• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Altın paniği kaybettirdi!

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Altın paniği kaybettirdi!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın paniği kaybettirdi!

Dünya piyasalarında pandemi sürecine altın fiyatları damga vurdu. Bu seneye 1.559 dolar seviyesinden başlayan ons, yaklaşık yüzde 35 primle ağustosta 2.075 doları gördü. Ardından gelen kâr satışlarının ardından ons, 1.950 doların altına çekildi. Gram altın da aynı süreçte 298 TL'den 515 TL'ye kadar çıktı. 'Ons'la beraber gerileyen gram, haftayı 460 TL'nin hemen üzerinde tamamladı. Salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık parasal genişlemeye gidilmesi, altını destekleyen en önemli etkendi. Covid-19 salgınının tedavisine yönelik gelişmeler, dünya ekonomilerinden gelen pozitif sinyaller ve jeopolitik risklerin görece yatışması, fiyatları son dönemde baskılayan başlıca unsurlar oldu.

470 TONA YAKLAŞTI

Yerli yatırımcı eğilimlerine bakıldığında; altın hesaplarının büyüklüğü yıl başında 250 ton civarında bulunuyordu. Bugün 470 tona yaklaştı, yani 215 milyar TL'lik bir değere ulaştı. Bu parasal büyüklüğün yarısı, altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Ancak son dönemde altın alım satımındaki vergi, vatandaşı bankalardan serbest piyasaya yöneltti. Böylece fiziki altın ithalatı da ciddi miktarda arttı. Senenin ilk sekiz ayında fiziki altın ithalatı, yüzde 120 artışla 16 milyar dolara tırmandı. Bunun yaklaşık 8,7 milyar doları, altındaki hareketin hızlandığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Düşük faiz ortamı ve aşırı talep neticesinde, döviz çıkışıyla alınan bu altınların çoğu, fiziki olduğu için yastıkaltı birikimlere katıldı. Talep karşısında Darphane de arzı artırdı. Geçtiğimiz yaz, aylık 400 bin adetlerde olan çeyrek altın basımı, bu yaz 800 bin adetleri geçti. Bugün yastıkaltındaki altının değerinin, yaklaşık 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER DÜZELDİ, RİSK İŞTAHI ARTTI

Salgının ilk safhasının ardından ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik veriler ve yukarı yönlü revize edilen beklentiler, yatırımcı güvenini yeniden iyileştirmeye başladı. Böylece 'güvenli liman altın' eğilimi bir miktar güç kaybetti ve risk iştahında artış yaşandı.

PANİKLE ALANLAR KAYBETTİ

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenler, altın fiyatlarını rekor seviyeye yükseltti. Ancak en tepeden altın alanlar bugün zarar yazdı. Analist İslam Memiş 'Rusya ve ABD'nin aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütünden onaylanmış bir aşı haberi gelmesi hâlinde düşüş hızlanabilir. Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515 liraya kadar yükseldi. Vatandaşların panik alımlar yaptığını gördük. İki haftada 7 milyar dolarlık (yaklaşık 50 milyar TL) panik alımı yapan vatandaşlar zarar etti. Agresif dalgalanmalarda yatırımcılar soğukkanlı olmalı. Hareketlerin normalleşmesini beklemeli. Düşük faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altına talep sürebilir' diye konuştu.

 Türkiye Gazetesi

Kamyonete çarpan elektrikli skuter sürücüsü hayatını kaybetti

Uzmanından ailelere uyarı: Ekran maruziyeti otizm belirtilerini tetikleyebiliyor!

Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 24 suçlu Türkiye’ye getirildi

İşgal zindanlarında geçirdiği 25 yılı kitaplaştırdı

Çermik-Çüngüş yolu genişletme çalışması 2 yıldır tamamlanmayı bekliyor

Diyarbakır'da drift yapan sürücü yakalandı

Yolcu minibüsünün üzerine kaya düştü: 3 yaralı

Afganistan İçişleri Bakanı tebdil-i kıyafetle denetime çıktı, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı

HAMAS, Kassam Komutanı Raad Saad'ın şehit olduğunu duyurdu

Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi’nde örnek hasta odası tamamlandı

Naim Kasım: Tüm dünya Lübnan’ın üzerine gelse dahi silahları teslim etmeyeceğiz

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

HAMAS'tan hareketin kuruluş yıl dönümünde mesaj: Aksa Tufanı bir dönüm noktasıdır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alımı yapacak

Guterres’ten Sudan’daki BM tesisine İHA saldırısına tepki

Bakan Göktaş’tan personel alımı müjdesi

Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Ünyılmaz Kozluk Devlet Hastanesinde Göreve Başladı

İşgalciler, Gazze'de ateşkes ihlalini sürdürüyor

Filistin: israil, işgal altındaki topraklarda etnik temizlik politikasını derinleştiriyor

Batman'da sabah namazı programı düzenlendi

Asgari ücret belirleme süreci sürüyor

IBAN transferlerinde yeni dönem: 1 Ocak'ta başlıyor

Otomobil duran kamyona çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

ABD’de üniversitede silahlı saldırı: 2 ölü, 9 yaralı

Soğuk algınlığından korunmak için neler yapılmalı?

Pazartesi günü 21 ilde kar bekleniyor

Ticaret Bakanlığı kasımda 502 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Meteoroloji'den denizler için fırtına uyarısı

MEB taşra teşkilatı görevde yükselme sınavı için başvuru takvimi güncellendi

Ankara'da otomobil motosikletle çarpıştı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kamyonete çarpan elektrikli skuter sürücüsü hayatını kaybetti

Uzmanından ailelere uyarı: Ekran maruziyeti otizm belirtilerini tetikleyebiliyor!

Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 24 suçlu Türkiye’ye getirildi

İşgal zindanlarında geçirdiği 25 yılı kitaplaştırdı

Çermik-Çüngüş yolu genişletme çalışması 2 yıldır tamamlanmayı bekliyor

Diyarbakır'da drift yapan sürücü yakalandı

Yolcu minibüsünün üzerine kaya düştü: 3 yaralı