• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,55% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6269,85% -7,57
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Antika meraklısı emekli terzi 15 metrekarelik dükkanında oluşturduğu müzeyle geçmişi yaşatıyor

04 Eylül 2024, Çarşamba 12:31
04 Eylül 2024, Çarşamba 12:31
Antika meraklısı emekli terzi 15 metrekarelik dükkanında oluşturduğu müzeyle geçmişi yaşatıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bursa'ya 1969 yılında Yugoslavya henüz dağılmamışken göç eden terzi Hakkı Demir, uzun süredir topladığı eski eşyalarla donattığı dükkanında müşterilerini geçmişe götürüyor.

Makedonya'da henüz 11 yaşındayken bir terzinin yanında çıraklığa başlayan ve 1969 yılında Bursa'ya yerleşen 70 yaşındaki Demir, burada bir süre sonra terzi dükkanı açıyor.

İlerleyen süreçte eski eşyalara merak duyan terzi Demir, antika pazarlarından topladığı ve müşterilerin kendisine getirdiği eşyaları iş yerinde sergilemeye başladı.

Demir'in iş yerine gelenler, eski film makinesinden saate, plak ve müzik kasetinden fotoğraf makinelerine, çok sayıda farklı tür makas ve tarım aletlerine kadar yüzlerce eski eşyayla donatılmış 15 metrekarelik iş yerinde adeta kendilerini müzede hissediyorlar.

Kasetçalarına koyduğu müzik eşliğinde bir yandan ütü yapan bir yandan da dikiş diken terzi, müşterilerine nostaljik dakikalar yaşatıyor.

Çevresiyle kurduğu diyalogla bölgenin sevilen esnafı olan Demir, 59 yıldır yaptığı mesleğini yaşatmak için de çaba veriyor. Hakkı Demir, İLKHA muhabirine dünden bugüne yaşadıklarını anlattı. 

"Bu işi küçüklüğünden beri seviyorum"

1969 yılında Yugoslavya'dan geldiğini söyleyen Demir, "Orada iki buçuk sene çalıştım. Terziliği orada öğrendim. Ondan sonra 1969 yılından beri bugüne kadar Bursa'da yaşıyorum. Bu terziliği devam ediyorum. Tarihi şeyleri topluyorum. Satmıyorum, yalnız topluyorum. Bu işi küçüklüğünden beri seviyorum. O zamanlar yapamadık. Emekliye çıktıktan sonra bu işi boş zamanımız olduğu için yapıyorum. Antrika eşyaları topluyorum. Getirenler oluyor, mahalleden getirenler oluyor. Artık tarihi eşyaları çoğu insanlar sevmiyor, geliyor bana. Hediye geliyor. Ben de topluyorum. Gelen giden, çok sevenler var. Geçtiğimiz günlerde Keşan'dan görmüşler, Keşan'dan geldiler ziyarete. Geliyorlar Allah razı olsun." dedi.

"Ölünceye kadar da bu işe devam edeceğim"

Bursa'ya 1969 yılında geldiğini anlatan Demir, "Konfeksiyonda çalıştım. Emekliğe çıktıktan sonra bu dükkanı açtım. Hem buradan devam ediyorum. Ölünceye kadar da bu işe devam edeceğim. Çırak alamıyorsun ve çırak işi bitti zaten. Çırağın sigortası, masrafı derken kurtarmaz. Onun için ben kendim yapabildiğim kadar. Kendim uğraşıyorum." şeklinde konuştu.

"Eskisi gibi devlet çırak yetiştirmek için küçük esnafa yetki vermesi gerekir"

Bu mesleklerin kaybolmaması için eskisi gibi devlet çırak yetiştirmek için küçük esnafa yetki vermesi gerektiğini ifade eden Demir, "Bol ve imkânlarına göre verecek. Çünkü biz küçük esnaf çalıştıramaz. Ama yardımcı olurlarsa her küçük esnaf birer tane yetiştirir.  Seve seve yetiştiririz. Artık yetişen yok. Zaten kurtarmaz. Sigortası yapacaksın, asgari ücret vereceksin. Biz zaten o parayı alamayız. Onun için çırak hiçbir yerde yetişmez. Bizim görüşümüz tabii. Ben kendim için söylüyorum veya kendi payımı anlatıyorum." diye belirtti.

"Müşteriler en az yarım saat bir saat buralarda kalıyor"

Demir, "Buraya gelen müşterilerin çıkmıyor. Müşteriler en az yarım saat bir saat buralarda kalıyor. Gelmeyenler niye geldiğine şaşırıyor. Onun için zaman geçiyor. Ondan sonra orada pikap var. Eski plaklardan açıyorum. Merak edenlere hepsini açıyorum görsünler." diye konuştu. (İLKHA)op

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Yarıyıl tatilinin ardından İstanbul'da trafik yoğunluğu yeniden başladı

Altın fiyatlarında büyük çöküş

18 milyon öğrenci için ders zili yeniden çaldı

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 23 tutuklama

Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Haseke ve Kamışlı'da sokağa çıkma yasağı: Şam-PKK/SDG anlaşması uygulamaya giriyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Zehir tacirleri terör örgütleri kadar tehlikelidir

İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez

Gazze'de son 48 saatte 32 şehit, onlarca yaralı

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Yarıyıl tatilinin ardından İstanbul'da trafik yoğunluğu yeniden başladı

Altın fiyatlarında büyük çöküş

18 milyon öğrenci için ders zili yeniden çaldı

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 23 tutuklama

Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Haseke ve Kamışlı'da sokağa çıkma yasağı: Şam-PKK/SDG anlaşması uygulamaya giriyor