• BIST 100

    10382,89%-1,92
  • DOLAR

    41,34% 0,05
  • EURO

    48,47% -0,16
  • GRAM ALTIN

    4834,06% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7841,30% 0,00

Avukat Yılmaz: Sumud Filosu'na olası müdahale savaş suçudur

12 Eylül 2025, Cuma 13:02
12 Eylül 2025, Cuma 13:02
Avukat Yılmaz: Sumud Filosu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avukat Hasan Yılmaz, Sumud Filosu'na yönelik olası müdahalelerin savaş suçu sayılacağını belirtti. Yılmaz, Filistin halkının yalnız olmadığını ve zulme sessiz kalmanın suça ortak olmak anlamına geldiğini ifade etti.

Siyonist rejimin Gazze'ye uyguladığı kara, hava ve deniz ablukasının sivil halkı hedef aldığını ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyen Av. Hasan Yılmaz, "Sumud Filosu gibi barışçıl insani yardım girişimleri, insanlık onurunu savunmanın bir yoludur" dedi. Yılmaz, bu tür müdahalelerin devlet terörü ve savaş suçu kapsamına girdiğini belirtti.

Siyonist rejimin yalnızca Gazze'deki Müslümanlara değil, tüm insanlığa açıkça bir saldırı içerisinde olduğunu söyleyen Av. Yılmaz, "israilin Gazze'ye uyguladığı kara, hava ve deniz ablukası, uluslararası hukuka ve insan haklarına açıkça aykırıdır. Bu abluka yalnızca Gazze'deki silahlı unsurları değil, tüm sivil halkı hedef almakta ve yıllardır temel yaşam haklarını ortadan kaldırmaktadır. İşte tam da bu nedenle, Sumud Filosu gibi barışçıl, sivil ve insani yardım temelli girişimler, insanlık onurunu savunmanın bir yoludur." dedi.

Siyonist çetenin hukuksal olarak bir savaş suçu işlediğini belirten Yılmaz, "1949 Cenevre Sözleşmeleri'ne aykırılık (IV. Sözleşme – Sivil Halkın Korunması): Gazze'ye uygulanan abluka, kolektif cezalandırma niteliğindedir. Cenevre Sözleşmesi'nin 33. maddesi gereği bütün bir halkı cezalandırmak savaş suçudur. Su, elektrik, ilaç, gıda gibi yaşamsal kaynakların engellenmesi uluslararası insancıl hukuka aykırıdır." ifadelerini kullandı.

"Sumud Filosu sivil ve barışçıl bir filodur"

Uluslararası sularda herhangi bir gemiye müdahalenin devlet terörü kapsamına girdiğini söyleyen Yılmaz, "Birleşmiş Milletler Şartı'na aykırılık: BM Şartı'nın 1. ve 2. maddeleri barışın, ulusların eşitliğinin ve sivillerin korunmasının esas olduğunu belirtir. israilin saldırgan politikaları bu hükümlere aykırıdır. Sumud Filosu uluslararası sularda seyreden sivil ve barışçıl bir filo olacaktır. Uluslararası deniz hukukuna göre, açık denizde barışçıl sivil gemilere müdahale yasa dışıdır. Gemilere yapılacak herhangi bir müdahale deniz korsanlığı, hatta devlet terörü kapsamında değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

Mavi Marmara gemisine yapılanların bir daha gerçekleşmesinin hukuksal olarak bir savaş suçu olduğunu belirten Yılmaz, "2010 yılında Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisi, uluslararası sularda saldırıya uğramış, 10 vatandaşımız şehit edilmişti. Bu saldırı sonrası açılan davalar, israilin sivil yardım konvoylarına yönelik ağır insan hakları ihlalleri işlediğini tüm dünyaya göstermiştir. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), bu tür olayları 'savaş suçu' kapsamına alma yetkisine sahiptir. Eğer Sumud Filosu'na da benzer bir müdahale olursa, bu kez daha güçlü bir uluslararası yargılama süreci başlayabilir." şeklinde konuştu.

"Mazlumun duası, zalimin silahından daha güçlüdür"

Yılmaz, "Filistin halkı yalnız değildir. Zulme karşı sessiz kalmak, suça ortak olmaktır. Kur'an-ı Kerim'de Allah şöyle buyuruyor: 'Zulmedenlere meyletmeyin; yoksa size de ateş dokunur.' Mazlumun duası, zalimin silahından daha güçlüdür. Ve biz, bu zalimliğe karşı hem hukuki hem ahlaki sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz. Sumud Filosu'na yönelik olası bir müdahale, sadece bir gemiye değil; tüm insanlık vicdanına yapılmış bir saldırı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Tüm vicdan sahiplerine seslenen Yılmaz, "Halkımızı, Filistin halkının uğradığı hukuksuzluklara karşı bilinçlenmeye davet ediyorum. Uluslararası hukuka ve insan haklarına inanan her bireyi, Sumud Filosu'na ve Gazze halkına sahip çıkmaya çağırıyorum. Barolarımızı, sivil toplum kuruluşlarını, gazetecileri ve tüm insan hakları savunucularını bu süreci yakından izlemeye ve destek olmaya davet ediyorum." dedi. (İLKHA)

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin, "Seyyid Bilal'i Anma Programı"na katıldı

Bakan Göktaş: Batman'da 7 bin 600 aileye evde bakım desteği sağlıyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığı daha da iyileşecek

Aydın'da DAİŞ operasyonu: 5 tutuklama

Can Holding’in Tekfen'deki hisselerine de el konuldu

KPSS Alan Bilgisi oturumları bu hafta sonu yapılacak

Üsküdar esnafı bir günlük gelirini Gazze'ye bağışlıyor

Siverek’te Gazze için eller semaya kalktı

Macron, Katar topraklarına yönelik saldırıyı kınadı

Gazze'de kadınların sessiz direnişi: Savaş, yoksulluk ve hayatta kalma mücadelesi

Bakan Şimşek: Cari dengedeki kazanımları kalıcı hale getirmekte kararlıyız

Yahudi çeteler Filistinlilere suikast düzenliyor: Bir genç daha katledildi

Yükseköğretim Kurulu'nun yapay zekâ okuluna rekor başvuru

İşgal altındaki Kudüs'te bıçaklı eylem: 2 siyonist yaralandı

Siyonist rejim Gazze'de 43 Filistinliyi daha şehit etti

8 ayda Türkiye genelinde 76 binden fazla motosiklet kazası meydana geldi

Aşiret liderlerinden dikkat çeken uyarı: Ahlaki ve manevi değerlerimiz tehdit altında

Konya’da "huzur güven" uygulaması: 8 gözaltı

Kremlin: Rusya-Ukrayna barış müzakerelerine ara verildi

Sepsis her yıl 30 milyondan fazla insanı etkiliyor

BAE, siyonist büyükelçiyi dış işlerine çağırdı

Bingöl Devlet Hastanesi’nde KBRN ünitesi denetimi ve farkındalık eğitimi gerçekleştirildi

Zıktê Sürdürülebilir Kalkınma Platformu’nun yeni başkanı Mehmet Atalay oldu

İstanbul ve Ankara'da vergi müfettişlerine "rüşvet" operasyonu: 6 gözaltı

Konya'da kaçak imalathaneye baskın

Bingöl’de riskli bulunan diz protezi ameliyatı başarıyla yapıldı

Cuma Hutbesi: Peygamberimiz ve aile ahlakı

Zahire Pazarı’nda zor mesai: Hamalların emek dolu mesaisi

Yanan alanlarda fidan dikiminde acele edilmemeli

Avukat Yılmaz: Sumud Filosu'na olası müdahale savaş suçudur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin, "Seyyid Bilal'i Anma Programı"na katıldı

Bakan Göktaş: Batman'da 7 bin 600 aileye evde bakım desteği sağlıyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığı daha da iyileşecek

Aydın'da DAİŞ operasyonu: 5 tutuklama

Can Holding’in Tekfen'deki hisselerine de el konuldu

KPSS Alan Bilgisi oturumları bu hafta sonu yapılacak

Üsküdar esnafı bir günlük gelirini Gazze'ye bağışlıyor