• BIST 100

    16216,50%1,04
  • DOLAR

    44,35% 0,05
  • EURO

    51,52% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6532,58% 2,46
  • Ç. ALTIN

    10959,76% 1,83

Araba alamayan kiralamaya koştu

06 Eylül 2020, Pazar 17:50
06 Eylül 2020, Pazar 17:50
Araba alamayan kiralamaya koştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Araba alamayan kiralamaya koştu

Pandemi birçok sektörü olumsuz etkilese de kiralık araç sektörü tarihinin en parlak günlerini yaşıyor. Normalleşme sürecinde vatandaşlar toplu taşıma araçları yerine kiralık araçlara yönelince talep zirveye çıktı. Temmuz ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış ve yazın tatile gidenlerin etkisiyle araç kiralama oranı yaklaşık üç kat arttı.

DÖRT MİLYON ARAMA

Türkiye'nin en büyük 100 kiralık araç şirketiyle iki bine yakın lokasyonda 100 bin araçlık filoyla hizmet veren online araç kiralama firması Yolcu360'ın CEO'su Umut Yıldırım, özellikle bireysel araç kiralama sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek 'Eskiden araç kiralama tatlı iken pandemi ile birlikte ana yemek oldu. Bu dönemde araç kiralamanın temel ihtiyaç haline gelmesi, talebi yükseltti. Örneğin, 2020 yaz döneminde yaklaşık dört milyon kişi araç kiralama araması yaparak web sitemizi ziyaret etti. Pandemi döneminde toplu taşımayı riskli görenler, bir şekilde araç kiralamaya yöneldi. Yolcu360 verilerine baktığımızda, pandemi süresince aylık kiralama oranında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 135 artış yaşandı. Türkiye'de sektörümüzün yıllık ortalama büyüme hızı ise yüzde 35 civarında. Bu dönemin en çarpıcı verisi ise turizm sektörü gerilerken bireysel araç kiralamada büyümenin devam etmesi oldu' dedi.

Yaz döneminde 20 bin araç kiraladıklarını ifade eden Yıldırım şu bilgileri verdi: Verilerimizi incelediğimizde, temmuz ayı artış oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 250 oldu. En çok araç kiralanan lokasyon ise bu dönemde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. Kiralık araç aramalarının yüzde 39'u İstanbul, yüzde 11'i İzmir ve yüzde 10'u Ankara için gerçekleşti. 2020 yaz döneminde araç ile en sık seyahat edilen lokasyon İstanbul oldu. İzmir, Trabzon veya Muğla'dan araç kiralayıp yolculuğuna başlayan misafirlerimiz İstanbul' da araçlarını teslim etti. İstanbul'dan yolculuğuna başlayan misafirlerimizin seyahat lokasyonlarını incelediğimizde ise öne çıkan bölgeler sırasıyla Muğla, İzmir, Ankara ve Antalya olarak görünüyor.

EKONOMİK ARAÇLARI TERCİH ETTİK

Daha çok ekonomik araçların tercih edildiğine dikkat çeken Yıldırım 'Misafirlerimiz, çoğunlukla ekonomi sınıfındaki araçları tercih ediyor. 2020 yılının yaz dönemine baktığımızda kiralanan araçların yüzde 60'ının ekonomi sınıfından olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde en çok kiralanan aracımız ise Peugeot 301. Rakamları incelediğimizde vites tercihlerinin yüzde 63 oranında manuel, yüzde 37 oranında otomatik vites olduğunu görüyoruz. Yine datalarımıza göre misafirlerimizin yüzde 39'u benzinli araç tercih ederken, yüzde 61'i ise tercihini dizelden yana kullanıyor. Bunda dizelin sağladığı yakıt avantajının büyük etkisi olduğu bir gerçek' diye konuştu.

İKİNCİ ELDEKİ ZAMLAR 2021'DE ETKİSİNİ GÖSTERİR

İkinci el araçlarda yaşanan fiyat artışlarının kiralık araç sektörünü etkileneceğini ifade eden Umut Yıldırım 'Aslında ikinci el araç fiyatları şu anda çok etkilemedi. Yaz sezonuyla birlikte fiyatlar her yaz olduğu gibi benzer oranlarda bir artış sergiledi. Bu fiyat artışlarının eylül ayı ile birlikte geri çekilmesini bekliyoruz. Bu durum, sektörümüzü ilerleyen günlerde etkileyecek. Fiyat farklarının sektöre yansıması genelde altı ay ya da bir sene sonrasında gerçekleşiyor. Özellikle 2021 yılındaki kiralama fiyatlarının, maliyetlerin artışına paralel olarak yükselmesi bekleniyor' dedi.

250 MİLYON LİRA VERDİLER SATMADIK

Geçen üç yıllık süre içerisinde 100 milyon TL ciroya ulaştıklarını ve yıllık 300 binden fazla kullanıcıya yol arkadaşlığı ettiklerini dile getiren Yıldırım, 2022 yılı hedefini ise 500 milyon TL olarak açıkladı. Sektördeki başarılarının sektördeki yatırımcıların da dikkatini çektiğini anlatan Yıldırım 'Altı ay kadar önce bir firmadan 250 milyon TL'lik bir teklif geldi. Ancak, mevcut durumda pazarımız Türkiye'de ve dünyada büyümeye çok uygun ve araç kiralama da her zaman bir ihtiyaç olmaya devam edecek. Bu sebeple de kendimiz devam etmeyi tercih ederek teklifi reddettik. Girişim dünyasında değeri bir milyar doları aşan şirketler, unicorn olarak nitelendiriliyor. Bizim de hedefimiz, araç kiralama sektöründe unicorn olmak' dedi.

ARAÇLAR HER KULLANIMDA DEZENFEKTANLA TEMİZLENİYOR

Yıldırım, araçlarda hijyen konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek 'Hizmet standartlarımızı sağlayan iş ortaklarımızla, araçlarının bakımını ve dezenfeksiyonunu yaparak misafirlerimize güvenli ve sağlıklı bir ulaşım hizmeti sunuyoruz. Ekosistemimizdeki araçlar, her kullanımdan sonra komple bir dezenfeksiyon sürecinden geçiyor. Bu işlemler sırasında araçların ön camları, direksiyon simitleri, vites kolları, kapı kolları, aynaları gibi sıkça temas edilen yüzeyler arabanın döşemesine zarar vermeyecek kuvvetli dezenfektanlarla silinerek, hijyen seviyesi korunuyor' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bakan Göktaş: Gençlere 10 milyar 734 milyon lira kredi desteği sağladık

Uzmanından kritik uyarı: Geçmeyen öksürük veremin habercisi olabilir

TKDK, IPARD III kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini açıkladı

“Her gebeye bir ebe” uygulamasıyla anne adaylarına yakın takip

Türkiye ile İngiltere arasında Eurofighter için teknik ve lojistik destek anlaşması

Batman'da sera üretimine nem uyarısı

Siirt'te hastane önündeki yol yeniden çöktü

Ürün değişikliği başvurularında son tarih 15 Nisan

İngiltere’de 300 gencin evinde sosyal medya yasakları ve zaman sınırlaması test ediliyor

Şehid Muhammed Ata Zengin’in annesi Mardin’de hayatını kaybetti

24 ilde DAİŞ operasyonu: 88 gözaltı

Mersin’de millet bahçesine bakım tepkisi: Görevliler var ama ilgilenen yok

Müftü Soykök: Ramazanda kazanılan değerler yılın tamamına yayılmalı

Trump'tan ikiyüzlü politika: Bir yandan "barış" diyor, diğer yandan İran'a saldırıyor

Yetimler Vakfı 2026 yılı Ramazan ayı faaliyet raporunu açıkladı

Kütahya’da şap hastalığı nedeniyle 15 köy karantinaya alındı

Şanlıurfa’da tarihi eser operasyonu: 4 şüpheli hakkında işlem

Aksa Tufanı direnişçilerinden anlamlı video: Şehit Süleyman Ebu Hudayr'ın son anları paylaşıldı

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 265’e yükseldi

Fransa’da yaklaşık 770 bin öğrencinin bilgileri sızdırıldı

Şanlıurfa’da hac yolculuğu öncesi eğitim başladı

Mersin’de hafif ticari araç devrildi: Bir yaralı

31 Mart 2026’da Türkiye 5G ile tanışıyor

İzmir’de baraj doluluk oranları yükselişte

İzmir’de ekmeğe zam

İran Kızılayı: Saldırılarda 5 yaş altı 66 çocuk şehit oldu

İzmir Karabağlar’da mobilya imalathanesinde yangın

Hürmüz Boğazındaki gerilim nedeniyle zirvelere çıkan benzin fiyatında düşüş

Kış lastiği uygulamasında 2026 takvimi netleşti

Mersin’de uyuşturucu satıcılarına operasyon: 4 tutuklama

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Göktaş: Gençlere 10 milyar 734 milyon lira kredi desteği sağladık

Uzmanından kritik uyarı: Geçmeyen öksürük veremin habercisi olabilir

TKDK, IPARD III kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini açıkladı

“Her gebeye bir ebe” uygulamasıyla anne adaylarına yakın takip

Türkiye ile İngiltere arasında Eurofighter için teknik ve lojistik destek anlaşması

Batman'da sera üretimine nem uyarısı

Siirt'te hastane önündeki yol yeniden çöktü