• BIST 100

    11134,7%1,58
  • DOLAR

    40,93% 0,00
  • EURO

    47,73% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4388,12% -0,42
  • Ç. ALTIN

    7073,77% 0,00

Avukat Özdemir'den kredi kartı uyarısı: Kolaylık değil, borç tuzağına dönüşebilir

21 Ağustos 2025, Perşembe 12:07
21 Ağustos 2025, Perşembe 12:07
Avukat Özdemir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avukat Muhammed Ali Özdemir, Türkiye'de hızla artan kredi kartı kullanımına dikkat çekerek, bilinçsiz kullanımın kişileri ekonomik ve hukuki açıdan büyük risklere sürüklediğini söyledi.

Türkiye'de kredi kartı kullanımında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığını belirten Avukat Muhammed Ali Özdemir, Blararası Kart Merkezi verilerine göre haziran ayı itibarıyla kredi kartı sayısının 135 milyonu aştığını hatırlattı.

Bu sayının, neredeyse her yetişkinin en az bir kredi kartına sahip olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Özdemir, kredi kartı kullanımının artık toplumsal bir gerçeklik haline geldiğini ifade etti.

Avukat Muhammed Ali Özdemir

Kredi kartlarının genellikle bir kolaylık aracı olarak lanse edildiğini söyleyen Özdemir, bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Kredi kartı bilinçsiz kullanıldığında kişiyi özgürleştiren değil, köleleştiren bir zincire dönüşebiliyor." dedi.

Bların limit politikalarına da değinen Özdemir, BDDK düzenlemelerine göre ilk yıl kredi kartı limitinin aylık net gelirin iki katıyla sınırlandırıldığını, ikinci yıldan itibaren bu sınırın dört kata çıkarılabildiğini hatırlattı.

Ancak uygulamada bların agresif müşteri kazanma politikaları nedeniyle, asgari ücretle çalışan kişilere maaşlarının kat kat üzerinde limitler verilebildiğini vurgulayan Özdemir, bu durumun tüketici lehine gibi görünse de "yüksek limitlerin gelirle uyumsuz harcamalara ve borç sarmalına yol açtığını", icra dosyalarının önemli bir kısmının kredi kartı borçlarından kaynaklandığını dile getirdi.

"Yüksek limitler kişiyi iflasa götürür"

"Türkiye'de son yıllarda icra dosyalarının önemli bir kısmı kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor." diyen Özdemir, "Yani aslında, gelirden bağımsız yüksek limit verilmesi bireyleri korumak yerine onları iflasın eşiğine getirebiliyor." dedi.

Sorunun sadece ekonomik değil hukuki bir boyutunun da bulunduğunu ifade eden Özdemir, aşırı borçlanma halinde icra takibinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

"Tuzağa düşmemelisiniz"

Risklerin azaltılması için vatandaşlara uyarılarda bulunan Özdemir, şunları söyledi:

"Asgari tutarı ödeme tuzağına düşmemek gerekir. Asgari tutarı ödemek borcun kapanması anlamına gelmez, bilakis faiz katlanarak artar. Kişi geliri kadar harcama yapmalıdır. Aylık net geliri aşan harcama kredi kartına yüklenmemelidir. Taksitlere dikkat etmek gerekir. Uzun vadeli taksitler, gelecekteki gelirini ipotek altına almak demektir. Kartı kredi değil, ödeme aracı gibi görmek lazım. Kredi kartı aslında bir borçlanma değil, nakit yerine kullanılan bir araç olmalıdır."

Ayrıca, borcun ödenmemesi halinde maaş haczi ve mal varlığına el konması gibi ciddi hukuki sonuçlarla karşılaşılabileceğini de hatırlatan Özdemir, vatandaşların bu konuda mali ve hukuki bilinç geliştirmesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Adana sıcağında alın teriyle ekmek mücadelesi; "Suratımdan akan ter bana çok tatlı geliyor"

TDV’den Gazze’ye bugüne kadar toplam 34,9 milyon dolarlık insani yardım

Antalya’da otobüs kazası: 23 yaralı

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Aktay Kiğı’da arıcıları ziyaret etti

Batman Valiliği: Kaçak yapıya asla müsamaha edilmeyecek

Karlıova-Varto karayolunda kaza: Bir kişi yaralandı

Gazze’de şehit sayısı 62 bin 192'ye yükseldi

Teksas’ta "seçim bölgesine" ilişkin tartışmalı yasa kabul edildi

Yaşlı adam 25 milyon lirasını kaptırmaktan son anda kurtuldu

Dijital içerikler dopamini sömürüyor!

ABD'li senatörlerden Gazze'ye uluslararası basın çağrısı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 7 gözaltı

Şanlıurfa’da saman yüklü araçta yangın çıktı

İşgalci çeteler, yakılmasının yıldönümünde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İşgal rejiminin Gazze'ye saldırılarında 10 Filistinli şehid oldu

Pakistan'da askeri araca saldırı: Bir ölü 5 yaralı

Avukat Özdemir'den kredi kartı uyarısı: Kolaylık değil, borç tuzağına dönüşebilir

Diyarbakır’da 5 mahalle 20 yıldır köprü bekliyor

HAMAS'tan Mescid-i Aksa’nın yakılışının 56. yıldönümü mesajı: Aksa İslamî kalacaktır

Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze’de yaralı çocuklar aynı yatağı paylaşıyor

Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze'de yaşanan vahşete karşı yılda yaklaşık 2 milyon TL'lik aldığı ürünleri satmaktan vazgeçti

Ege Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem

Engelli haliyle Filistin için yardım topluyor

Yurtta görev yapacak İŞKUR personeline psikoloji eğitimi

Batman'da madde bağımlılığı ve esnaf sorunlarına karşı ortak adım

Bakan Bayraktar: 2028’de 16 milyon hane yerli gaz kullanacak

Zelenski: Putin’le görüşme Türkiye’de gerçekleşebilir

İstanbul Valiliği’nden okullar açılmadan önce başıboş sokak hayvanları talimatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana sıcağında alın teriyle ekmek mücadelesi; "Suratımdan akan ter bana çok tatlı geliyor"

TDV’den Gazze’ye bugüne kadar toplam 34,9 milyon dolarlık insani yardım

Antalya’da otobüs kazası: 23 yaralı

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Aktay Kiğı’da arıcıları ziyaret etti

Batman Valiliği: Kaçak yapıya asla müsamaha edilmeyecek

Karlıova-Varto karayolunda kaza: Bir kişi yaralandı

Gazze’de şehit sayısı 62 bin 192'ye yükseldi