• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Antika mobilyalardan dönüştürülen gramofonlar hüzünlendiriyor

GÜNDEM 2.01.2023 16:10:02 0
Antika mobilyalardan dönüştürülen gramofonlar hüzünlendiriyor

Antika mobilyalardan dönüştürülen gramofonlar hüzünlendiriyor

Gaziantep’te farklı sektörlerdeki iki arkadaş 5 yıl önce birlikte çalışmaya karar verdiler. Tarihi ahşaplara gramofon, pikap ve tarihi radyoları restore ederek dönüştüren iki kafadar koleksiyoncuların gözdesi haline gelirken, ortaya çıkardığı eserler ise görenleri hüzünlendiriyor
Gaziantep’te yaşayan 55 yaşındaki Zeynel Toparlı, baba mesleği elektronik cihazları tamir ederken, tarihi mobilyaları tamir eden ve onaran 53 yaşındaki Ahmet Torun ile birlikte 5 yıl önce ortak Tarihi Yeni Han’da bir dükkan açtı. Piyasadaki hurda, eski mobilya, gramofon, pikap gibi eşya ve parçaları alan arkadaşlar, güçlerini birleştirerek, aldıkları tarihi eşyaları yeniden dönüştürmeye başladı. Tarihi mobilyalara, gramofon, pikap ve tarihi radyoları monte etmeye başlayan arkadaşlar, 50, 100, 150, 200 yıllık eserleri restore edip, dönüştürerek meraklılarının beğenisine sunuyor. Başta koleksiyoncular olmak üzere nostalji sevenlerin gözdesi haline gelen arkadaşların dönüştürdüğü eserlerde ise geçmişin izlerini görenler ise hüzünleniyor.
Günler süren, titiz çalışmalar ile asırlık gramofon, pikap, radyoları görenleri hüzünlendiren eserlere dönüştüren iki kafadar, dönüştürdükleri ürünleri ise tarihine, özelliğine, göre 3 bin TL ile 50 bin TL arasında satıyor.

'Eski günlerine dönüyor, hüzünleniyorlar'
Eserlerini görenlerin hüzünlendiğini anlatan Toparlı, 'Burada antika tamiratı yapıyoruz. yrıca antika eşyaları alıp, onarıp, dönüştürüp satıyoruz. Orijinal antikaların restorasyonunu da yapıyoruz. Orijinal antika olsun, hepsini kendimiz yapıyoruz. Yoğun talep oluyor. Burası antikacıların toplandığı bir yer. Gaziantep’te ihtiyacı olan zaten ya buraya geliyor ya da sosyal medyadan bizi buluyorlar. Tadilat, boya orijinaline uygun yapıyoruz. 110 yılık 200 yılık tarihi aynalar var. Onlar tarihi aynalar onun mesela aynası artık çürümüş oluyor. Orijinaline uygun olarak yapıyoruz. Gramofonları, aynaları, sandıkları her şeyin orijinalini yapıyoruz. Gören tekrar bu eserlerin başında eski günlerine dönüyor, hüzünleniyor. Mesela bir hanım efendi, ailesinin komodini getirdi. Çekmeceli komodine, plak çalar ekledik. Gördükten sonra ise çok sonra duygulandı. Çünkü hatırası olan o komidini kullanamıyordu, atıl bir şekilde duruyordu. Şimdi üzerine bir gramofon koyduk, harika oldu. Şimdi, bu komidini ve gramafonu evinin en güzel yerinde tutuyor' şeklinde konuştu.

Talebe yetişmekte zorlanıyorlar
Tarihi, eski ürünleri yine eski parçalarla onardıklarını anlatan Ahmet Torun ise, 'Ben bu sektörde oldukça yeniyim ama ufak tefek elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Eski el işi olan oymalardan gramofon kalıpları, diğer malzemelerden gramofon boruları yapıyoruz. Onları güncelleyip çalışır vaziyete meraklılara sunuyoruz. Bazı ürünlerin tahmini eski olmalarından dolayı güç bulamıyoruz, yenileri yoktur. Genelde kullandığımız malzemeler de eski oluyor. Eski mobilyalar eski camlar diğer malzemeleri biz dönüşüm yaparak güncelliyoruz. Haliyle bunlar talep çok fazla talep oluyor. Nostaljiye bir özlem var insanlarımızda. Gaziantep’imize gelen yerli ve yabancı turistler de çok rağbet gösteriyor. Büyük ilgi görüyor eserlerimiz. Taleplere yetişmekte zorlanıyor. Elimizden geldiği kadarda yetişmeye çalışıyoruz. Kullandığımız oymalar tahmini 40- 45 yılık tabi biz onları tam dönemine göre güncelliyoruz' diye konuştu.
[gallery ids=',75091,75092,75093,75094,75095,75096,75097,75098']

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ