Avrupa Parlamentosu'nda Von der Leyen'in görevden alınması için girişim

Tarih: 26.06.2025 14:58 Güncelleme: 26.06.2025 14:58
Avrupa Parlamentosu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Avrupa Parlamentosu'ndaki aşırı sağcı vekiller, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Pfizer CEO'su ile yaptığı özel mesajlaşmalarla ilgili davada mahkeme kararının ardından, Komisyon'un tamamının istifasını talep eden önerileri için yeterli d

Aşırı sağcı Avrupa Parlamentosu üyesi Gheorghe Piperea, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, bugün oylamaya sunulacak olan öneri için gerekli olan 72 imzadan fazlasını topladıklarını söyledi.

Piperea, "Girişimimiz esas olarak şeffaflığı desteklemeyi ve adil, gerçek bir demokratik süreci garanti altına almayı hedefliyor," dedi.

Piperea önerisinin başarı şansının düşük olduğunu kabul etmekle birlikte, bunun von der Leyen'e yönelik yapıcı ve gerekçeli eleştiriler yöneltmek için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Ayrıca, von der Leyen'in üyesi olduğu merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nden bazı vekillerin de girişime destek verdiğini öne sürdü.

Financial Times gazetesi, önerinin temelinin "Pfizergate" olarak adlandırılan hukuki dava olduğunu belirtti; ancak öneri, von der Leyen'in Avrupa Parlamentosu'yla olan ilişkisini de eleştiriyor. Merkez ve sol görüşlü bazı milletvekilleri de öneriye destek veriyor. Bu vekiller, von der Leyen'in sıklıkla doğrudan halk tarafından seçilen tek AB kurumu olan Parlamento'yu görmezden geldiğini ve AB hükümetlerine karşı fazla hoşgörülü olduğunu savunuyor.

Avrupa Parlamentosu'nda güvensizlik oylamaları oldukça nadir gerçekleşiyor. En son 1999 yılında, Jacques Santer liderliğindeki Komisyon yolsuzluk ve şeffaflık eksikliği suçlamalarının ardından, güven oylamasını kazanmasına rağmen istifa etmişti. O tarihten bu yana yalnızca 4 oylama yapıldı ve hiçbirinde başarı elde edilemedi.

Von der Leyen ve Komisyon'un görevden alınabilmesi için, Parlamento üyelerinin üçte ikisinden fazlasının katılımı gerekiyor.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, geçtiğimiz mayıs ayında, 2021 yılında COVID-19 aşılarının tedarikiyle ilgili müzakereler sırasında von der Leyen ile Pfizer CEO'su Albert Bourla arasında geçen mesajların yayımlanmasına ilişkin açılan davada, Avrupa Komisyonu aleyhine karar verdi. (İLKHA)

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

İki araç yarıştı faturası ağır oldu

Kargo gemisi 3 binden fazla araç ile sulara gömüldü

Hizbullah İran liderliğini ve halkını tebrik etti

İran Lideri Hamanei’den halka kutlama videosu

Çin'den NATO'ya uyarı: Asya Pasifik'e doğru genişlememeli

Gazze'de yardım almaya çalışan 18 kişi şehit edildi

Rusya-Ukrayna arasında yeni esir takası

Yunanistan'da orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar Emiri Al Sani ile görüştü

Tepeköy mayın şehidleri kabirleri başında yâd edildi

Traktör şarampole yuvarlandı: 1 ölü

Bursa'da lokanta alevlere teslim oldu

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen kurtarıldı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi dolandırıcılara karşı uyardı

Kenya'daki protestolarda can kaybı 16’ya yükseldi

Çin’de meydana gelen sellerde 6 kişi öldü

Trafo patlaması izdihama yol açtı: 29 öğrenci öldü

BM: Gazze'de sağlık hizmetlerinden söz etmek mümkün değil

Sivas'ta 3,9 büyüklüğünde deprem

Büyükşehir Belediyesi'nden yerinde dönüşüm uyarısı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan, ‘Uyuşturucu İle Mücadele Günü’ mesajı

Belediye Başkanı Geçit: Muharrem ayı; hüznün, ibadetin, şükrün ve paylaşmanın ayıdır

HÜDA PAR'dan Bingöl'de esnaf ziyareti

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Türkiye, içerideki kripto siyonistlerle yüzleşmelidir!

Şanlıurfa’da “Hayatı kolaylaştıran küçük adımlar” sergisi ilgi gördü

HÜDA PAR’dan Bingöl'de Yeni Mahalle'ye ziyaret

Şanlıurfa'da ezan ve hutbe yarışması düzenlendi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu meclisin anayasa yapma yetkisi vardır

HÜDA PAR’dan eczacı ve doktorlara yeşil pasaport verilmesi hakkında kanun teklifi

Yükleniyor