• BIST 100

    17375,05%2,41
  • DOLAR

    44,60% 0,11
  • EURO

    52,35% 0,46
  • GRAM ALTIN

    6811,84% -0,26
  • Ç. ALTIN

    10994,46% 0,29

Araba alamayan kiralamaya koştu

06 Eylül 2020, Pazar 17:50
06 Eylül 2020, Pazar 17:50
Araba alamayan kiralamaya koştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Araba alamayan kiralamaya koştu

Pandemi birçok sektörü olumsuz etkilese de kiralık araç sektörü tarihinin en parlak günlerini yaşıyor. Normalleşme sürecinde vatandaşlar toplu taşıma araçları yerine kiralık araçlara yönelince talep zirveye çıktı. Temmuz ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış ve yazın tatile gidenlerin etkisiyle araç kiralama oranı yaklaşık üç kat arttı.

DÖRT MİLYON ARAMA

Türkiye'nin en büyük 100 kiralık araç şirketiyle iki bine yakın lokasyonda 100 bin araçlık filoyla hizmet veren online araç kiralama firması Yolcu360'ın CEO'su Umut Yıldırım, özellikle bireysel araç kiralama sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek 'Eskiden araç kiralama tatlı iken pandemi ile birlikte ana yemek oldu. Bu dönemde araç kiralamanın temel ihtiyaç haline gelmesi, talebi yükseltti. Örneğin, 2020 yaz döneminde yaklaşık dört milyon kişi araç kiralama araması yaparak web sitemizi ziyaret etti. Pandemi döneminde toplu taşımayı riskli görenler, bir şekilde araç kiralamaya yöneldi. Yolcu360 verilerine baktığımızda, pandemi süresince aylık kiralama oranında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 135 artış yaşandı. Türkiye'de sektörümüzün yıllık ortalama büyüme hızı ise yüzde 35 civarında. Bu dönemin en çarpıcı verisi ise turizm sektörü gerilerken bireysel araç kiralamada büyümenin devam etmesi oldu' dedi.

Yaz döneminde 20 bin araç kiraladıklarını ifade eden Yıldırım şu bilgileri verdi: Verilerimizi incelediğimizde, temmuz ayı artış oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 250 oldu. En çok araç kiralanan lokasyon ise bu dönemde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. Kiralık araç aramalarının yüzde 39'u İstanbul, yüzde 11'i İzmir ve yüzde 10'u Ankara için gerçekleşti. 2020 yaz döneminde araç ile en sık seyahat edilen lokasyon İstanbul oldu. İzmir, Trabzon veya Muğla'dan araç kiralayıp yolculuğuna başlayan misafirlerimiz İstanbul' da araçlarını teslim etti. İstanbul'dan yolculuğuna başlayan misafirlerimizin seyahat lokasyonlarını incelediğimizde ise öne çıkan bölgeler sırasıyla Muğla, İzmir, Ankara ve Antalya olarak görünüyor.

EKONOMİK ARAÇLARI TERCİH ETTİK

Daha çok ekonomik araçların tercih edildiğine dikkat çeken Yıldırım 'Misafirlerimiz, çoğunlukla ekonomi sınıfındaki araçları tercih ediyor. 2020 yılının yaz dönemine baktığımızda kiralanan araçların yüzde 60'ının ekonomi sınıfından olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde en çok kiralanan aracımız ise Peugeot 301. Rakamları incelediğimizde vites tercihlerinin yüzde 63 oranında manuel, yüzde 37 oranında otomatik vites olduğunu görüyoruz. Yine datalarımıza göre misafirlerimizin yüzde 39'u benzinli araç tercih ederken, yüzde 61'i ise tercihini dizelden yana kullanıyor. Bunda dizelin sağladığı yakıt avantajının büyük etkisi olduğu bir gerçek' diye konuştu.

İKİNCİ ELDEKİ ZAMLAR 2021'DE ETKİSİNİ GÖSTERİR

İkinci el araçlarda yaşanan fiyat artışlarının kiralık araç sektörünü etkileneceğini ifade eden Umut Yıldırım 'Aslında ikinci el araç fiyatları şu anda çok etkilemedi. Yaz sezonuyla birlikte fiyatlar her yaz olduğu gibi benzer oranlarda bir artış sergiledi. Bu fiyat artışlarının eylül ayı ile birlikte geri çekilmesini bekliyoruz. Bu durum, sektörümüzü ilerleyen günlerde etkileyecek. Fiyat farklarının sektöre yansıması genelde altı ay ya da bir sene sonrasında gerçekleşiyor. Özellikle 2021 yılındaki kiralama fiyatlarının, maliyetlerin artışına paralel olarak yükselmesi bekleniyor' dedi.

250 MİLYON LİRA VERDİLER SATMADIK

Geçen üç yıllık süre içerisinde 100 milyon TL ciroya ulaştıklarını ve yıllık 300 binden fazla kullanıcıya yol arkadaşlığı ettiklerini dile getiren Yıldırım, 2022 yılı hedefini ise 500 milyon TL olarak açıkladı. Sektördeki başarılarının sektördeki yatırımcıların da dikkatini çektiğini anlatan Yıldırım 'Altı ay kadar önce bir firmadan 250 milyon TL'lik bir teklif geldi. Ancak, mevcut durumda pazarımız Türkiye'de ve dünyada büyümeye çok uygun ve araç kiralama da her zaman bir ihtiyaç olmaya devam edecek. Bu sebeple de kendimiz devam etmeyi tercih ederek teklifi reddettik. Girişim dünyasında değeri bir milyar doları aşan şirketler, unicorn olarak nitelendiriliyor. Bizim de hedefimiz, araç kiralama sektöründe unicorn olmak' dedi.

ARAÇLAR HER KULLANIMDA DEZENFEKTANLA TEMİZLENİYOR

Yıldırım, araçlarda hijyen konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek 'Hizmet standartlarımızı sağlayan iş ortaklarımızla, araçlarının bakımını ve dezenfeksiyonunu yaparak misafirlerimize güvenli ve sağlıklı bir ulaşım hizmeti sunuyoruz. Ekosistemimizdeki araçlar, her kullanımdan sonra komple bir dezenfeksiyon sürecinden geçiyor. Bu işlemler sırasında araçların ön camları, direksiyon simitleri, vites kolları, kapı kolları, aynaları gibi sıkça temas edilen yüzeyler arabanın döşemesine zarar vermeyecek kuvvetli dezenfektanlarla silinerek, hijyen seviyesi korunuyor' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Sakarya’da 32 ton tarihi geçmiş tavuk eti ele geçirildi

Yurt dışı telefonlarda 'Çift IMEI' için 1 Mayıs son gün

Gereksiz antibiyotik kullanımı küresel risk oluşturuyor

Bakan Tekin: Katillerin nefretini kazanmak bizim için iftihar vesilesidir

Bel sağlığını korumak için nelere dikkat edilmeli?

Yaş meyve sebze ihracatı 1 milyar 70 milyon doları aştı

Van’da otomobil takla attı: Bir ölü, 2 yaralı

Çin’in SatNet test uydusu yörüngeye yerleşti

Güney Lübnan’a hava saldırısı: Çok sayıda şehit ve yaralı var

Meteorolojiden 13 il için sarı kodlu uyarı

Gümrüklerde 233 kaçak araca el konuldu

Kastamonu'da tekstil fabrikasında yangın

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: Bir yaralı

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç’ten Tarsus’ta esnafına ziyaret

Bekayi: Müzakereler anlaşmayla sonuçlanmadı ama diplomasi bitmez

Irak'ta yeni cumhurbaşkanı seçildi

ABD masayı devirdi, Pakistan’dan “Ateşkesi sürdürün” çağrısı

Yüzlerce öğrenci umre ödüllü bilgi yarışmasında ter döktü

İç ve doğu bölgelerde kar, sağanak ve buzlanma etkili olacak

İslamabad'daki İran-ABD görüşmeleri sonuçsuz kaldı

Mardin'de iki otomobil çarpıştı: 10 yaralı

Malatya'da silahlı kavga: 1 ölü

Malatya'da inşaattan düşen işçi ağır yaralandı

Belçika, işgal rejimine gönderilen askeri teçhizata el koydu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Netanyahu'ya tepki

Çorum'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Macron ile Pezeşkiyan kalıcı ateşkesi görüştü

Tarsus’ta Berdan Nehri’nde kaybolan genç için arama çalışmaları sürüyor

Dışişleri Bakanlığı: Netanyahu'nun hedefi, barış görüşmelerini baltalamak ve bölgedeki yayılmacı politikalarını sürdürmektir

ABD istihbaratından İran raporu: Yenilmekten çok uzak, hala ciddi bir füze gücüne sahip

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sakarya’da 32 ton tarihi geçmiş tavuk eti ele geçirildi

Yurt dışı telefonlarda 'Çift IMEI' için 1 Mayıs son gün

Gereksiz antibiyotik kullanımı küresel risk oluşturuyor

Bakan Tekin: Katillerin nefretini kazanmak bizim için iftihar vesilesidir

Bel sağlığını korumak için nelere dikkat edilmeli?

Yaş meyve sebze ihracatı 1 milyar 70 milyon doları aştı

Van’da otomobil takla attı: Bir ölü, 2 yaralı