• BIST 100

    16663,31%2,5
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,85% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7218,55% -4,11
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

Arabuluculuk uygulamasıyla geçen yıl 826 binden fazla uzlaşma sağlandı

06 Ocak 2025, Pazartesi 13:35
06 Ocak 2025, Pazartesi 13:35
Arabuluculuk uygulamasıyla geçen yıl 826 binden fazla uzlaşma sağlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Her geçen yıl daha etkin hale getirdiğimiz arabuluculuk ile 2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulaması sayesinde hukuk uyuşmazlıklarının kısa bir sürede çözüme kavuşturulduğunu belirterek, "El sıkışmak anlaşmak, bizi biz yapan güzel değerlerimiz. Hukuk anlaşmazlıklarında bunu sağlayan arabuluculuk uygulaması önemli bir kazanım. Her geçen yıl daha etkin hale getirdiğimiz arabuluculuk ile 2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar el sıkışarak anlaştı." dedi.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle adalete erişimin güçlendirildiğini, anlaşmazlıkların dostane bir şekilde çözüldüğünü ve toplumsal barışa katkı sağlandığını belirten Adalet Bakanı Tunç, "Adalet Bakanlığı olarak alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, sistemde aktif olarak 45 bin 154 arabulucunun görev aldığını vurgulayarak, arabuluculuğun başladığı 2013 yılından itibaren de 4 milyon 300 binin üzerinde dosyada anlaşma sağlandığını kaydetti.

Mahkemelerin iş yükü azalıyor

Adalet Bakanlığı tarafından hukuk uyuşmazlıklarının mahkemeye yansımadan dostane usullerle çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk uygulamasıyla 2024 yılı içerisinde 826 bin 548 dosya çözüme kavuşturuldu.

Arabuluculuk uygulaması kapsamında yargılamaların uzun sürmesi başta olmak üzere birçok sorunun giderilmesine katkı sağlanıyor. Uygulama hukuk sistemimize 2012 yılında 6325 sayılı "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu" ile kazandırıldı ve ilk olarak 14 Kasım 2013 tarihinde ihtiyari arabuluculuk ile uygulanmaya başladı.

2024 yılı içerisinde ihtiyari arabuluculuk kapsamında 613 bin 697 dosya ve dava şartı arabuluculuk kapsamında 212 bin 851 dosya olmak üzere toplam 826 bin 548 dosyada anlaşma dostane bir şekilde sağlandı.

Toplumsal barışa katkı sağlıyor

Arabuluculuk uygulamasının başladığı günden bugüne 4 milyon 316 bin 754 dosyada taraflar anlaşıp el sıkıştı. Toplumsal barışa katkı sağlayan arabuluculuk uygulamasından alınan olumlu geri dönüşlerle birlikte kapsamı da genişletildi. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına alındı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da cinayet suçundan aranan şahıs yakalandı

İran, AB'nin Devrim Muhafızları'nı "terör örgütü" olarak tanımlama kararını kınadı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 35,11 arttı

Gaziantep’te aranan hükümlü yakalandı

Volkswagen 44 binden fazla aracı yangın riski nedeniyle geri çağırdı

Trump'tan "Küba" ve "Kanada" kararları

Gaziantep'te zincirleme kaza: 2 ölü, çok sayıda yaralı

Londra-Pekin temasları Washington’da endişe oluşturdu

Emlak danışmanları: Konut fiyatlarında artış kapıda, şu an alım için doğru zaman

Şanlıurfa’da yatırım vaadiyle ‘nitelikli dolandırıcılık’ operasyonu

Dış ticarette aralıkta ihracat yüzde 12,7 arttı

Nijer'de havaalanında saldırı: 20 ölü

TİHEK başvurularında ön eleme genişletildi

MEB yönetici görevlendirme sistemi değiştirildi

ABD Başkanı Trump 3 ülkeyi tehdit etti!

Yılın ilk enflasyon verileri 3 Şubat’ta açıklanacak

Restoran ve kafelerde zorunlu ek ücretler kaldırıldı

İstanbul merkezli izinsiz sermaye operasyonu

İstanbul’da suç örgütüne operasyon: 10 gözaltı

Devlet destekli zorbalık: ICE operasyonları krizi büyümeye devam ediyor

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

23 ilde uyuşturucu operasyonu: 521 gözaltı

Altın fiyatlarında sert düşüş

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Rusya ve Çin'den İran'a stratejik askeri takviye

Suriye: israille yürütülen güvenlik temasları taviz anlamına gelmiyor

Tehdit, baskı, müzakere: Trump'ın İran çıkmazı

"İdari tutuklama" zulmü derinleşiyor: Ramallah hedefte

Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da cinayet suçundan aranan şahıs yakalandı

İran, AB'nin Devrim Muhafızları'nı "terör örgütü" olarak tanımlama kararını kınadı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 35,11 arttı

Gaziantep’te aranan hükümlü yakalandı

Volkswagen 44 binden fazla aracı yangın riski nedeniyle geri çağırdı

Trump'tan "Küba" ve "Kanada" kararları

Gaziantep'te zincirleme kaza: 2 ölü, çok sayıda yaralı