• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Avukat Özdemir'den kredi kartı uyarısı: Kolaylık değil, borç tuzağına dönüşebilir

21 Ağustos 2025, Perşembe 12:07
21 Ağustos 2025, Perşembe 12:07
Avukat Özdemir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Avukat Muhammed Ali Özdemir, Türkiye'de hızla artan kredi kartı kullanımına dikkat çekerek, bilinçsiz kullanımın kişileri ekonomik ve hukuki açıdan büyük risklere sürüklediğini söyledi.

Türkiye'de kredi kartı kullanımında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığını belirten Avukat Muhammed Ali Özdemir, Blararası Kart Merkezi verilerine göre haziran ayı itibarıyla kredi kartı sayısının 135 milyonu aştığını hatırlattı.

Bu sayının, neredeyse her yetişkinin en az bir kredi kartına sahip olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Özdemir, kredi kartı kullanımının artık toplumsal bir gerçeklik haline geldiğini ifade etti.

Avukat Muhammed Ali Özdemir

Kredi kartlarının genellikle bir kolaylık aracı olarak lanse edildiğini söyleyen Özdemir, bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Kredi kartı bilinçsiz kullanıldığında kişiyi özgürleştiren değil, köleleştiren bir zincire dönüşebiliyor." dedi.

Bların limit politikalarına da değinen Özdemir, BDDK düzenlemelerine göre ilk yıl kredi kartı limitinin aylık net gelirin iki katıyla sınırlandırıldığını, ikinci yıldan itibaren bu sınırın dört kata çıkarılabildiğini hatırlattı.

Ancak uygulamada bların agresif müşteri kazanma politikaları nedeniyle, asgari ücretle çalışan kişilere maaşlarının kat kat üzerinde limitler verilebildiğini vurgulayan Özdemir, bu durumun tüketici lehine gibi görünse de "yüksek limitlerin gelirle uyumsuz harcamalara ve borç sarmalına yol açtığını", icra dosyalarının önemli bir kısmının kredi kartı borçlarından kaynaklandığını dile getirdi.

"Yüksek limitler kişiyi iflasa götürür"

"Türkiye'de son yıllarda icra dosyalarının önemli bir kısmı kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor." diyen Özdemir, "Yani aslında, gelirden bağımsız yüksek limit verilmesi bireyleri korumak yerine onları iflasın eşiğine getirebiliyor." dedi.

Sorunun sadece ekonomik değil hukuki bir boyutunun da bulunduğunu ifade eden Özdemir, aşırı borçlanma halinde icra takibinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

"Tuzağa düşmemelisiniz"

Risklerin azaltılması için vatandaşlara uyarılarda bulunan Özdemir, şunları söyledi:

"Asgari tutarı ödeme tuzağına düşmemek gerekir. Asgari tutarı ödemek borcun kapanması anlamına gelmez, bilakis faiz katlanarak artar. Kişi geliri kadar harcama yapmalıdır. Aylık net geliri aşan harcama kredi kartına yüklenmemelidir. Taksitlere dikkat etmek gerekir. Uzun vadeli taksitler, gelecekteki gelirini ipotek altına almak demektir. Kartı kredi değil, ödeme aracı gibi görmek lazım. Kredi kartı aslında bir borçlanma değil, nakit yerine kullanılan bir araç olmalıdır."

Ayrıca, borcun ödenmemesi halinde maaş haczi ve mal varlığına el konması gibi ciddi hukuki sonuçlarla karşılaşılabileceğini de hatırlatan Özdemir, vatandaşların bu konuda mali ve hukuki bilinç geliştirmesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Yapıcıoğlu: Kürt meselesini kardeşlik ve adalet temelinde çözme mecburiyetimiz var

ABD’de cezaevinde mahkumlar arasında kavga: 3 ölü, 12 yaralı

Şırnak'ta beklenen kar yağışı başladı, eğitime ara verildi

Adalet Bakanı Tunç Rojin Kabaiş’in ailesiyle görüştü

Washington, Müslüman Kardeşler'in üç kolunu "terör örgütü" olarak tanımladı

AB: Kendi halkına ait olan Grönland'ın yanındayız

Elazığ Umut Kervanı'ndan muhtaç ailelere "ev eşyası" desteği

HAMAS'tan siyonist bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskınına tepki

Avrupa'da uçuşlara kar ve buz engeli

Meslek lisesi mezunu gençlerin istihdamına destek

Diyarbakır'da silahlı kavga: 1 ölü 1 yaralı

Siirt’te aynı kavşakta bir kaza daha

Şanlıurfa'da çamur deryasına dönen sokaklarda mahalleli isyan etti

YÖK’ten üniversitelere cuma namazı hassasiyeti

Bakan Bolat: Cari işlemler açığı tarihsel ortalamaların altında seyrediyor

Hakkâri için kuvvetli ve yoğun kar yağışı uyarısı

Bursa Yenişehir Havalimanı 2025’te 246 bin yolcuya hizmet verdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Moğolistan ve Japonya büyükelçileriyle bir araya geldi

Bakan Göktaş: Güçlü aile, güçlü toplum demektir

Gençler ve dezavantajlı gruplar için koordinasyon komisyonu kuruluyor

Türkiye ile Ekvator arasında iş birliği

Ebu Zeyd: Kudüs bir sembol, Gazze ise bu sembolü savunan ön cephedir

Diyarbakır’da "Dijital Dünyada Din, Bilim ve Gençlik" paneli düzenlendi

CHP'nin Kurultay davası 28 Şubat’a ertelendi

Mardin’de sis etkili oldu: Görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü

Bursa’da öğrencilere yönelik manevi ve ahlaki gelişim programı düzenlendi

Konya’nın 7 ilçesinde kar küreme çalışmaları aralıksız sürüyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

543 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yapıcıoğlu: Kürt meselesini kardeşlik ve adalet temelinde çözme mecburiyetimiz var

ABD’de cezaevinde mahkumlar arasında kavga: 3 ölü, 12 yaralı

Şırnak'ta beklenen kar yağışı başladı, eğitime ara verildi

Adalet Bakanı Tunç Rojin Kabaiş’in ailesiyle görüştü

Washington, Müslüman Kardeşler'in üç kolunu "terör örgütü" olarak tanımladı

AB: Kendi halkına ait olan Grönland'ın yanındayız

Elazığ Umut Kervanı'ndan muhtaç ailelere "ev eşyası" desteği