• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

23 Temmuz 2024, Salı 09:47
23 Temmuz 2024, Salı 09:47
BAB-GED’den
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

.

BAB-GED: “Yerel basın tasarruf tedbirlerinden muaf tutulmalıdır”

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir yayımladığı ’24 Temmuz Gazeteciler ve basın Bayramı’ mesajında, Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerinden yerel basının muaf tutulması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa adı BAB-GED olan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımladı ve 24 Temmuz nedeniyle hazırladıkları “Batman Basının Durumu ve Genel Sorunları Raporu”nu paylaştı.

24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Demir, “24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte o günkü gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri olayı nedeniyle 1971 yılından beri 24 Temmuz sansürün kaldırıldığı gün olarak ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanıyor.” açıklamasında bulundu.

Sansür kalkmadı her dönemde var olmaya devam etti

24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırıldığının söylenmesine rağmen sansürün fiili olarak her dönemde devam ettiğine dikkat çeken Demir, “O dönemde kaldırıldığı belirtilen sansür her dönemde var olmaya devam etti. İktidarların değişmesiyle gücü eline geçirenler basına sürekli sansür uygulamaya devam etti.” ifadelerini kullandı.

Sansürün günümüzde şekil değiştirerek devam ettiğine işaret eden Demir, “Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları ve basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle bir şekilde sansür ve baskı devam ediyor ve devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.

Tasarruf tedbirleri yerel medyayı kapsamamalı

Yerel basının yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı tasarruf tedbirleri yerel basına büyük bir darbe vurmuştur. Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasısonucu kurumlar yerel gazetelere olan aboneliklerini iptal ettiler. Ekonomik olarak zor günler geçiren yerel basın çalışamayacak noktaya gelmiştir. Bu yüzden hükümetin yerel gazeteleri bundan muaf tutmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Filistin’de 162 Gazeteci Katledildi

Siyonist işgalcilerin Gazze’de sürdürdüğü katliam ve soykırıma değinen Demir, “israil 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkına karşı bilinçli olarak hiçbir kutsal ve kırmızı çizgisi tanımadan terör uyguluyor. Planlı olarak sivilleri ve gazetecileri hedef alıyor. Şu ana kadar Gazze’de yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 40 Bin’e yakın sivili katletti. Gazze’de yaşanan katliamlar ve soykırım dünya kamuoyuna yansımasın diye gazetecileri bilerek katlediyor. Filistin’de 162 gazeteci meslektaşımız işgalciler tarafından katledildi ve onlarca gazeteci alıkonuldu. Gazeteciler ve ailelerinin bilinçli olarak katledildiği bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bu yüzden Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında baskı altında olan ve katledilen gazeteciler ve sivillerden dolayı ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı buruk olarak geçiriyoruz.” dedi.

Mesajın sonunda ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarının basın bayramını kutlayan Demir, “Görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve   kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sorumluluk bilinciyle toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren meslektaşlarımızın ve medya çalışanlarının bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.” dedi.

İşgal rejimi Batı Şeria’da baskın ve alıkoymalarını sürdürüyor

Son iki haftada FETÖ’ye yönelik operasyonlarda 76 şüpheli yakalandı

Umut Kervanı 25 Aralık’ta Sudan yolcusu 

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Güçlü toplum olmadan güçlü devlet olmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Azerbaycan’a gidiyor

Hendek ve Marmara’ya yeni adalet binaları geliyor

UNRWA: Gazze’de yaşlılar ve engelliler hayati risk altında

IPARD-III kapsamında 156 yerel eylem grubuna 2,2 milyar lira hibe desteği

21 Aralık: Neden yılın en uzun gecesi?

Yargıtay'dan pitbull cinsi köpek için emsal karar

Millî Savunma Bakanı Güler: israilin ihlalleri süreci zora sokuyor

Şubat 2025’te Türkiye ve Dünya gündemi: Diplomasi, iç politik gelişmeler ve bölgesel krizler

ABD, Venezuela açıklarında ikinci ticari gemiye el koydu

Kurum: Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz çalıştık

Kırsalda büyük destek: 2,2 milyar TL hibe 

Gazze’de çöp yığınların arasında yaşam mücadelesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok

Polisin "dur" ihtarına uyman araç kaza yaptı: 5 ölü, bir yaralı

Kalp ritmi elektromanyetik enerji ile normale dönebiliyor

Sosyal konutta yeni dönem: 15 bin "kiralık ev" geliyor

Meclis’te bütçe mesaisinde son gün

Tayland-Kamboçya çatışmaları: Ölü sayısı 40’ı geçti, yüzbinlerce mülteci

TESK Genel Başkanı Palandöken: Gerçek usule geçiş mali müşavirlerle iş birliği içinde yürütülecek

Bakan Yumaklı: 31 Aralık’a kadar 81 ilde sıkı gıda denetimi başlatıldı

Kasım indirimleri denetlendi: Reklam Kurulu’ndan 12,9 milyon lira ceza

Adıyaman'da minibüs şarampole devrildi: 4 yaralı

Tayvan açıklarında 5,1 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Bazı bölgelerde sağanak etkili olacak

Polisin "dur" ihtarından kaçan araç feci kazaya karıştı: 5 ölü

Mübarek üç aylar bugün başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Batı Şeria’da baskın ve alıkoymalarını sürdürüyor

Son iki haftada FETÖ’ye yönelik operasyonlarda 76 şüpheli yakalandı

Umut Kervanı 25 Aralık’ta Sudan yolcusu 

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Güçlü toplum olmadan güçlü devlet olmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Azerbaycan’a gidiyor

Hendek ve Marmara’ya yeni adalet binaları geliyor

UNRWA: Gazze’de yaşlılar ve engelliler hayati risk altında