Anzer Balı’na yurt dışından talep olsa da öncelik yerli ve hastaların

Tarih: 24.04.2022 01:23
Anzer Balı’na yurt dışından talep olsa da öncelik yerli ve hastaların
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Anzer Balı’na yurt dışından talep olsa da öncelik yerli ve hastaların

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı, eşsiz doğaya sahip Anzer Yaylasında üretilen Anzer Balı’nın bu yıl ilk coğrafi işaret ile satışları hız kesmeden devam ediyor.

Dünyanın birçok ülkesinden talep gören, 250 gram, 500 gram ve 1 kilogramlık kavanozlar halinde ön taleple satılan, kilogram fiyatı bin 200 liradan alıcı bulan Anzer Balı’nın ilk partisinin satışında sona gelinirken, 2. partinin dolum işlemleri de başladı. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi bölümüne gönderilen balların Anzer Yaylası florasına uygunluğuna bakıldıktan sonra heyet önünde dolumu gerçekleştirilerek kavanozlara mühür vuruluyor. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Hollanda, Güney Kore, Katar gibi birçok ülkeden talep gören Anzer Balı’nın satışında öncelik ise Türkiye’deki hasta vatandaşlara veriliyor.

Bu yıl Anzer Balı’nda 4,5 tona yakın bir rekolte olduğunu ve satışların devam ettiğini ifade eden S.S. Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz “2021 ve 2022 yılı sezonunda Anzer Ballarımızın Coğrafi İşaretli olarak dolum işlemi tamamlandı. Çiçekli Köy ve Ballı Köy olmak üzere 2 bölgemizde toplamda 4 buçuk ton civarında bir rekoltemiz oldu. Ballarımızı 2 etapta gönderdik. İlki tamamlandı ve dolum işlemi de bitti. Şimdi ikinci etap ballarımızın tahlil sonuçları geldi ve dolum aşamasındayız. Onlarında dolum işlemi tamamlandığında bu yıl ki bal dolum işlemi bitecek ve gelecek sezon için 2022 yılı Ağustos ayının 20’sinden sonra başlayacak” dedi.

Bu yıl ilk kez coğrafi işaret ile birlikte satışa sunulan Anzer Balı’na uluslararası bir ilgi olduğunu ifade eden Deniz “Anzer Balı değerli olan, dünya genelinde marka değeri olan bir bal. Avrupa ülkelerinden, bilhassa Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa üzerinden yoğun talepler geliyor. Son yıllarda Arap turistlerin ülkemize gelmesiyle, Anzer Balı’nı tatması, damak tadını bilmesiyle beraber Birleşik Arap Emirlikleri’nden, Katar’dan da talep oluyor. Japonya’dan, Güney Kore’den, Amerika Birleşik Devletleri’nden balımıza yoğun talepler olduğunu da görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Birçok ülkeden talep olmasına rağmen önceliğin Türkiye’deki hastalara verildiğinin altını çizen Deniz “Bize bu kadar talep var ama bu ülkelere yetiştirecek kadar bir balımız yok. Öncelikli olarak ülkemizdeki hastalara ballarımızı göndermeye çalışıyoruz. Elimizde bal kaldığı, rekoltemizin yüksek olduğu durumlarda yabancı ülkelerdeki taleplere de cevap vermeye çalışıyoruz. Bu bal şifa amaçlı kullanılan bir bal. Burada önemli olan insanlık. İnsanlar burada bizim balımızdan 1 nebze olsun şifa buluyorsa bizde mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.

Kenya'da düzenlenen protestolarda 10 ölü, 29 yaralı

UNRWA: Gazze'deki insanlar için zaman bitiyor

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, 4 yaralı

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: Son 24 saatte 105 şehit

Almanya'da orman yangınları günlerdir sürüyor

Tayvan'ı Danas Tayfunu vurdu: 2 ölü, 28 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Guterres ile görüştü

Manavgat Belediyesi'ne rüşvet operasyonu: 6 tutuklama

Biriktirdiği harçlıklarını Gazze için bağışladı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde durum değerlendirme toplantısı

Muğla açıklarında 5 büyüklüğünde deprem

Siirt Üniversitesi bünyesinde bereketli bal hasadı gerçekleştirildi

HAMAS: israil Gazze'de açlık ve susuzluğu silah olarak kullanıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Balıkesir'de orman yangını

Bursa'da ormanlara girişler yasaklandı

Tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Şırnak’ın Uludere ilçesi Ortabağ köyü susuzlukla mücadele ediyor

Bingöl’de ruhsatsız av tüfekleri ele geçirildi

Batman'da mezar yeri değişikliğine ilişkin sorumlular görevden alındı

Muğla açıklarında 22 düzensiz göçmenler kurtarıldı

Malatya’da tanker devrildi: 1 yaralı

Yaz aylarında gözlerdeki hastalık riskleri ve çözüm önerileri

Uşak'ta feci kaza: 2 ölü

Vali Canalp: Kazaların önüne eğitimle geçeceğiz

Lavrov: Ukrayna, Donbass üzerinde hak iddia edemez

Ensarullah'ın vurduğu gemi batmak üzere!

Yeni Zelanda'da 6,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl'de17 kilogram esrar ele geçirildi: 4 gözaltı

Surinam'da devlet başkanı seçildi

Yükleniyor