• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

AVM'ler için pazar günü tartışması

27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
27 Şubat 2021, Cumartesi 20:34
AVM
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AVM'ler için pazar günü tartışması

Türk perakendesinde ‘pazar’ günü tartışması yeniden alevlendi. Esnaf, sanatkar ve küçük işletmeler, yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin ve zincir mağazaların pazar günü kapalı kalması maddesinin yer alması için harekete geçti.

Daha önceden de dile getirilen bu talep, pandemi döneminde AVM’lere getirilen hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yeniden gündeme taşındı.

Milliyet gazetesinden Hanife Baş'ın haberine göre değişiklik yapılan ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat’ın gelecek hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasa taslağı için perakendenin bütün taraflarından görüş alınıyor.

PANDEMİDE ALIŞILDI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yasa tasarısında esnaf, sanatkar ve küçük işletmeleri korumak için düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Palandöken, “Avrupa ülkelerinin çoğunda AVM’ler ve zincir mağazalar cumartesi öğleden sonra kapatıp pazartesi gününe kadar kapalı kalıyor. Daha önceden de gündeme getirdiğimiz bu modelin uygulanmasını istiyoruz. Yoksa küçük işletmelerin yaşama şansı yok. Yeni yasa tasarısında sadece AVM’ler değil, zincir mağazaların da pazar günü kapalı olması kuralının konulmasını istiyoruz” dedi.

Yasa taslağı için bütün tarafların görüşlerinin alındığını ve gelecek hafta Meclis’e ve Cumhurbaşkanı’nın imzasına gönderilmesinin beklendiğini dile getiren Palandöken, “Biz bu maddenin yasa taslağında olması için çalışıyoruz. Bütün kesimler çalışıyor. Türkiye’de 2 milyon 250 bin iş yeri var. KOBİ’ler de bu kararın alınmasını istiyor. Hepsi de AVM ve zincir mağazalardan şikayetçi. Bütün zincirler de her şeyi satıyor. Herkesin her şeyi satmaması lazım. Haksız rekabete neden oluyor. Fiyat ve piyasa hakimiyeti ellerinde. Pandemi döneminden insanlar hafta sonu AVM’lerin kapalı olmasına da alıştı. AVM çalışanları da pazar günü dinlenir” diye konuştu.

'AVM'Yİ KAPATMAK KOLAY DEĞİL'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, sektörde AVM’lerin pazar günü kapalı kalması yönünde talepler olduğu yönünde bilgiler aldıklarını dile getirerek, “Bu dönemde AVM’yi kapatmak kolay değil. Hele ki pandemiden bu kadar etkilenilen bir dönemde. Sadece gıda perakendesinin pazar günü kapalı olması yönünde bir karar alınabilir. Bizden de görüş istendi. Görüşümüzü belirttik” ifadelerini kullandı.

'AVM'NİN KAPISINA KİLİT VURDURUR'

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, böyle bir kararın AVM’lerin kapısına kilit vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “Zaten şu anda AVM’ler hafta sonu kısıtlaması nedeniyle yüzde 40 kayıp yaşıyor. Bir de pandemiden sonra pazar günü kapalı kalırsa AVM’ler hiç toparlayamaz. Avrupa’da yıllardır uygulanan böyle bir düzen var ama yatırımcı ona göre yatırım yapıyor. Türkiye’de yatırımlar var olan düzene göre yapıldı. Yatırımcılar böyle bir kararda zorlanır. Ayrıca böyle bir karar istihdam kaybına neden olur. Herkes eleman azaltma yoluna gider. Ayrıca bu uygulamanın olduğu Avrupa ülkeleri geri adım atmaya hazırlanıyor.”

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Adalet Bakanlığı: Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk etkin çözüm sağlıyor

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit ve 8 yaralı

Tünelde müzikli eğlenceye 180 bin lira ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Kadir Gecesi mesajı

Erakçi: ABD ve israilin bölge ülkelerine saldırdığına dair istihbaratımız var

Mart ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Araçlarda multimedya cihazı cezaları geçici olarak durduruldu

Yurt dışında yakalanan 72 firari Türkiye’ye getirildi

Diyarbakır Valiliği uyardı: Kontrollü su tahliyesi yapılacak

Siirt’te akrabalar arasında bıçaklı kavga: 1 kişi yaralandı

İran: Suudi'ye yönelik İHA saldırısında dahlimiz yok

Bismil’de Göksu Çayı’nda su samuru yavruları bulundu

Battalgazi’de Ramazan ayında dayanışma programları

Gaziantep'te yurda kaçak giriş yapan 3 kişi yakalandı

Siirt’in Pervari ilçesinde karda mahsur kalan 78 kişi kurtarıldı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl'deki TOKİ sakinlerine iftar ziyareti

Yeni Zelanda'daki cami katliamının üzerinden 7 yıl geçti

Malatya'da caddeler bir bir yenileniyor

Gaziantep’te sağanak sele neden oldu

İran'ın Irak'a doğalgaz ihracatı savaş zamanında üç katına çıktı

Batman'da metruk evde çıkan yangın paniğe neden oldu

İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 29 binden fazla sivil yapı hasar aldı

Dışişleri Bakanlığı: İslamofobiyle mücadele insanlık görevidir

Laricani'den "sahte bayrak operasyonu" açıklaması

Isparta’da haftalık denetim: 61 aranan şahıs yakalandı

Laricani: Epstein şebekesi İran’ı suçlamak için 11 Eylül benzeri bir olay planlıyor

Ticaret Bakanı Bolat: Tüketicinin korunması güçlü ekonominin temelidir

Batman’da çantasında uyuşturucu çıkan kişi tutuklandı

Yetimler Vakfı’ndan Diyarbakır’da yetim çocuklara bayramlık desteği

Kuzey Kore’den uzun menzilli topçu tatbikatı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adalet Bakanlığı: Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk etkin çözüm sağlıyor

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit ve 8 yaralı

Tünelde müzikli eğlenceye 180 bin lira ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Kadir Gecesi mesajı

Erakçi: ABD ve israilin bölge ülkelerine saldırdığına dair istihbaratımız var

Mart ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Araçlarda multimedya cihazı cezaları geçici olarak durduruldu