarda birkaç yüz lira artışla karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Evlenmek isteyen gençler için büyük sorun"
Altın fiyatlarının evlilikleri zorlaştırdığına dikkat çeken Çetiz, "Altın fiyatlarının yükselmesi özellikle evlenmek isteyen gençler için büyük bir sorun oluşturuyor. Bizim tavsiyemiz, evlilik çağına gelmiş gençler için ailelerin altın istemede vicdanlı davranmasıdır. Altın gerçekten büyük bir külfet. Eskiye bakıldığında, gelinlere çeyiz olarak 200–300 gram altın isteniyordu. Şu anda bu miktar yaklaşık 2 milyon TL'yi geçiyor ve bu, toplumun çok küçük bir kesiminin karşılayabileceği bir miktar." dedi.

"Çocuklarınızı evlendirirken kolaylaştırıcı davranın"
Çetiz, vatandaşlara önerilerini şöyle aktardı:
"Diğer insanlar bu yüzden zor günler yaşıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz ve halkın evladı olarak bunu ifade etmek istiyorum. Tavsiyemiz, özellikle kız ailelerine; çocuklarınızı evlendirirken kolaylaştırıcı ve vicdanlı davranmalarıdır. Bugün bir evlilik masrafı 4–5 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor, bu da her babanın karşılayabileceği bir durum değil. İnsanlar bu masraflar nedeniyle evlenmekten vazgeçebiliyor ve maalesef başka yanlış yollara başvurabiliyorlar. Eğer aileler çocuklarının evliliğini kolaylaştırıcı bir şekilde desteklemezse, bunun bedeli hepimiz için büyük olur." (İLKHA)
Diyarbakır İslami STK'lar: Filistin Konvoyu'nun yoluna devam etmesine izin verin
ABD ve Türkiye, Trump'a yönelik suikast iddiasını doğrulamadı
Bozcaada’da kaybolan Uğur Savaş’ı arama çalışmaları üçüncü gününde
Ryanair uçağında motor parçası kabin camını parçaladı: 1 yolcu ağır yaralandı
Sudan'da diyalog hazırlığı: Burhan'dan muhaliflere af ve ulusal komite mesajı
Arjantin'de yakalanan suç örgütü elebaşı Türkiye'ye getiriliyor
Romanya'da Ukrayna sınırı yakınlarına İHA düştü
Niğde'de sahte altın operasyonu
Japonya'da rekor yağış: 5 ölü, 1 kayıp
Almanya'da helikopter kazası: Pilot hayatını kaybetti
Hindistan'ın Himalaya bölgesinde tünel çöktü: 7 kişi öldü, kurtarma çalışmaları sürüyor
İngiltere'de skandal: Vergi destekli bağışlar Gazze'de katliam yapan askerlere aktarıldı
Marmara ve Ege'de fırtına bekleniyor
Avrupa alev alev: Fransa ve İngiltere'de orman yangınları büyüyerek devam ediyor
Bakan Fidan Mısır ile ilişkilerde iş birliğinin güçlendirileceğini belirtti
Trump yönetiminin Harvard'a açtığı "antisemitizm" davası düşürüldü
Ağrı trafiği alarm veriyor, kısa mesafeler çileye dönüşüyor, çözüm mühendislik aklında!
Yeşilyurt Belediyesinden metruk yapıları yıkım çalışması
Siirt’te yüzlerce çocuk "Hayat Namazla Güzeldir" mesajıyla camiye yürüdü
Op. Dr. Yetgin: Ailesinde kanser öyküsü olanlar şikâyetleri beklemeden kontrole gitmeli
İşgal basını: Tel Aviv, İran'ın silah üretim kapasitesinden endişeli, toparlanma beklenenden çok hızlı oldu
Çin ve Mısır ortak hava tatbikatı düzenleyecek
Özel Yetenek Sınavı (2026-ÖZYES) yarın başlayacak
Batman'da yaz Kur'an kurslarına on binlerce öğrenci katıldı: "En hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir"
Batman'da beton mikseri devrildi
Gaziantep'te yaz Kur'an kursları kapanış programı gerçekleştirildi
ABD'de salmonella krizi: 17 eyalette vaka sayısı 98'e ulaştı
CHP Edirne Milletvekili Yazgan hakkında "cinsel taciz" ve "sarkıntılık "soruşturması
Müftü Bekiroğlu'ndan gençlere namaz ve güzel ahlak tavsiyesi
Pentagon itiraf etti: ABD, Yemen'e yaptığı saldırılarda en az 153 sivili katletti
Yükleniyor







