• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

AOSB’den kirlilik açıklaması

10 Şubat 2023, Cuma 09:20
10 Şubat 2023, Cuma 09:20
AOSB’den kirlilik açıklaması
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AOSB’den kirlilik açıklaması

Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, Ceyhan Nehri’ndeki kirliliğe ilişkin soru önergesine verilen yanıtta, kirliliğin AOSB’den kaynaklandığına dair hiçbir ifadenin yer almadığını bildirdi.
AOSB Bölge Müdürlüğü tarafından “Kamuoyuna duyuru” başlığı altında yapılan yazılı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un TBMM’ye sunulan soru önergesine verdiği yazılı yanıtın bir sosyal medya paylaşım sitesinde yanlış yorumlandığı vurgulandı. Bu paylaşımda söz konusu açıklamanın AOSB zan altında bırakıldığına dikkati çekilen açıklamada, bu nedenle açıklama yapma zaruretinin oluştuğu ifade edildi.

Ceyhan Nehri 509 kilometrelik güzergahta
Duyuruda, “Ceyhan Nehri’ndeki kirliliği tespit edip konuyu ilgili mercilere bildiren AOSB Bölge Müdürlüğümüzdür” vurgusu yapılıp, Bakan Kurum’un yazılı açıklamasına birebir yer verilerek, şunlar kaydedildi:
“Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinden başlayıp İskenderun Körfezi’ne kadar 509 kilometrelik güzergahta yer alan Ceyhan Nehri’nde, geçtiğimiz günlerde görülen balık ve arı ölümlerine neden olan kirlilik nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, CHP Adana Milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin’in TBMM’ye sunduğu soru önergesine verdiği yanıtta, şu ifadelere yer vermiştir:
2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikler uyarınca, Bakanlığımızın görevleri çerçevesinde, merkez ve taşra teşkilatlarımızın görevli personeli tarafından ani, birleşik ve şikâyet üzerine gerekli denetimler yapılmaktadır.
Yapılan denetimlerde Çevre mevzuatında belirtilen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine göre, idari para cezası uygulanmaktadır. Bu istikamette Ceyhan Nehri havzasına doğrudan ya da dolaylı deşarjı bulunan tesislere merkez ve taşra teşkilatımız tarafından periyodik olarak çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir.
2019 Ocak ayından itibaren söz konusu havzada Bakanlığımız ve Taşra teşkilatımız tarafından toplam 7202 adet denetim gerçekleştirilmiştir. Atık su konusunda yapılan 1271 çevre denetiminde uygunsuz faaliyet gösterdikleri tespit edilen 64 tesise 10.579.983,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere Sayın Bakanımızın TBMM’ye yazılı olarak sunduğu açıklamada, söz konusu kirliliğin AOSB’mizden kaynaklandığına ilişkin hiçbir ifadeye yer vermemiştir. Ayrıca, AOSB’miz hakkında herhangi bir cezai işlem yapılmamıştır.
Oldukça net ve anlaşılır olan bu açıklamaya rağmen, bir sosyal medya paylaşımında, Adana Organize Sanayi Bölgemiz, hiçbir belgeye dayanmaksızın zan altıda bırakılmış ve Sayın Bakanımızın ifade ettiği idari para cezasının, Bölgemize uygulandığı gibi bir kanı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Söz konusu iddia doğru olmadığı gibi kirliliği tespit edip konuyu ilgili mercilere bildiren AOSB Bölge Müdürlüğümüzdür.”

Türkiye’nin en iyileri arasında
Duyuruda, AOSB Atıksu Arıtma Tesisleri’nin Türkiye’nin en iyileri arasında olduğuna da vurgu yapılarak, şöyle devam edildi:
“Bir kez daha belirtmek gerekir ki, OSB’miz Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden birisi olmakla birlikte Atık Su Arıtma Tesislerimiz de gerek donanımı, gerekse teknolojisi ve kapasitesi ile Türkiye’nin en iyileri arasındadır.
Bölgemizde; katılımcı firmalarımıza hizmet veren Atıksu Arıtma Tesislerimize gelen kirli su, arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edilirken Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo-19 standartları harfiyen uyulmaktadır. Ayrıca, tesisimiz yönetmelik hükümlerine uygun olarak Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri (SAIS) ile 365 gün 24 saat online olarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca denetlenmektedir.
Sonuç olarak; Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinin Pınarbaşı Mevkii’nden doğan, Elbistan ilçesinin ortasından geçen, Çukurova’da geniş bir delta oluşturup Akdeniz’e dökülen Ceyhan Nehri’nin toplam uzunluğu 509 kilometredir. Dolayısıyla söz konusu kirlilik bu güzergahın herhangi bir noktasında oluşabilmektedir.
Bu gerçeğe rağmen doğa ve çevreye saygı misyonuyla hizmet veren, kırmızı çizgisi “Çevre” olan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizin, söz konusu kirlilikte en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı