• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,12% 0,22
  • EURO

    50,28% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6206,32% 0,20
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

Araştırma: Yapay zekâ anketleri çarpıtabiliyor, insan–bot ayrımı neredeyse imkânsız

18 Kasım 2025, Salı 10:33
18 Kasım 2025, Salı 10:33
Araştırma: Yapay zekâ anketleri çarpıtabiliyor, insan–bot ayrımı neredeyse imkânsız
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yapay zekâ, çevrimiçi kamuoyu yoklamalarında insan yanıtlarıyla botların yanıtlarını ayırt etmeyi neredeyse imkânsız hale getiriyor. Dartmouth Üniversitesi tarafından yürütülen ve pazartesi günü ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS)

Araştırmada, bu modellerin insan kişiliklerini taklit edebildiği, mevcut tespit yöntemlerini kolaylıkla aşabildiği ve çevrimiçi anket sonuçlarını sistematik olarak çarpıtmak üzere programlanabileceği belirtildi. Çalışmanın yazarı, Dartmouth Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Sean Westwood, bulguların veri altyapısında kritik bir zafiyete işaret ettiğini ve denetimsiz çevrimiçi araştırmalar için potansiyel bir varoluşsal tehdit oluşturduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, yapay zekâ müdahalesi kritik seçim süreçlerine de yeni bir karmaşıklık ekleyebilir. Avrupa’daki çeşitli seçimlerde, Moldova da dahil olmak üzere, yapay zekâ destekli dezenformasyon faaliyetleri çevrimiçi izleme grupları tarafından tespit edilmişti.

Westwood, çevrimiçi anket yazılımlarının zayıflığını test etmek için 500 kelimelik bir komutla çalışan özerk sentetik katılımcı adlı basit bir yapay zekâ aracı geliştirdi. Sistem her ankette rastgele yaş, cinsiyet, ırk, eğitim, gelir ve ikamet edilen eyalet gibi bilgilerle bir demografik kişilik oluşturdu.

Bu yapay katılımcı;
Gerçekçi okuma süreleri,
İnsana benzer fare hareketleri,
Tek tek tuş vuruşlarıyla yazılmış, hata ve düzeltme içeren yanıtlar üretti.

43 binden fazla testte, araç yüzde 99,8 oranında insan sanıldı. Mantık testlerinde hiç hata yapmadı ve reCAPTCHA gibi geleneksel bot engelleme mekanizmalarını tamamen geçmeyi başardı.

“Bunlar sıradan botlar değil.” diyen Westwood “Her soruyu insan gibi düşünüp değerlendiriyorlar ve veri tamamen meşru görünüyormuş gibi davranıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Araştırma, siyasi anketlerdeki kırılganlığı pratik bir örnekle inceledi: 2024 ABD başkanlık seçimi. Westwood, sadece 10 ile 52 arasında yapay zekâ yanıtının, ulusal ölçekteki yedi önemli ankette seçim sonucunu tahmin eden dengeyi tersine çevirebileceğini belirledi.
Bu yapay katılımcıların her birinin maliyeti ise 5 ABD senti kadar düşük.

Testlerde botlar Rusça, Çince ve Korece olarak programlansa bile kusursuz İngilizce yanıtlar üretti. Bu durumun, tespit mekanizmalarını aşabilecek daha gelişmiş sistemlere sahip olabilecek yabancı aktörler için önemli bir fırsat oluşturduğu vurgulandı.

Bilimsel araştırmaların da büyük ölçüde çevrimiçi anket verilerine dayandığını hatırlatan Westwood, her yıl binlerce hakemli makalenin bu verilerden faydalandığını belirterek “Anket verileri botlar tarafından kirletildiğinde, yapay zekâ tüm bilgi ekosistemini zehirleyebilir.” dedi.

Westwood, bilim dünyasının ileri düzey yapay zekâ araçlarının manipülasyonuna kapalı yeni veri toplama yöntemleri geliştirmesi gerektiğini vurguladı. “Gerçek insan katılımını doğrulayacak teknoloji zaten var.” diyen Westwood “Bunu uygulamaya koyacak iradeye ihtiyacımız var. Şimdi harekete geçersek hem anketlerin bütünlüğünü hem de demokrasinin hesap verebilirliğini koruyabiliriz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yahudi çeteler Filistinlilere saldırdı, araçlarını ateşe verdi

İran'da protestolar: Trump'tan yeni tehdit, Tahran'dan sert yanıt

Ahmed eş-Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron ile Halep'teki çatışmaları görüştü

Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak

Nestle marka bebek mamaları 50 ülkeden toplatılıyor

Isparta’da 4 bin dolarlık cüzdanın sahibi bulundu

Bolu'da tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da okullar kar nedeniyle tatil edildi

Rusya Dnipropetrovsk bölgesinde ilerleyişini sürdürüyor

Suriye'ye doğal gaz akışı başladı

Bakan Yerlikaya UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile görüştü

Elazığ'da eğitime kar engeli

HAMAS: İşgal, ateşkesin ikinci aşamasını engellemek için Gazze'ye saldırılar düzenliyor

Bolu İl Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen yıl 2 bin 814 başvuru yapıldı

81 ilin Milli Eğitim Müdürü Antalya'da toplandı

Malatya'da çıkan yangında bir ev tamamen yandı

Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı

Tunceli'de eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'da 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz

Bulgaristan'da şiddetli yağışlar etkili oldu yerleşim yerleri su altında kaldı

MEB, Akademi Giriş Sınavı ve ÖABT’nin yapısı ile uygulama esaslarını güncelledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Filistinlilere saldırdı, araçlarını ateşe verdi

İran'da protestolar: Trump'tan yeni tehdit, Tahran'dan sert yanıt

Ahmed eş-Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron ile Halep'teki çatışmaları görüştü

Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak