• BIST 100

    10948,40%1,03
  • DOLAR

    42,05% 0,21
  • EURO

    48,54% -0,21
  • GRAM ALTIN

    5445,35% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9041,14% 0,39

Antep fıstığını kavlatma mesaisi sürüyor

11 Eylül 2024, Çarşamba 10:23
11 Eylül 2024, Çarşamba 10:23
Antep fıstığını kavlatma mesaisi sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Antep fıstığını kavlatma mesaisi sürüyor

Gaziantep’te son yılların en yüksek rekoltesinin elde edildiği Antep fıstığında hasat devam ederken kavlatma tesisleri ise sezonun en yoğun ve hareketli günlerini geçiriyor.
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen ve baklava başta olmak üzere birçok alanda kullanılan Antep fıstığı, hasat sürecinin ardından fabrikalarda işlendikten sonra tezgâhlardaki yerini alıyor.
Gastronomi kenti Gaziantep’te fıstık, kavlatma tesislerinde dış kabuğu soyularak güneşte kurutulan Antep fıstığı, daha sonra çiftçiye teslim ediliyor. Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Gaziantep’te fıstık hasadı tüm güzelliğiyle devam ediyor. Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda mutfakların da değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığının tarladan tezgâha zorlu yolculuğu, renkli görüntülere neden oluyor. Gastronomi şehri Gaziantep’te, fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede “yeşil altın” olarak da nitelendirilen Antep fıstığının kabuğunun soyma işlemi için kavlatma tesislerinde yoğun bir mesai harcanıyor.
Çiftçinin sabah erken saatlerinde tarlasına gelmesiyle başlayan fıstık hasadı, altına bez serilen ağaçtan fıstıkların salkım salkım toplanıp çuvallara konulmasıyla yapılırken, hasada temmuz ayında baklava yapımında kullanılan “boz” fıstığın hasadı ile başlayan üreticiler, eylül ayının başından itibaren de “kırmızı beng” fıstığı toplayarak devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan üreticiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyorlar. Çiftçinin tarlasına gelmesiyle başlayan fıstık hasadı, ağaçların altlarına yaygı serilmesi ile gün boyunca devam ediyor. Ağaçların üstlerine çıkan işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kopararak yaygıların üzerine atıyor. Yaygılarda biriken fıstıklar ise çuvallara konulduktan sonra salkımlarından da ayrıştırılmak için fıstık tesislerine götürülüyor. Hasat ettikleri fıstıklarını traktör ve kamyonlarla kavlatma tesislerine getiren çiftçiler, 3 gün sonra ise kabuğu soyulan fıstıklarını teslim alıyor. Fıstık tesislerine getirilen fıstıklar, burada fıstık soyma makinesinde kabuğu soyularak kavlak haline getirildikten sonra kuruması için tesislerde çalışan işçiler tarafından geniş alanlara serilerek kurutulmaya bırakılıyor. Gün boyunca tesislerde çalışan işçiler tarafından erken kuruması için sürekli tırmıklarla karıştırılan fıstıklar, 3 gün boyunca güneşte kurutulduktan sonra çiftçiye ve tüccara teslim ediliyor.
Çiftçiler ile birlikte fıstık işletme tesisleri de hummalı bir çalışma içine girerken fıstığın işlenmesi için işçiler 40 derece sıcağın altında çalışıyor. Yeşil renkli görünümünden dolayı boz olarak adlandırılan baklavalık fıstık hasadının başlamasıyla tesislerde kavlatma mesaisi yoğun geçerken, tesislerde temizleme, kırma ve kavlama işleminden geçirilen fıstıklar güneşin altına serilerek kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor. Tesislerde meşakkatli geçen 2-3 günün ardından kabuğu soyulan ve kavlak haline getirilen fıstıklar baklava, çikolata, tatlı ve yemeklerde tüketiliyor. Kentte binlerce kişiye iş ve ekmek kapısı olan, her zaman bolluk ve bereketin simgesi olarak da kabul edilen Antep fıstığında yüksek rekolte ise yüzleri güldürüyor. 30 yıldır kavlatma tesisi işleten Serkan Söylemez, Antep fıstığı rekoltesinin yüksek olması nedeniyle yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

“Çiftçilerimiz işçilerle birlikte köyde fıstık toplamaya başladı”
Hasat dönemi başladığından dolayı bir ayı aşkın süredir hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini ve eylül ayının sonuna kadar da yoğun olarak çalışacaklarını söyleyen Söylemez, “Çiftçilerimiz işçilerle birlikte köyde fıstık toplamaya başladı. Fıstık hasadının serüveni yaklaşık 3 ay sürer. Boz fıstık dediğimiz baklavada kullanılan fıstık ile başlayan hasat, kırmızı ben fıstık dediğimiz fıstık ile devam eder. Bu 3 aylık sürecin yaklaşık 45 günü fıstık boz olarak, son süreçte ise kırmızı olarak toplanılır. Boz dediğimiz fıstık baklavada kullanılır. Kırmızı dediğimiz fıstık ise tatlı çeşitlerinde ve çerez olarak kullanılır. Şu anda kırmızı fıstık toplanmaya başladı. Çifçitler tarafından toplanan fıstıklar kavlatılması için tesislere getirilir. Gaziantep’te fıstık kavlatma tesislerinin sayısı çoktur. Gaziantep’in dört bir tarafından ve ilçelerinden hasat edilen fıstıklar tesislere getiriliyor” dedi.

“Tesislerde fıstık son sistem makinelerde işlem görüyor”
Fıstık işleme tesisleri sayesinde çiftçinin yükünün azaldığını belirten Söylemez, “Tesislerde fıstık son sistem makinelerde işlem görüyor. Kabuğu soyulan fıstık, ortalama 2-3 gün sergi dediğimiz alanda seriliyor, tırmık ile karıştırılıyor, dolusu, boşu ve çöpü ayrıştırılıp çuvallara konularak çiftçiye teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu yıl rekolte çok yüksek olduğundan dolayı ağaç güç getiremedi”
Antep fıstığında bu yıl rekoktenin çok yüksek olduğunu belirten Söylemez, “Bu yıl rekolte çok yüksek olduğundan dolayı ağaç güç getiremedi. Fıstığın bir kısmında boş olayı var. Şu anda boş ile dolu fıstığı ayırmakta zorlanıyoruz. Ama her şeye rağmen çiftçimizi memnun etmeye çalışıyoruz. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasından çiftçi de bizde memnunuz. Bereketli bir sene yaşıyoruz ve sezonu kazasız belasız geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Antep fıstığının şu anda ekonomik olarak birçok kişinin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Söylemez, tesislerde hazır halee getirilen fıstıkların yurt içinin yanı sıra yurt dışına da satıldığını bildirdi.

Gaziantepli hayırseverden 4 yeni sağlık tesisi

Yavuz: İslam dünyası bilgiyle, bilimle, teknolojiyle bağını güçlendirmeli

Tespih ustası Şahin: Tespih sadece bir aksesuar değil; zikir, sabır ve dostluk sembolüdür

Mersin’de 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Konya’da Şehit Burak Aydoğan Caddesi yeniden trafiğe açıldı

Konya’da direğe çarpan araçtaki sürücü hayatını kaybetti

Antalya’da aranan şahıslara yönelik operasyon

Mardin’de 8 uzun namlulu silah ele geçirildi: 2 gözaltı

Prof. Dr. Ürün: İnsanın yaratılış gayesi, Allah’ı bilmek ve O’na kulluk etmektir

BM: Sudan'daki çatışmalar daha da kötüleşerek yeni korkunç şiddet dalgalarına yol açtı

Kocaeli’de 11 farklı suçtan aranan hükümlü yakalandı

Battalgazi Belediyesi çocukları sinemayla buluşturuyor

Mersin’de İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı

Belediye Başkanı Özhan, öğrencilerin Gazze yararına düzenlediği kermese katıldı

Papua Yeni Gine'de heyelan 21 ölü

İşgal altındaki topraklarda “Zorunlu askerlik” uygulamasına karşı protesto

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Batman'da Kur'an kurslarında aile ve mahremiyet bilinci eğitimi verildi

Batman'da Gazze için "Hayır Çarşısı" düzenlendi

Mardinli hayırsever tek olan motosikletini Gazze'ye bağışladı

Batman Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde yeni düzenlemeler

Gaziantep’te buğday ve mercimek, açık artırmayla satışa sunuldu

İşgal rejimi ateşkes ihlaline devam ediyor, Gazze’de 3 kişi şehit oldu

Peygamber Sevdalılarından çağrı: İhanet belgesini boynunuzda taşımaktan vazgeçin

Siirt'te apartmanda yangın paniği: 7 kişi dumandan etkilendi

Şanlıurfa’da “3. İyi Pamuk Tarla Günü” etkinliği düzenlendi

TOKİ sakinlerinden bozuk yol tepkisi: Defalarca başvurduk, belediyeden ses yok

Vali Koç, okullarda düzenlenen kermeslerde Gazze için 3 milyon TL yardım toplandığını açıkladı

Şanlıurfa’da ‘İyilikte Buluşalım’ kermesi Filistin için düzenlendi

İstanbul’da pazar günü kapalı olacak yol güzergahları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantepli hayırseverden 4 yeni sağlık tesisi

Yavuz: İslam dünyası bilgiyle, bilimle, teknolojiyle bağını güçlendirmeli

Tespih ustası Şahin: Tespih sadece bir aksesuar değil; zikir, sabır ve dostluk sembolüdür

Mersin’de 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Konya’da Şehit Burak Aydoğan Caddesi yeniden trafiğe açıldı

Konya’da direğe çarpan araçtaki sürücü hayatını kaybetti

Antalya’da aranan şahıslara yönelik operasyon