• BIST 100

    14153,58%-0,33
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5928,74% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9560,88% 0,43

"Asgari ücret güncellemesi, sadece enflasyonla eriyen tutarı geri getirdi"

25 Aralık 2024, Çarşamba 16:22
25 Aralık 2024, Çarşamba 16:22
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 2024 yılı başında belirlenen 17 bin TL tutarındaki asgari ücretin, 2025 yılı için yapılan güncellemesinin sadece enflasyonla eriyen tutarı geri getirdiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da asgari ücrette yüzde 30 artışa gittiklerini açıkladı.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 yılı başında belirlenen 17 bin TL tutarındaki asgari ücretin, 2025 yılı için yapılan güncellemesinin sadece enflasyonla eriyen tutarı geri getirdiğini belirtti.

Tüketicinin, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir düzeyine sahip olmadığını vurgulayan Yılmaz, verilen bu rakam da 17 bin liranın eriyen kısmı olarak değerlendirilmelidir.

"Asgari ücretin tartışıldığı bu süreçte beklentiler daha yüksekti"

Asgari ücretin tartışıldığı bu süreçte beklentiler daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, "Ancak asgari ücret komisyonunun yaptığı değerlendirme, aslında 2024 yılı başında belirlenen 17 bin iki TL tutarındaki asgari ücretin 2025 yılındaki güncellemesini gerçekleştirmiş oldu. Enflasyonla eriyen 17 bin TL, 2025 yılı için yeniden eklenmiş oldu ama o da yetmeyecek gibi görünüyor. Aşağı yukarı beş kilo bonfile parası tüketiciye verilmiş oldu." dedi.

"Tüketici, daha zor bir yılı geçirecek gibi görünüyor"

Tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzeyde olmadığını söyleyen Yılmaz, "Verilen bu rakam da 17 bin liranın eriyen kısmı olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz. Tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak oran bunun çok üstünde. Her ne kadar enflasyonun önümüzdeki yıl içerisinde aşağıya doğru bir seyri söz konusu edilse de bunun gerçekleşeceği konusunda emin değiliz. Söz konusu olan, tüketicinin yaşamıdır. Bu nedenle tüketici, daha zor bir yılı geçirecek gibi görünüyor." diye belirtti.

"Tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahip değil"

Serbest piyasayı belirleyenin arz-talep dengesi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu denge dilek veyahut da temenniyle yürüyen bir alan değil. Bu nedenle her zaman kamunun piyasayı denetim sorumluluğu vardır. Her zaman bu beklentimiz zaten devam ediyor ve bu denetimin kesintisiz olarak sürmesini talep ediyoruz. Fahiş fiyatla mücadele edilerek rahatlatılan bir dönem değil. Burada tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahip değil. Bu gelir, fahiş fiyatla mücadeleyle engellenemeyecek kadar ciddi bir sorundur." dedi.

"Türkiye'deki gelir dağılımının adaletsizliği konusunda her kesim hemfikir"

Adaletsiz gelir dağılımının düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Bu gelir dağılımındaki düzeltmede burada hükümetin öncelik sırası nedir? Onu bilmek gerekir. Türkiye'deki gelir dağılımının adaletsizliği konusunda her kesim hemfikir. Böyle bir adaletsizlik var. Bu adaletsizliğin düzelmesine ilişkin ciddi çözüm ortaya koymak gerekir. Tüketici ancak gelir dağılımındaki bu pastanın adil bir şekilde dağıtılmasıyla, ancak normal bir yaşam sürdürebilir. 2025 yılında yine temel ihtiyaçlarını karşılamayacak, muhtaç bir süreci yaşayacak ve umuyoruz, bekliyoruz ki enflasyon söylendiği gibi, beklenildiği gibi veya hedeflendiği gibi aşağıya doğru gitmiş olsun." diye konuştu. (İLKHA)

Batı Şeria'da ev baskınları: 2 yaralı

İşgalciler Selfit'te zeytin ağaçlarını söktü

Siyonist rejim ve Mısır "tarihin en büyük gaz anlaşması" yaptı

Filistinli esirlere karşı zindanlarda insanlık dışı tablo

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını yaktı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da ev baskınları: 2 yaralı

İşgalciler Selfit'te zeytin ağaçlarını söktü

Siyonist rejim ve Mısır "tarihin en büyük gaz anlaşması" yaptı

Filistinli esirlere karşı zindanlarda insanlık dışı tablo

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını yaktı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak