• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Araban Sarımsağı Gaziantep Büyükşehir‘in girişimiyle AB coğrafi işaret tescilini aldı

22 Mart 2024, Cuma 10:30
22 Mart 2024, Cuma 10:30
Araban Sarımsağı Gaziantep Büyükşehir‘in girişimiyle AB coğrafi işaret tescilini aldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Araban Sarımsağı Gaziantep Büyükşehir‘in girişimiyle AB coğrafi işaret tescilini aldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Araban Ziraat Odası iş birliğinde Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini aldı.
GBB Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığına bağlı Coğrafi İşaret ve Markalaşma Şube Müdürlüğü ve Araban Ziraat Odasının ortak çalışmaları sonucunda Araban Sarımsağı, 21 Mart 2024 tarihinde Araban Ziraat Odası adına Avrupa Birliği’nde tescillendi. 2013 yılında Avrupa Birliği tarafından tescillenen Antep Baklavası’nın ardından Araban Sarımsağı Gaziantep’te tescil alan ikinci ürün oldu.
Türkiye’de toplam üretiminin yüzde 35’i Gaziantep’te olan ve özel lezzet kaynaklarından biri sayılan Araban Sarımsağı, diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahip olmasının yanı sıra diş ve kabuk yapısıyla farklılığını belirginleştiriyor.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde başvuruda bekleyen ürün sayısı 44, coğrafi işaretli ürün sayısı ise Araban Sarımsağı ile 21’e ulaştı.
“Sarımsak hem ekonomi hem de şifa”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuyla ilgili yaptığı açıklamada tescilin alınmasıyla büyük bir mutluluk ve heyecan yaşadığını dile getirerek, “Bu bir takım iş ama şunu görüyoruz ki çalışınca oluyor, gayret edince başarı geliyor. ‘Yüzüncü yıl, yüz coğrafi işaret’ dedik 105 coğrafi işaret aldık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yalnızca bu işlere bakan bir şube müdürlüğümüz var. Benim inandığım şeylerden birisi de önem verdiğini bir alanı belediye olarak ve kurumsal olarak birinci iş olarak yapmazsanız bunlar dilek ve temenni olur. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilk başta bu işi bir şube müdürlüğüne dönüştürdük, bütçe ayırdık. Sarımsak denilen şey hem ekonomi hem de şifa. Sarımsak doğal antibiyotik ve dünyanın doğal antibiyotiğe ihtiyacı var. Bu yüzden Araban bizim için çok özel ve güzide bir ilçemiz. Bir taraftan sarımsak var diğer taraftan Habeş Kanyonu’na sahip ve bunun için yatırımlarımız sürüyor. Sarımsak içinde ne kadar çok üretmemiz, tanıtmamız, tüketim ve katma değerinin arttırılmasına baktık” dedi.
“100 Avrupa coğrafi işareti alana kadar durmak yok yola devam diyoruz”
Konuşmasının devamında Gaziantep’in baklavanın Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tecili çalışmasına değinerek, “Türkiye’de kendi coğrafi işaretimizi aldık ama artık biz biliyoruz ki ürünlerimiz için Avrupa Birliği Coğrafi İşareti’ni almazsak bize dair ürünlere başka ülkeler sahip çıkıyor. Gaziantep bu bilinçle ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşareti’ni sanayi odasının başvurusuyla baklavada aldık. Bugünde Araban Sarımsağı bu sisteme girdi. Bundan sonra soğuk hava deposuyla, sarımsak üreticisinin katma değer elde edeceği, sarımsak tozu ve siyah sarımsak çalışmalarını yapmamız gerek. Siyah sarımsağı çalışarak özellikle hem faydalarını koruyarak kokudan rahatsız olanlar için alternatif bir üretim yapmış olacağız. Bu döngüsel sistemi kurduğumuz ve yaptığımız zaman kazancın sahibi Araban çiftçisi, Araban ekonomisi, Gaziantep’in yeşil ekonomisi olacak. Artık dünya yeşil ve akıllı ekonomiye gidiyor ve bunu inşa etmemiz gerekiyor. Bu sarımsak bize doğru yolda olduğumuzu ve çalışınca bunu nasıl başaracağımızın özgüvenini verdi. 100 Avrupa Coğrafi İşareti alana kadar durmak yok yola devam diyoruz” ifadelerini kullandı.
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, “Bu patente başvuru için ilk onlar başladı ve devamını getirdi. Buna ne kadar minnet, teşekkür etsek azdır, bu yaşadığımız sevinci kelimelere sığdıramıyoruz. Başkanımız Fatma Şahin hep ilçemizin sıkıntılarının giderilmesi için yanımıza geliyor, hasatlarda hep bizimle birlikte yan yana oluyor” diye konuştu.
Gaziantep, Türkiye’de en fazla coğrafi işarete sahip olan il konumunda yer alıyor. Şu anda 105 Coğrafi coğrafi işaretli ürün ve 1 adet geleneksel ürün ile en üst sırada yer alan Gaziantep’in mutfağına ait Antep Menengiç Kahvesi, Antep Lahmacunu, Antep Fıstığı, Antep Fıstık Ezmesi, Oğuzeli Nar Ekşisi ve Antep Muskası coğrafi işaret tescili için sıra bekliyor.

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Ankara’da sağanak yaşamı felç etti

İtalya'dan Gazze'ye havadan yardım kararı

Siyonist esir ailelerinden Netanyahu'ya tepki

DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

İşgal rejimi Gazze’de Filistin Kızılayı karargahını vurdu

Aşırı sıcaklar etkisini yitiriyor

HÜDA PAR’dan “Son Kale Aile” paneli: Aile hakemliği yargı sistemine kazandırılmalı

Gazze'de sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle 264 ölüm

Ukrayna, Rus petrol tesislerine saldırdı

Şanlıurfa’da şiddetli yağış etkili oldu

HAMAS Gazze'deki siyonist esirin görüntüsünü paylaştı: israil hükümeti onları aç bırakmayı seçti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı