• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,53% 0,15
  • EURO

    45,47% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4304,17% 0,08
  • Ç. ALTIN

    6927,68% 0,00
Asırların geleneği: Tandır ekmeği
GÜNDEM
Tarih: 9.01.2025 09:46
Güncelleme: 9.01.2025 09:46
Kaynak: ILKHA
Asırların geleneği: Tandır ekmeği
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'nın tescilli tandır ekmeği, asırlardır ustalar tarafından kuşaktan kuşağa aktarılarak sofra kültüründeki yerini muhafaza ediyor.

Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesine has olan ve yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan tandır ekmeği kültürü, Mustafa Demir ile Ramazan Soğancı tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor. Demir ve Soğancı, Gedik Mahallesi'nde bulunan iş yerleri 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılınca, ilçenin Molla Kasım Mahallesi Malatya Caddesi üzerinde kendi imkanlarıyla yaptıkları prefabrikte üretime devam ediyor.

Ekmek için hazırlıklara bir gün önce başlayan ustalar, unlarını akşamdan eleyip sabah erkenden hamur yapıyor.

Hamuru 2 saat dinlenmeye alan ustalar, bu sırada meşe veya kayısı ağacı odunuyla tutuşturdukları tandırı ısıtıyor.

Tandırın ısısının yeterli seviyeye gelmesi ve hamurun istenen kıvama ulaşmasıyla pişirme işlemine başlayan ustalar, pişirilen ekmekleri ise özenle poşetliyor. Ekmekler, koliler halinde kargoyla yurt içi ve yurt dışına gönderilerek sofralardaki yerini alıyor. Özellikle kahvaltıda tereyağı sürülerek yendiğinde damakta ayrı bir tat bırakıyor.

Ustalar, vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılamanın yanı sıra hem geçimlerini sağlıyor hem de tandır ekmeği kültürünü gelecek kuşaklara aktarıyor.

Usta ellerce pişirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021'de tescil edilen tandır ekmeği, güneş ışığı ve rutubetten uzak ortamda muhafaza edildiğinde yaklaşık 1 yıl gibi uzun süre bozulmadan tüketilebiliyor.

"Yeşilyurt kültürüne has bir ekmek"

Pişirdikleri tandır ekmeğini değirmende öğütülen unlardan yaptıklarını kaydeden ustalardan Mustafa Demir, "Çok şükür işimiz iyi, Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyoruz. Tabi işimiz zahmetli, sürekli ateşin yanında çalışıyoruz. Ben, ortağım ve eşim olmak üzere 3 kişi çalışıyoruz. Yaptığımız tandır ekmeği Yeşilyurt kültürüne has bir ekmektir. Çok şükür ekmeğimiz çıkıyor. Ekmeğimiz çok lezzetlidir, bir defa gelen müşteri sürekli gelip alıyor" dedi.

"Zahmetli bir iş"

Eşine yardım ettiğini söyleyen Gülistan Demir, "10 yıldır tandır ekmeği yapımında eşime yardım ediyorum. İlk önce hamuru iyice yoğuruyoruz, sonra yumak yapıp 3 defa açıyoruz. Pişirme aşamasına geldiği zaman tandırda pişiriyoruz. Tabi zahmetli bir iş" ifadelerini kullandı.

"200 yıllık Yeşilyurt tandır ekmeği"

200 yıllık Yeşilyurt tandır ekmeği geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını belirten ustalardan Ramazan Soğancı ise "Depremde iş yerimiz yıkıldı, bu yaptığımız prefabrikte işimizi devam ettiriyoruz. Üretimi burada yapıyoruz, satışı ise devletimizin bize verdiği konteynerde yapıyoruz. Burası imalathanemiz, aşağıda ise satış yerimiz var. Ekmeğimiz organiktir. 3 çeşit değirmen unu ve 2 çeşit fabrika unu karıştırarak yapıyoruz. Yurt içi ve yurt dışına taleplere göre koliler şeklinde kargo veya otobüsle gönderiyoruz. Müşterilerimiz memnun. Üç kişi çalışıyoruz. Çok şükür, halimizden memnunuz" dedi.

"En önemli özelliği taş tandırda pişirilmesi"

Soğancı, tandır ekmeğinin lezzetli olmasının en önemli özelliğinin taş tandırda pişirilmesi olduğunu belirtti. "Yakılacak odun da önemli. Meşe odunu ve kayısı odunu kullanıyoruz. Bu şekilde ailemizi geçindiriyoruz" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: asırların geleneği: tandır ekmeği

Faruk Dinç: Kudüs için canımız da malımız da kanımız da feda olsun

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Marmara'nın batısında kuvvetli rüzgâr bekleniyor

Kudüs'te yeni tehlike: Mescid-i Aksa'da kalıcı Yahudileştirme girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu, 21. yüzyılın Hitler'idir

TBMM: İran'a saldırılar ve Gazze soykırımı asla kabul edilemez

Washington Post: israil, ABD desteği olmadan 10 gün daha savunma yapabilir

Siyonist rejim yardım bekleyen sivillere saldırdı: 13 şehit, 70 yaralı

İran'dan siyonist rejime Fettah füzesi: Hava sahasında tam kontrol bizde

Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

İran ordusu, Tel Aviv'in Never Tzedek bölgesi için tahliye uyarısı yayımladı

Siyonist rejim, Tahran'daki İmam Hüseyin Üniversitesine saldırdı

Otomobil çocukların arasına daldı: 3 yaralı

Elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Faruk Dinç: Kudüs için canımız da malımız da kanımız da feda olsun

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Marmara'nın batısında kuvvetli rüzgâr bekleniyor

Kudüs'te yeni tehlike: Mescid-i Aksa'da kalıcı Yahudileştirme girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu, 21. yüzyılın Hitler'idir

TBMM: İran'a saldırılar ve Gazze soykırımı asla kabul edilemez