• BIST 100

    17568,26%1,33
  • DOLAR

    44,73% 0,11
  • EURO

    52,77% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6872,13% 0,87
  • Ç. ALTIN

    10987,71% 1,06

AVM'ler için pazar günü tartışması

27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
AVM
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AVM'ler için pazar günü tartışması

Türk perakendesinde ‘pazar’ günü tartışması yeniden alevlendi. Esnaf, sanatkar ve küçük işletmeler, yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin ve zincir mağazaların pazar günü kapalı kalması maddesinin yer alması için harekete geçti.

Daha önceden de dile getirilen bu talep, pandemi döneminde AVM’lere getirilen hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yeniden gündeme taşındı.

Milliyet gazetesinden Hanife Baş'ın haberine göre değişiklik yapılan ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat’ın gelecek hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasa taslağı için perakendenin bütün taraflarından görüş alınıyor.

PANDEMİDE ALIŞILDI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yasa tasarısında esnaf, sanatkar ve küçük işletmeleri korumak için düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Palandöken, “Avrupa ülkelerinin çoğunda AVM’ler ve zincir mağazalar cumartesi öğleden sonra kapatıp pazartesi gününe kadar kapalı kalıyor. Daha önceden de gündeme getirdiğimiz bu modelin uygulanmasını istiyoruz. Yoksa küçük işletmelerin yaşama şansı yok. Yeni yasa tasarısında sadece AVM’ler değil, zincir mağazaların da pazar günü kapalı olması kuralının konulmasını istiyoruz” dedi.

Yasa taslağı için bütün tarafların görüşlerinin alındığını ve gelecek hafta Meclis’e ve Cumhurbaşkanı’nın imzasına gönderilmesinin beklendiğini dile getiren Palandöken, “Biz bu maddenin yasa taslağında olması için çalışıyoruz. Bütün kesimler çalışıyor. Türkiye’de 2 milyon 250 bin iş yeri var. KOBİ’ler de bu kararın alınmasını istiyor. Hepsi de AVM ve zincir mağazalardan şikayetçi. Bütün zincirler de her şeyi satıyor. Herkesin her şeyi satmaması lazım. Haksız rekabete neden oluyor. Fiyat ve piyasa hakimiyeti ellerinde. Pandemi döneminden insanlar hafta sonu AVM’lerin kapalı olmasına da alıştı. AVM çalışanları da pazar günü dinlenir” diye konuştu.

'AVM'Yİ KAPATMAK KOLAY DEĞİL'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, sektörde AVM’lerin pazar günü kapalı kalması yönünde talepler olduğu yönünde bilgiler aldıklarını dile getirerek, “Bu dönemde AVM’yi kapatmak kolay değil. Hele ki pandemiden bu kadar etkilenilen bir dönemde. Sadece gıda perakendesinin pazar günü kapalı olması yönünde bir karar alınabilir. Bizden de görüş istendi. Görüşümüzü belirttik” ifadelerini kullandı.

'AVM'NİN KAPISINA KİLİT VURDURUR'

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, böyle bir kararın AVM’lerin kapısına kilit vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “Zaten şu anda AVM’ler hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yüzde 40 kayıp yaşıyor. Bir de pandemiden sonra pazar günü kapalı kalırsa AVM’ler hiç toparlayamaz. Avrupa’da yıllardır uygulanan böyle bir düzen var ama yatırımcı ona göre yatırım yapıyor. Türkiye’de yatırımlar var olan düzene göre yapıldı. Yatırımcılar böyle bir kararda zorlanır. Ayrıca böyle bir karar istihdam kaybına neden olur. Herkes eleman azaltma yoluna gider. Ayrıca bu uygulamanın olduğu Avrupa ülkeleri geri adım atmaya hazırlanıyor.”

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı

Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı

2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı

Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi

Polonya Parlamentosu’nda Nazi sembollü bayrak krizi

BM Genel Sekreteri Guterres: Diplomasiye dönülmeli

Çin'de Licien-1 roketiyle 8 uydu yörüngeye gönderildi

işgalci rejim ile Lübnan doğrudan müzakerelere başlıyor

İtalya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 kişi öldü

Mersin’de güvenlik ve kamu hizmetleri toplantılarında son veriler paylaşıldı

Arakçi ve Fidan müzakere sürecini görüştü

ABD, İran savaşında tüm PrSM füzelerini tüketme noktasına ulaştı

Pezeşkiyan’dan işgalci rejim karşıtı tutumlara destek

Tunus'ta sel felaketi: Bazı bölgelerde eğitime ara verilirken, 1 kişi hayatını kaybetti

Trump: İran görüşmeleri Pakistan’da yeniden başlayabilir

İran: Yeni müzakere turu için anlaşma yok

Adalet Bakanı: Vatandaş adliyede güven duymalı

BM: Orta Doğu'da müzakerelere devam edilirken ateşkes de devam etmeli

Doğum izni 24 haftaya çıkarılıyor

Pamukta genetik devrim: Bin yıllık süreç birkaç yıla indi

Sivas'ta TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı

Çin'de elektrikli otomobil üreticisi fabrikada yangın

İBB davasında Ongun’dan ilk savunma

Kazakistan'da meydana gelen göçükte 2 işçi öldü

Ayasofya’da Bizans bayrağı açan turistler tutuklandı

Karlıova'da nesli tükenmekte olan porsuk görüntülendi

Uganda’dan geri adım

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı

Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı

2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı

Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi