• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,03% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7330,33% -0,33
  • Ç. ALTIN

    11826,62% -0,32

Altın paniği kaybettirdi!

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Altın paniği kaybettirdi!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Altın paniği kaybettirdi!

Dünya piyasalarında pandemi sürecine altın fiyatları damga vurdu. Bu seneye 1.559 dolar seviyesinden başlayan ons, yaklaşık yüzde 35 primle ağustosta 2.075 doları gördü. Ardından gelen kâr satışlarının ardından ons, 1.950 doların altına çekildi. Gram altın da aynı süreçte 298 TL'den 515 TL'ye kadar çıktı. 'Ons'la beraber gerileyen gram, haftayı 460 TL'nin hemen üzerinde tamamladı. Salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık parasal genişlemeye gidilmesi, altını destekleyen en önemli etkendi. Covid-19 salgınının tedavisine yönelik gelişmeler, dünya ekonomilerinden gelen pozitif sinyaller ve jeopolitik risklerin görece yatışması, fiyatları son dönemde baskılayan başlıca unsurlar oldu.

470 TONA YAKLAŞTI

Yerli yatırımcı eğilimlerine bakıldığında; altın hesaplarının büyüklüğü yıl başında 250 ton civarında bulunuyordu. Bugün 470 tona yaklaştı, yani 215 milyar TL'lik bir değere ulaştı. Bu parasal büyüklüğün yarısı, altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Ancak son dönemde altın alım satımındaki vergi, vatandaşı bankalardan serbest piyasaya yöneltti. Böylece fiziki altın ithalatı da ciddi miktarda arttı. Senenin ilk sekiz ayında fiziki altın ithalatı, yüzde 120 artışla 16 milyar dolara tırmandı. Bunun yaklaşık 8,7 milyar doları, altındaki hareketin hızlandığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Düşük faiz ortamı ve aşırı talep neticesinde, döviz çıkışıyla alınan bu altınların çoğu, fiziki olduğu için yastıkaltı birikimlere katıldı. Talep karşısında Darphane de arzı artırdı. Geçtiğimiz yaz, aylık 400 bin adetlerde olan çeyrek altın basımı, bu yaz 800 bin adetleri geçti. Bugün yastıkaltındaki altının değerinin, yaklaşık 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER DÜZELDİ, RİSK İŞTAHI ARTTI

Salgının ilk safhasının ardından ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik veriler ve yukarı yönlü revize edilen beklentiler, yatırımcı güvenini yeniden iyileştirmeye başladı. Böylece 'güvenli liman altın' eğilimi bir miktar güç kaybetti ve risk iştahında artış yaşandı.

PANİKLE ALANLAR KAYBETTİ

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenler, altın fiyatlarını rekor seviyeye yükseltti. Ancak en tepeden altın alanlar bugün zarar yazdı. Analist İslam Memiş 'Rusya ve ABD'nin aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütünden onaylanmış bir aşı haberi gelmesi hâlinde düşüş hızlanabilir. Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515 liraya kadar yükseldi. Vatandaşların panik alımlar yaptığını gördük. İki haftada 7 milyar dolarlık (yaklaşık 50 milyar TL) panik alımı yapan vatandaşlar zarar etti. Agresif dalgalanmalarda yatırımcılar soğukkanlı olmalı. Hareketlerin normalleşmesini beklemeli. Düşük faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altına talep sürebilir' diye konuştu.

 Türkiye Gazetesi

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı

Etiyopya'da heyelan: 30 ölü

Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı

Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor

Malatya'da çatı yangını

Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı

Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu

Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi

Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü

Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi

İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi

İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı

Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı

İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti

İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor

Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti

İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı

Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu

Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi

Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı

Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor

Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor

Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı

HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar

Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!

Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı

Etiyopya'da heyelan: 30 ölü

Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı

Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor

Malatya'da çatı yangını

Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı