• BIST 100

    10637,33%0,68
  • DOLAR

    42,33% 0,21
  • EURO

    49,19% 0,14
  • GRAM ALTIN

    5565,17% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9220,38% 0,00

Altın için kritik açıklama: Endişelenmeyin

26 Kasım 2020, Perşembe 11:45
26 Kasım 2020, Perşembe 11:45
Altın için kritik açıklama: Endişelenmeyin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın için kritik açıklama: Endişelenmeyin

Yaklaşık bir yıldır dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüse karşı, şirketlerin arka arkaya yaptığı aşı duyurusu, ons altın fiyatının sert düşmesine neden oldu. Altınbaş Üniversitesi’nden Ekonomist Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, uzun vadeli yatırım yapanların endişelenmesine gerek olmadığını söyledi.

Hem yurt dışında altın fiyatı düştüğü hem dolar kuru sert şekilde gerilediği için altına yatırım yapanların endişelendiğini aktaran Prof. Dr. Alkin, “Kısa vadeli işlem yapan yatırımcıların endişeli olmasını anlıyorum. Ancak ‘Alırım sandığa atarım’ şeklinde uzun vadeli yatırım yapanların endişelerini anlamakta zorluk çekiyorum. Gram altının uzun vadeli yükselişi de sürecek. Bu nedenle uzun vadeli yatırım yapanların endişe etmesi için bir sebep görmüyorum” diye konuştu.

“YATIRIMCININ B PLANI OLMALI”

Prof. Dr. Alkin, “Daha önce birçok kez para ve sermaye piyasalarında hiçbir şeyin garanti olmadığını, kazancın olduğu yerde riskin de bulunduğuna işaret ettim. ‘Normal şartlarda’ diye başlayan her sözün dikkatle dinlenmesi gerekir. Kimse Merkez Bankası başkanının görevden alınacağını düşünemezdi. Tüm yatırımcıların anormal şartlara göre B planını hazırda tutması gerekir.”

“KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE HAREKET ETMEK ZARARLI”

Piyasayı yakından takip etmeyen ve finansal okuryazarlığı zayıf olan yatırımcıların hatalı kararlar alabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, “Vatandaşlar, yatırım yapmak istediği zaman kulaktan dolma bilgiler ve kestirme cevaplarla hareket ediyor. İnsanların çok endişeli olması da hatalı işlemler yapmalarına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Son yaşananların yatırımcılara ders olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Emre Alkin, “Dünyada hiçbir yatırımcı, fiyatların en dip seviyesinden alıp zirveden satmada başarılı olamamıştır. Bu seviyelere kademeli şekilde alış ve satış yaparak ulaşırlar. Uzmanlara al-sat seviyesi sormak da doğru bir davranış değildir. Uzmanlar ancak ve ancak teknik anlamda destek ve direnç seviyelerini ifade ederler ve yatırımcılara ‘normal şartlarda’ neler olabileceğini anlatır. Aynı şey ons fiyatı için de geçerlidir. Anormal fiyat hareketleri önceden öngörülemez, bu sebeple kısa vadeli al-sat yapanların mutlaka piyasayı aktif şekilde takip etmeleri, sadece dolar lirayı değil, yurt dışında altının ons fiyatının hareketini de izlemeleri büyük önem arz ediyor” dedi.

BM Güvenlik Konseyi Gazze için oylamaya gidiyor: Washington–Moskova gerilimi sürüyor

Ekonomist Çiftçi: Altın uzun vadede yatırımcısını koruyor

Yetimler Vakfı'ndan Diyarbakır'da yetim çocuklara kışlık giysi yardımı

Batmanlı öğrenciler yöresel lezzetleri fuarın yıldızı yaptı

İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları

Umut Kervanı’ndan Doğubayazıt’taki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Diyarbakır'ın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı düştü

Akciğer kanseri riskini artıran faktörler

Kış öncesi kombi ve petek temizliği tasarrufun anahtarı

İşgalciler Doğu Gazze'yi hedef aldı: Hava ve topçu saldırılarında evler yıkıldı

BESO Başkanı Çiftçi'den ASRİAD Batman Şubesine ziyaret

Şanlıurfa'da onlarca elektrik panosu kullanılamaz hale geldi

Ekvadorlular referandumda yabancı askeri üsleri reddetti

Gazze'de hepatit salgını krize dönüştü: 70 bin vaka ve önlem yok

Brüksel'de binlerce kişi siyonist rejime karşı askeri yaptırım talep etti

Gazze'den Afrika'ya gizemli uçuşlar: İnsan ticareti şüphesi

Siyonist rejimden Lübnan'a İHA saldırısı: Bir şehit

Altın fiyatlarında düşüş eğilimi sürüyor

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Ülke genelinde yağış beklenmiyor, sıcaklıklar yükseliyor

Filistin direniş grupları: ABD'nin "Gazze'ye uluslararası güç" planı yeni bir işgal girişimi

Kabine bugün yoğun gündemle toplanıyor

Katil Netanyahu'dan 7 Ekim için gayriresmî soruşturma hamlesi

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM Güvenlik Konseyi Gazze için oylamaya gidiyor: Washington–Moskova gerilimi sürüyor

Ekonomist Çiftçi: Altın uzun vadede yatırımcısını koruyor

Yetimler Vakfı'ndan Diyarbakır'da yetim çocuklara kışlık giysi yardımı

Batmanlı öğrenciler yöresel lezzetleri fuarın yıldızı yaptı

İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları

Umut Kervanı’ndan Doğubayazıt’taki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Diyarbakır'ın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı düştü