• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Araştırmacı Zekeriya Gezer: Gazze direnişi, Allah'ı tanıyanların mücadelesidir

GÜNDEM 22.10.2024 15:15:50 0
Araştırmacı Zekeriya Gezer: Gazze direnişi, Allah

Araştırmacı Zekeriya Gezer, Gazze direnişinin temelinde Allah'ı tanıyan insanların cesaretle sergilediği bir mücadele olduğunu ve bu direnişin, Allah’a olan bağlılıklarının bir tezahürü olduğunu belirtti.

İLKHA’ya konuşan Araştırmacı Zekeriya Gezer, Gazze direnişinin temelinde Allah'ı tanımanın yattığını vurgulayarak, Allah'ı tanıyan insanların cesaretle sergilediği bir mücadele olduğunu ifade etti.

Ümmetin ölüm korkusuyla yaşamasının, aslında reddedilmesi gereken bir durum olduğunu dile getiren Gezer, Gazze direnişinin ardındaki ruhun cihat ruhu ve secde ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Gazze’deki insanların kime secde ettiklerini çok iyi bildiklerini vurgulayan Gezer, bu direnişin hayatın her anında Allah’a olan bağlılıklarının bir tezahürü olduğunu ifade etti.

“Ümmetin ölüm korkusuyla yaşaması, aslında reddedilmesi gereken bir durumdur”

Gezer, "Bu direnişin temelinde yatan tek saik, Allah'ı tanımış olmalarıdır. Allah'ı tanıyanın namaz sorunu olmaz. Biz namazı tanımaya çalışıyoruz; oysa Allah'ı tanımamız lazım. 'Allah kimdir?' sorusunu herkes kendine sormalı. Kul, haddini bilip kul olduğunu bilirse, âlemlerin Rabbini tanırsa, kime secde ettiğini bilirse, ölüm onun için bir hiç mesabesine düşer. Yani, ümmetin ölüm korkusuyla yaşaması, aslında reddedilmesi gereken bir durumdur. Allah'ın ayetleri o kadar çok ki; yerin dibindeki hayat da Allah'ın ayetidir, yeryüzündeki hayat da Allah'ın ayetidir. Hayat ne kadar Allah'ın ayetiyse, ölüm de Allah'ın ayetidir. Onlar, ölümü öldürmüşlerdir; ölüm diye bir kavram yok onların nazarında. Bu da Allah'ı tanımaktan geçer. Allah'ı tanıyan bir insan için ölmüş, kalmış, ayakta ya da yerde olmanın hiçbir önemi yoktur. İşte Gazze'deki direniş, bize bunu gösterdi. Bu müthiş mücadelenin arkasında yatan tek ruh, cihat ruhudur; secde ile bağlantılıdır. Onlar, kime secde ettiklerini çok iyi biliyorlar.” dedi.

“Allah ile buluşmak için hiçbir coğrafyaya ihtiyaç yoktur”

Camilerin yıkılması, enkaz altında olmasının namaza engel olamayacağına dikkat çeken Gezer, “Camiyi ben dört duvar olarak görmüyorum; cami, bir ruhtur, cami Allah ile buluşmadır. 'Hani müminin miracıdır' cümlesine yola çıkacak olursak, her yer mescittir bu bilinçte olan bir Müslüman için. Coğrafyanın çok bir önemi yoktur; yani enkaz da olsa, onlar içinde de olsa. Dedim ya, önemli olan kime secde etmeyi bilmektir. Allah ile buluşmak için hiçbir coğrafyaya ihtiyaç yoktur. Onlar, dağlarda akşam namazı kılarlar; eğer imkânları olsa, yerin altında da namaz kılarlar. Çünkü namaz, bir aşktır; Allah’a olan teveccüh, tevekküldür. Direnişin kalbi bir bilinçtir; şekilsel değildir. O açıdan, oraların yıkılması, camilerin yıkılması, demirlerin altında kalmış olmaları hiçbir şeyi değiştirmez. İnsan, elsiz ve ayaksız da olur ama namazı kalbiyle kılar. Aslında, namaz kalple yapılan secde anlamına gelir. Onun için oralar açısından çok önemi yoktur.” diye konuştu.

Gezer son olarak şunları söyledi:

“Namaz, Allah'ın ikram ettiği en büyük nimetlerden birisidir. Dilerim ki bu nimetin farkına herkes varsın. Namazı olmayan bir insanın Allah ile bağlantısı yoktur. Kulluk noktasında her şeyini kaybetmiştir. Allah, bir kuluna nimet ikram etmek isterse, onu o şekilde makama nail eder, huzuruna kabul eder. Onun için üzülmeleri lazım. 'Ne suç işledim de Allah beni huzuruna kabul etmiyor?' Bu soruyu herkes kendine sorarsa, cevabını bulacaktır diye ümit ediyorum." (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ