• BIST 100

    11185,18%-0,04
  • DOLAR

    42,58% 0,03
  • EURO

    49,61% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5754,41% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9276,80% -0,22

Altın rekora doymuyor

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:27
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:27
Altın rekora doymuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın rekora doymuyor

Altın fiyatları, temmuzda rekor üzerine rekor kırdı. Küresel ekonomilerdeki belirsizlik ve gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci tutumları yeni rekorlarda etkili oldu. Uluslararası piyasada yükseliş eğilimi ivme kazanan altının ons fiyatı, temmuzda yüzde 11 değer kazandı. Ons altın böylece yıl başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 30 getiri sağladı. Salgın nedeniyle dünya ekonomisine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, gelişmiş ülke merkez bankalarının eşi görülmemiş büyüklükteki genişleme adımları ve ülkelerin borç stoklarındaki artış gibi nedenlerle artan altın talebi, ons fiyatını, temmuzda 1.983 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı. Altının ons fiyatı tarihi zirvesini görmesinin ardından temmuzu 1.972 dolardan tamamladı.

GÜMÜŞ SON DÖNEMDE PARLADI

Dolar endeksindeki değer kaybı, altın ile birlikte tüm değerli metallere olan talebi artırırken, bu dönemde gümüşün getirisi altını geride bıraktı. Gümüşün ons fiyatı temmuzda yüzde 36 değer kazanarak 24,2 dolara çıktı. Analistler gümüşün ons fiyatında 35 dolar, gram fiyatında ise 10 lira seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu belirterek, uzun vadede gümüşün önemli bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini, ancak kısa vadede risklerin yüksek olduğunu söyledi.

ALTIN FONLARIN CAZİBESİ ARTTI

Yurt içinde, yükseliş serisini üst üste 8'inci aya taşıyarak, bu anlamda 2001 yılından bu yana en uzun soluklu rallisini gerçekleştiren altının gram fiyatı, temmuzda rekor üzerine rekor kırdı. Haziran ayını 392 liradan tamamlayan gram altın, temmuzda 444,5 lira ile rekor seviyeyi gördü. Altının gram fiyatı temmuzda bir önceki ay kapanışına göre yüzde 13 değer kazanarak 443 liradan kapanış yaptı. Ons altındaki yükselişin ivme kazanması ve bu hafta dolar kurundaki artışın etkisiyle son iki haftadaki değer kazancı yüzde 11'e ulaşan gram altın, temmuzda, 2019 kapanışına göre ise yüzde 53 prim yaptı. Analist İslam Memiş, altın talebinin artmasıyla, değerli metal fonlarına geçen hafta 3,8 milyar dolarlık giriş gerçekleştiğini söyledi. Memiş, “Altına dayalı borsa yatırım fonlarına girişler de 6 yılın zirvesine çıktı” ifadelerini kullandı.

AL-SAT YAPMAK TEHLİKELİ UYARISI

İslam Memiş, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) adımları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın güçlü dolar söyleminin, dolar varlıklarında kısa vadeli toparlanmayı gündeme getirebileceğini aktardı. “Böyle bir durumda kısa vade için altının ons fiyatı 1.895 dolar, altının gram fiyatı 408 liraya kadar gerileyebilir” diyen Memiş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Altının bir tasarruf aracı olarak görülmeli. Son dönemde fiyatlarda yaşanan ralli ile birçok yatırımcı kısa vadede yüksek kar etme amacıyla al-sat’a yöneldi. Sosyal medyadaki yönlendirmelere bakarak al-sat yapan çok sayıda vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Bu tasarruf değildir ve çok tehlikelidir. Belirsizliğin arttığı bu dönemlerde öngörülerde de yanılma payı çoktur. Vatandaşlarımız birikimlerini, uzun vadeli olarak düşünerek, farklı yatırım araçlarıyla çeşitlendirmeli.”

Ordu’da midesinde 407 gram uyuşturucuyla yakalanan şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin'de de zafer marşlarını hep birlikte terennüm edeceğiz

Van'da zincirleme kaza: 5 yaralı

UNICEF: Gazze'de ateşkesten bu yana 70'ten fazla çocuk öldürüldü

THY 11 ayda yolcu sayısını 85,3 milyona çıkardı

Bursa balık halinde denetim: 141 kg balığa el konuldu

Bingöl'de düzenlenen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bosna Hersek Tuzla Kantonu Başbakanı Halilagic'i kabul etti

Bingöl’de “Bilim, Araştırma ve Kariyer” konferansı düzenlendi

2026-2028 hayvansal ve su ürünleri planları Bursa'da ele alındı

Üroloji Uzmanı Ataman: Prostat kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerler

HAMAS: Ateşkesin birinci aşamasıyla ilgili şartlara uymadan ikinci aşamayı tartışmanın anlamı yok

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: Bir ağır yaralı

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nde devir teslim töreni gerçekleştirildi

Yunanistan'da çiftçiler ayaklandı, ülke genelinde şiddetli protestolar yaşandı

“Tam Ölçekli Radyasyon Acil Durum Tatbikatı” öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı

Görgün: Macaristan'la derin ve anlamlı iş birliklerimiz artarak devam edecek

Şanlıurfa’da 211 kaçak kamyon lastiği ele geçirildi

Çekya'da Andrej Babiş yeniden başbakan oldu

HAMAS: İşgal, Gazze'de yeterli barınma imkânının sağlanmasını engelliyor

İspanya sağlık sisteminde kriz: Doktorlar grevde

Tunceli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Hukukçu Sari: Gazze’de katliam sürerken batının insan hakları beyannamesi raflarda kaldı

Ateşkesten bu yana işgalciler Gazze'de 377 kişiyi şehit etti

İşgal rejimi Batı Şeria’da düzenlediği baskınlarda 40’tan fazla Filistinliyi alıkoydu

Evde üretiyor, konteynerde satıyor

Yenigün: Bölgede artan olayların en büyük nedeni cehalet ve inanç zayıflığıdır

Bakan Uraloğlu: Bölünmüş yol ağımızı 30 bin kilometreye çıkardık

Siirt’te sağanak hayatı olumsuz etkiledi

Küba’da eski ekonomi bakanına casusluktan müebbet hapis

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ordu’da midesinde 407 gram uyuşturucuyla yakalanan şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin'de de zafer marşlarını hep birlikte terennüm edeceğiz

Van'da zincirleme kaza: 5 yaralı

UNICEF: Gazze'de ateşkesten bu yana 70'ten fazla çocuk öldürüldü

THY 11 ayda yolcu sayısını 85,3 milyona çıkardı

Bursa balık halinde denetim: 141 kg balığa el konuldu

Bingöl'de düzenlenen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı