• BIST 100

    14144,23%-0,4
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5953,58% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Ateş ölçmenin koronavirüsü önlemede bir anlamı yok

16 Eylül 2020, Çarşamba 08:53
16 Eylül 2020, Çarşamba 08:53
Ateş ölçmenin koronavirüsü önlemede bir anlamı yok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ateş ölçmenin koronavirüsü önlemede bir anlamı yok

Ateş ölçümleri, birçok ülkede ve spor salonlarından giyim mağazalarına kadar birçok yerde gündelik yaşamın bir parçası haline geliyor. Bu uygulamayla ilgili değerlendirmede bulunan ABD'li bilim insanları ateş ölçmenin koronavirüsü engellemede bir anlamının olmadığını söyledi.

Bilim insanları, ateş kontolünün yalnızca hastalığı ağır semptomlarla geçiren kişileri tespit ettiğini, ancak semptomları olmayan ya da hastalığın ilk aşamasında bulunan kişileri ıskaladığını ve bulaş riskinin yüksek olduğu restoran ve AVM gibi ortamlarda gerçek olmayan bir güvenlik algısı yarattığını belirtti.

ATEŞİN 38 DERECENİN ALTINDA OLMASI GEREKİYOR

Koronavirüs pandemisinin dünyanı gündemine oturduğu Mart ayından bu yana hastanelerin, ofis binalarının ve üretim tesislerinin girişlerinde corona virüsle enfekte olan yüksek ateşe sahip insanları tespit etmek için termometre silahlarıyla donanmış yeni bir kapı bekçisi kadrosu ortaya çıktı. Bu kapsamda insanların herhangi bir restoranın iç mekanında yiyebilmek, ofisine girebilmek ya da AVM'den alışveriş yapabilmesi için ateşinin 38 derece altında olması gerekiyor.

Pandeminin başlangıcından itibaren ateş kontrol etme uygulamaları giderek daha yaygın hale geldi ve kızılötesi temassız termometreler ve vücut ısısı tarayıcılarının satışlarında, etkili olduklarına dair bilimsel kanıtlar bulunmasa da artışa neden oldu.

ENFEKTE OLANLARIN RESTORANDA YEMEK YEMİŞ OLMA İHTİMALİ İKİ KAT DAHA YÜKSEK

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Covid-19 hastalarınıniki hafta içinde bir restoranda yemek yemiş olma olasılığının diğerlerinden iki kat fazla olduğu bulundu. Bununla birlikte çalışmada, çoğu uzmanın daha tehlikeli olduğunu düşündüğü kapalı ortamda yemek yeme ile açık havada yemek yeme arasında risk açısından bir fark olmadığı belirtildi.

'GİRİŞ NOKTALARINDA ATEŞ ÖLÇMEK TİYATRODAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Uzmanlar corona virüsün yayılmasını engellemek için etkili önlemler olarak maskeleri ve sosyal mesafeyi onayladı, ancak birçok araştırmacı ateş kontrolünün anlamsız olduğunu belirtti. Giriş noktalarında vücut ısısını ölçmenin tiyatrodan başka bir şey olmadığını belirten araştırmacılar, bunun Covid-19'la enfekte olan pek çok insanı es geçtiğini açıkladı.

ATEŞİ OLMAYAN ANCAK KOVİD-19'LA ENFEKTE OLAN PEK ÇOK KİŞİ ES GEÇİLİYOR

Sıcaklık kontrolleri ciddi şekilde hasta olan kişileri belirleyebiliyor, ancak bu durumdaki insanlar zaten çok fazla sosyalleşebilecek ya da dışarıda yemek yiyebilecek zindeliğe sahip olmuyor.Bununla birlikte giderek artan sayıda kanıt, corona virüsün bar, restoran, AVM gibi kalabalık yerlerde ateş ve öksürük gibi belirgin semptomları olmayan kişiler tarafından yayıldığını gösteriyor.

SAHTE GÜVENLİK ALGISI YARATILIYOR

Öte yandan araştırmacılar, kapıda ateş ölçümünün yapıldığı yerlerde sanki o mekanın tamamen güvenli bir yermiş gibi sahta bir güvenlik algısı yaratıığını belirtti. Girişinde ateşin ölçüldüğü restoranlarda yemek yiyen insanların birçoğunda Covid-19'a saptandığı belirtilsi.

Öte yandan CDC, bu haftanın başında, Mayıs ayında işverenlere işçilerinin her gün ateşinin ölçmesini tavsiye eden önerisini geri çekti ve ABD'ye gelen uluslararası yolcular için 14 Eylül'den itibaren havaalanlarında ateşinin kontrol edilmeyeceğini açıkladı.

Bakan Işıkhan, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

ABD Senatosu, Suriye'ye yönelik Sezar Yasası yaptırımlarını kaldırdı

Batman'da kız öğrenciler sabah namazı programında bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2026 yılı bütçesini sundu

17 ilde alkol operasyonunda 66 şüpheliye işlem yapıldı

Maduro: Venezuela asla sömürgeleştirilemez

Umut Kervanı Tarsus'ta ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırdı

ABD, Venezuela açıklarında bir tekneye daha saldırdı: 4 ölü

Altın fiyatları rekora yakın seyrediyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

Venezuela'ya petrol ablukası: ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın yetkilerini kısıtlamadı

Batı Şeria'da ev baskınları: 2 yaralı

İşgalciler Selfit'te zeytin ağaçlarını söktü

Siyonist rejim ve Mısır "tarihin en büyük gaz anlaşması" yaptı

Filistinli esirlere karşı zindanlarda insanlık dışı tablo

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını yaktı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Işıkhan, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

ABD Senatosu, Suriye'ye yönelik Sezar Yasası yaptırımlarını kaldırdı

Batman'da kız öğrenciler sabah namazı programında bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2026 yılı bütçesini sundu

17 ilde alkol operasyonunda 66 şüpheliye işlem yapıldı

Maduro: Venezuela asla sömürgeleştirilemez

Umut Kervanı Tarsus'ta ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırdı