• BIST 100

    16639,57%1,21
  • DOLAR

    43,50% 0,06
  • EURO

    51,32% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6852,20% 5,37
  • Ç. ALTIN

    11711,15% 2,97

AVM'ler için pazar günü tartışması

27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
AVM
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AVM'ler için pazar günü tartışması

Türk perakendesinde ‘pazar’ günü tartışması yeniden alevlendi. Esnaf, sanatkar ve küçük işletmeler, yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin ve zincir mağazaların pazar günü kapalı kalması maddesinin yer alması için harekete geçti.

Daha önceden de dile getirilen bu talep, pandemi döneminde AVM’lere getirilen hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yeniden gündeme taşındı.

Milliyet gazetesinden Hanife Baş'ın haberine göre değişiklik yapılan ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat’ın gelecek hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasa taslağı için perakendenin bütün taraflarından görüş alınıyor.

PANDEMİDE ALIŞILDI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yasa tasarısında esnaf, sanatkar ve küçük işletmeleri korumak için düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Palandöken, “Avrupa ülkelerinin çoğunda AVM’ler ve zincir mağazalar cumartesi öğleden sonra kapatıp pazartesi gününe kadar kapalı kalıyor. Daha önceden de gündeme getirdiğimiz bu modelin uygulanmasını istiyoruz. Yoksa küçük işletmelerin yaşama şansı yok. Yeni yasa tasarısında sadece AVM’ler değil, zincir mağazaların da pazar günü kapalı olması kuralının konulmasını istiyoruz” dedi.

Yasa taslağı için bütün tarafların görüşlerinin alındığını ve gelecek hafta Meclis’e ve Cumhurbaşkanı’nın imzasına gönderilmesinin beklendiğini dile getiren Palandöken, “Biz bu maddenin yasa taslağında olması için çalışıyoruz. Bütün kesimler çalışıyor. Türkiye’de 2 milyon 250 bin iş yeri var. KOBİ’ler de bu kararın alınmasını istiyor. Hepsi de AVM ve zincir mağazalardan şikayetçi. Bütün zincirler de her şeyi satıyor. Herkesin her şeyi satmaması lazım. Haksız rekabete neden oluyor. Fiyat ve piyasa hakimiyeti ellerinde. Pandemi döneminden insanlar hafta sonu AVM’lerin kapalı olmasına da alıştı. AVM çalışanları da pazar günü dinlenir” diye konuştu.

'AVM'Yİ KAPATMAK KOLAY DEĞİL'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, sektörde AVM’lerin pazar günü kapalı kalması yönünde talepler olduğu yönünde bilgiler aldıklarını dile getirerek, “Bu dönemde AVM’yi kapatmak kolay değil. Hele ki pandemiden bu kadar etkilenilen bir dönemde. Sadece gıda perakendesinin pazar günü kapalı olması yönünde bir karar alınabilir. Bizden de görüş istendi. Görüşümüzü belirttik” ifadelerini kullandı.

'AVM'NİN KAPISINA KİLİT VURDURUR'

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, böyle bir kararın AVM’lerin kapısına kilit vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “Zaten şu anda AVM’ler hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yüzde 40 kayıp yaşıyor. Bir de pandemiden sonra pazar günü kapalı kalırsa AVM’ler hiç toparlayamaz. Avrupa’da yıllardır uygulanan böyle bir düzen var ama yatırımcı ona göre yatırım yapıyor. Türkiye’de yatırımlar var olan düzene göre yapıldı. Yatırımcılar böyle bir kararda zorlanır. Ayrıca böyle bir karar istihdam kaybına neden olur. Herkes eleman azaltma yoluna gider. Ayrıca bu uygulamanın olduğu Avrupa ülkeleri geri adım atmaya hazırlanıyor.”

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Nimet Kılıç’ın cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi

Ultra işlenmiş gıdalar, sigara gibi 'tasarlanıyor'

Arjantin'de orman yangınlarında 50 bin hektar alaı küle döndü

 Travmalar, yıldönümlerinde yeniden canlanabilir

Afyonkarahisar’da 490 bin liralık telefon dolandırıcılığı

Bakan Ersoy Malatya'da restorasyonu süren tarihi yapılarda incelemelerde bulundu

Malatya'da işçi servisi ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'da çarşıdan alevler yükseldi: 200 dükkân küle döndü

Refah Sınır Kapısı üzerinden 5 Gazzeli hasta tahliye edildi

Japonya'da rekor kar yağışı sonrası ölü sayısı artıyor: 30 ölü, en az 290 yaralı

Paris'te X şirketinin ofislerine polis baskını

Rusya'dan Ukrayna'ya yoğun hava saldırısı

Uzm. Dr. Kaplan: Tiroid hastalıklarında erken tanı hayati önem taşıyor

Tarım Bakanlığı'ndan buzağı kayıplarının azaltılması için eğitim

Battalgazi Belediyesi şubat ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Singapur’dan beyin yaşlanmasına karşı yeni keşif

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Ahlak seferberliği başlatılmalı

İsveç ve Danimarka'dan Ukrayna'ya hava savunma sistemi yardımı

Köpeklerin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

İmam hatiplilerden 81 ilde kan bağışı kampanyası

Türkiye'de yapılması beklenen ABD-İran görüşmelerine Pakistan da davet edildi

Gazze’deki Sivil Savunma yakıt yokluğu sebebiyle araçlarının kontak kapattığını duyurdu

Gaziantep’te 6 Şubat’ta eğitime 1 gün ara verildi

Diyarbakır'da Beraat Kandili Mevlid-i şerif ve ilahilerle ihya edildi

13 günlük aramanın ardından bulunan Nimet Kılıç’ın cenazesi morga kaldırıldı

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Konya Ereğli’de KOM'dan şafak operasyonu

Şanlıurfa’da geri dönüşüm yüklü tır devrildi: 1 yaralı

Psikolog Bozkuş: Uyku bozukluğu sosyal ilişkileri de iş hayatını bozar

Turizm Bakanı Ersoy Malatya’da konuştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nimet Kılıç’ın cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi

Ultra işlenmiş gıdalar, sigara gibi 'tasarlanıyor'

Arjantin'de orman yangınlarında 50 bin hektar alaı küle döndü

 Travmalar, yıldönümlerinde yeniden canlanabilir

Afyonkarahisar’da 490 bin liralık telefon dolandırıcılığı

Bakan Ersoy Malatya'da restorasyonu süren tarihi yapılarda incelemelerde bulundu

Malatya'da işçi servisi ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı