• BIST 100

    10920,26%-1,06
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,63% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5720,05% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9283,80% -0,42

Altın paniği kaybettirdi!

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Altın paniği kaybettirdi!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın paniği kaybettirdi!

Dünya piyasalarında pandemi sürecine altın fiyatları damga vurdu. Bu seneye 1.559 dolar seviyesinden başlayan ons, yaklaşık yüzde 35 primle ağustosta 2.075 doları gördü. Ardından gelen kâr satışlarının ardından ons, 1.950 doların altına çekildi. Gram altın da aynı süreçte 298 TL'den 515 TL'ye kadar çıktı. 'Ons'la beraber gerileyen gram, haftayı 460 TL'nin hemen üzerinde tamamladı. Salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık parasal genişlemeye gidilmesi, altını destekleyen en önemli etkendi. Covid-19 salgınının tedavisine yönelik gelişmeler, dünya ekonomilerinden gelen pozitif sinyaller ve jeopolitik risklerin görece yatışması, fiyatları son dönemde baskılayan başlıca unsurlar oldu.

470 TONA YAKLAŞTI

Yerli yatırımcı eğilimlerine bakıldığında; altın hesaplarının büyüklüğü yıl başında 250 ton civarında bulunuyordu. Bugün 470 tona yaklaştı, yani 215 milyar TL'lik bir değere ulaştı. Bu parasal büyüklüğün yarısı, altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Ancak son dönemde altın alım satımındaki vergi, vatandaşı bankalardan serbest piyasaya yöneltti. Böylece fiziki altın ithalatı da ciddi miktarda arttı. Senenin ilk sekiz ayında fiziki altın ithalatı, yüzde 120 artışla 16 milyar dolara tırmandı. Bunun yaklaşık 8,7 milyar doları, altındaki hareketin hızlandığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Düşük faiz ortamı ve aşırı talep neticesinde, döviz çıkışıyla alınan bu altınların çoğu, fiziki olduğu için yastıkaltı birikimlere katıldı. Talep karşısında Darphane de arzı artırdı. Geçtiğimiz yaz, aylık 400 bin adetlerde olan çeyrek altın basımı, bu yaz 800 bin adetleri geçti. Bugün yastıkaltındaki altının değerinin, yaklaşık 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER DÜZELDİ, RİSK İŞTAHI ARTTI

Salgının ilk safhasının ardından ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik veriler ve yukarı yönlü revize edilen beklentiler, yatırımcı güvenini yeniden iyileştirmeye başladı. Böylece 'güvenli liman altın' eğilimi bir miktar güç kaybetti ve risk iştahında artış yaşandı.

PANİKLE ALANLAR KAYBETTİ

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenler, altın fiyatlarını rekor seviyeye yükseltti. Ancak en tepeden altın alanlar bugün zarar yazdı. Analist İslam Memiş 'Rusya ve ABD'nin aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütünden onaylanmış bir aşı haberi gelmesi hâlinde düşüş hızlanabilir. Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515 liraya kadar yükseldi. Vatandaşların panik alımlar yaptığını gördük. İki haftada 7 milyar dolarlık (yaklaşık 50 milyar TL) panik alımı yapan vatandaşlar zarar etti. Agresif dalgalanmalarda yatırımcılar soğukkanlı olmalı. Hareketlerin normalleşmesini beklemeli. Düşük faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altına talep sürebilir' diye konuştu.

 Türkiye Gazetesi

İşgal rejimi Güney Lübnan’a hava saldırısı başlattı

Eğitim-Bir-Sen'den zam tepkisi: Adalet sağlanmalı

Gazze'de işgal rejimiyle iş birliği yapan Yaser Ebu Şebab öldürüldü

Malatya'da çakarlı araç kullanan sürücüye ceza

Yeşilay'dan "Çocuk Dostu Dijital Oyunlar" çalıştayı

İçişleri Bakanlığından sarı ve turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı

Dr. Öğr. Üyesi Atlı: Siirt fıstığı Türkiye’nin ihracat dengelerini değiştirebilir

Çalışan ve işveren arasındaki görünmez kriz; Sessiz istifa

Hasankeyf Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bin düşünüp bir konuşmanın gerektiği günlere giriyoruz

"Yeni Çözüm Süreci, Soykırım & Ateşkes Kıskacında Gazze" temalı İnsan Hakları Gecesi düzenlenecek

Belediye çalışanı asfalt silindirinin altında kalarak hayatını kaybetti

Mevsim değişikliğine bağlı olarak görülen göz kuruluğuna dikkat!

Bakan Yerlikaya: 3 yılda suçlarda yüzde 21 azalma görüldü

Merkez Bsı rezervleri 183,2 milyar dolar oldu

Bingöl Kent Meydanı vatandaşın hizmetine açıldı

Yetimler Vakfı Afganistan'daki ihtiyaç sahibi çocuklara kışlık yardım ulaştırdı

KKM bakiyesindeki düşüş sürüyor

Sakarya Üniversitesi, araştırma üniversitesi statüsü kazandı

Bingöl'de yeni doğan bebeklere 'Hoş geldin' ziyareti

Malatya'da "Bir kent, bir tarih, bir kadraj" fotoğraf sergisi açıldı

Halep'te işkenceyle öldürülenlere ait toplu mezar bulundu

Yeşilyurt Belediyesi, engelliler gününü özel programlarla kutladı

Meteoroloji’den Batı Akdeniz için sağanak ve fırtına uyarısı

Güney Asya’da sel ve heyelan bilançosu ağırlaşıyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 125'e yükseldi

Beyin çipi sınırları aşıyor: Neuralink hastaları düşünce gücüyle robotik kol kontrolüne başladı

Vali Yavuz: Malatya'da suç oranlarını önemli ölçüde düşürdük

Köy yolunda tehlike: Vatandaşlar tümsek ve uyarı levhası talep ediyor

Türkiye'nin sağlık harcamaları 2024’te 2,3 trilyon lirayı aştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Güney Lübnan’a hava saldırısı başlattı

Eğitim-Bir-Sen'den zam tepkisi: Adalet sağlanmalı

Gazze'de işgal rejimiyle iş birliği yapan Yaser Ebu Şebab öldürüldü

Malatya'da çakarlı araç kullanan sürücüye ceza

Yeşilay'dan "Çocuk Dostu Dijital Oyunlar" çalıştayı

İçişleri Bakanlığından sarı ve turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı

Dr. Öğr. Üyesi Atlı: Siirt fıstığı Türkiye’nin ihracat dengelerini değiştirebilir