-
BIST 100
16389,83%1,58
-
DOLAR
44,59% 0,02
-
EURO
51,57% 0,22
-
GRAM ALTIN
6690,37% -0,20
-
Ç. ALTIN
10798,07% -0,81
ASKİ’ye ceza sonrası uzmanlardan kritik uyarı: Ankara’nın içme suyu risk altına girmemeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne verilen para cezası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamaları sonrası su güvenliği yeniden gündeme geldi. Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, Gerede hattındaki eski atık yataklarının ıslah edilmesi gerekt
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ASKİ’ye verilen 2 milyon 98 bin liralık cezanın ardından Ankara’nın içme suyu güvenliği tartışma konusu oldu.
Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Genel Başkanı Uzm. Dr. Kasım Sezen, özellikle Gerede’den gelen suyun geçtiği eski atık yataklarının ıslah edilmesi gerektiğini vurgulayarak, içme suyunun hem kimyasal hem de enfeksiyon riskleri açısından kaynağından itibaren kontrol altında tutulmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
"İçme suyunun mutlaka kaynağından itibaren kontrol edilmesi gerekir."
Sezen, "İçme suyu insan sağlığı için çok önemlidir. İçme suyunun mutlaka kaynağından itibaren kontrol edilmesi gerekir. Kimyevi maddelerin, sanayi atıklarının, evsel atıkların ya da kanalizasyon atıklarının içme suyuna asla bulaşmaması gerekir. Bu konuya hem enfeksiyon hastalıkları yönünden hem de kimyasal atıkların insan vücuduna vereceği zararlar açısından çok dikkat edilmelidir. Ne yazık ki bazen yoğun yağışlar oluyor. Bu sırada suların ve atık suların debisi yükseldiği zaman atıklar temiz suya karışabiliyor. Bunların karışmaması gerekir. Gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Çevre Bakanlığının yapmış olduğu uygulama doğru bir uygulamadır; ama inşallah bunun devamında olumsuz bir durum yaşanmaz." dedi.

"İçme suyu olarak verilen suların Ankara’da arıtılması gerekiyor"
"Ankara için Gerede suyu oldukça önemlidir." diyen Sezen, açıklamasının devamında şunları aktardı: "Gerede'de ciddi bir su var. Bildiğim kadarıyla yaklaşık 33 kilometrelik bir tünelle Çamlıdere Barajı’na Gerede’den su geliyor. Fakat Gerede bir deri sanayi bölgesi ve karma sanayi bölgesi bulunmaktadır. Burada üç tane atık arıtma istasyonu var; ama bazen bu istasyonların yeterli olmadığı oluyormuş. Zaman zaman atıkların toprağa deşarj edildiği de ifade edilmektedir. Geçmiş yıllarda, bu atık tesisleri yapılmadan önce, bu derelere ve sulara atık maddeler bulaşmıştı. Gittiğimizde Gerede’de dere yataklarında eski atık maddelerin ağaç diplerine ve dere tabanına yapıştığını görüyoruz. Yukarıdan her ne kadar temiz su gelse de bu su, eski atıkların üzerinden geçerek Ankara’ya ulaşıyor. Bu nedenle bu suların Ankara’da arıtılması gerekiyor. Arıtıldıktan sonra içme suyu olarak verilmesi gerekir. Hâlihazırda Gerede’den yeni bir kimyevi atık bulaşması söz konusu değildir; ancak eski atıkların bulunduğu dere yataklarının ıslah edilmesi gerekmektedir. Buradan sizin aracılığınızla Çevre Bakanlığına, bu derelerin ıslah edilmesi yönünde çağrıda bulunuyorum."
"Ankara’nın nüfusu son 10 yılda neredeyse bir–bir buçuk milyon artmış bu nüfusa yetecek suyun temin edilmesi gerekir"
Son olarak Sezen, "Yerel yönetimler su çeşitliliğini artırmak zorundadır. Ankara’nın nüfusu son 10 yılda neredeyse bir–bir buçuk milyon artmıştır. Bu nüfusa yetecek suyun temin edilmesi gerekir. Barajlar bazen yeterli olmuyor; ancak Ankara’nın etrafında ırmaklar var. Bu ırmakların da Gerede suyu gibi Ankara’ya kazandırılması için çalışma yapılmalıdır. Bu iş çalışmakla olur. Yağış bu sene maşallah bol oldu; ancak bazı yıllar az oluyor. Bunun da tedbirini almak zorundasınız. Su yollarının bakımını yapmak zorundasınız. Su yollarının bakımını yapılmadığında zamanla bu hatlar çöküyor ve çürüyor. Bildiğiniz gibi eski su boruları oldukça tehlikeliydi; içlerinde zararlı maddeler bulunuyordu. Şimdi borular yavaş yavaş değiştiriliyor. Bu değişimin hızlandırılması gerekir. Şehirlere gelen suyun (Ankara ve İstanbul da dâhil) neredeyse yüzde 30’u kayıp-kaçak olarak ifade edilmektedir. Yani borular sızdırıyor ya da bir yerden patlayarak su dışarı akıyor. Bunun tedbirini alarak mevcut suyu verimli kullanmak gerekir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Şanlıurfa'da TEMA Vakfı'ndan Harran Ovası uyarısı: Ovalarımız betonlaşmaya teslim edilmemeli
Diyarbakır’da ruhsatsız silah operasyonu
Diyarbakır’da çeşitli suçlardan aranan 157 kişi yakalandı
Gaziantep'te aileler ve çocukları camide düzenlenen etkinlikte bir araya geldi
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
Belediye Başkanı Geçit: Beylerderesi yaşam vadisi projemiz Yeşilyurt'a özel değerler kazandıracak
81 il valisiyle "Güvenlik Toplantısı" gerçekleştirildi
Ukrayna’da asker krizi derinleşiyor: 2 milyon yoklama kaçağı var
Battalgazi'de sökülen asfalt kırsal yollarda değerlendiriliyor
Arpaguş: Hac, tesiri bütün bir ömre yayılan mübarek bir seferdir
Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 18 kişi yakalandı
Petrol, gıda ve güvenlik krizi: Hürmüz Boğazı üzerinden yeni dünya dengesi
Lübnan'a yönelik son saldırılarda 16 kişi hayatını kaybetti
Meteorolojiden Doğu Karadeniz için zirai don uyarısı
25 ilde silah kaçakçılarına operasyon: 404 gözaltı
Kuzey Kore’den daha gelişmiş kıtalararası füze programında yeni adım
Yerli üretim zırhlı araç Batman'da görevde
Bakan Fidan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti
Almanya'da Suriyeli tartışması: Yıllarca kapıyı seçerek açtılar, şimdi dönüşten endişeliler
Edirne merkezli bahis operasyonu: 14 gözaltı
AYM’den “Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüşsün” düzenlemesine onay
Bakanlık yetkilisi açıkladı: 3 milyonluk kredi nasıl işleyecek, kimler başvurabilecek?
Adana’da trafiği tehlikeye atan sürücü yakalandı
Batman'da fırında unutulan yemek yangına neden oldu
Sanchez’in barışçı duruşu halktan destek görüyor: Trump’a yakın Vox partisi oy kaybediyor
Dr. Demirbaş: Mevsim geçişlerinde viral enfeksiyonlar artıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne geçici görevlendirme yapıldı
Konya’nın köklü çarşılarından Yağ-Bal Peynirciler Pazarı yıkılıyor
Tayvan-Çin hattında 10 yıl sonra ilk diplomatik temas: Muhalefet lideri Pekin’e gidiyor
Durmaz: Mescid-i Aksa'nın kapalı tutulması kabul edilemez
Yükleniyor







