• BIST 100

    16799,77%0,62
  • DOLAR

    43,51% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7042,80% 1,95
  • Ç. ALTIN

    12002,65% 1,83

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

23 Temmuz 2024, Salı 09:47
23 Temmuz 2024, Salı 09:47
BAB-GED’den
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

.

BAB-GED: “Yerel basın tasarruf tedbirlerinden muaf tutulmalıdır”

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir yayımladığı ’24 Temmuz Gazeteciler ve basın Bayramı’ mesajında, Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerinden yerel basının muaf tutulması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa adı BAB-GED olan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımladı ve 24 Temmuz nedeniyle hazırladıkları “Batman Basının Durumu ve Genel Sorunları Raporu”nu paylaştı.

24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Demir, “24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte o günkü gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri olayı nedeniyle 1971 yılından beri 24 Temmuz sansürün kaldırıldığı gün olarak ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanıyor.” açıklamasında bulundu.

Sansür kalkmadı her dönemde var olmaya devam etti

24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırıldığının söylenmesine rağmen sansürün fiili olarak her dönemde devam ettiğine dikkat çeken Demir, “O dönemde kaldırıldığı belirtilen sansür her dönemde var olmaya devam etti. İktidarların değişmesiyle gücü eline geçirenler basına sürekli sansür uygulamaya devam etti.” ifadelerini kullandı.

Sansürün günümüzde şekil değiştirerek devam ettiğine işaret eden Demir, “Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları ve basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle bir şekilde sansür ve baskı devam ediyor ve devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.

Tasarruf tedbirleri yerel medyayı kapsamamalı

Yerel basının yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı tasarruf tedbirleri yerel basına büyük bir darbe vurmuştur. Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasısonucu kurumlar yerel gazetelere olan aboneliklerini iptal ettiler. Ekonomik olarak zor günler geçiren yerel basın çalışamayacak noktaya gelmiştir. Bu yüzden hükümetin yerel gazeteleri bundan muaf tutmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Filistin’de 162 Gazeteci Katledildi

Siyonist işgalcilerin Gazze’de sürdürdüğü katliam ve soykırıma değinen Demir, “israil 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkına karşı bilinçli olarak hiçbir kutsal ve kırmızı çizgisi tanımadan terör uyguluyor. Planlı olarak sivilleri ve gazetecileri hedef alıyor. Şu ana kadar Gazze’de yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 40 Bin’e yakın sivili katletti. Gazze’de yaşanan katliamlar ve soykırım dünya kamuoyuna yansımasın diye gazetecileri bilerek katlediyor. Filistin’de 162 gazeteci meslektaşımız işgalciler tarafından katledildi ve onlarca gazeteci alıkonuldu. Gazeteciler ve ailelerinin bilinçli olarak katledildiği bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bu yüzden Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında baskı altında olan ve katledilen gazeteciler ve sivillerden dolayı ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı buruk olarak geçiriyoruz.” dedi.

Mesajın sonunda ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarının basın bayramını kutlayan Demir, “Görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve   kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sorumluluk bilinciyle toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren meslektaşlarımızın ve medya çalışanlarının bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.” dedi.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

salihseyhan@seyhanlarajans.com

Güney Afrika kuraklığı ve su kıtlığını ulusal afet olarak sınıflandırdı

Karabük’te yasa dışı avcılığa idari yaptırım

Trump'a suikast girişiminde bulunan şüpheliye ömür boyu hapis cezası verildi

Bakan Göktaş: Mısır’ın 2026 yılını Aile Yılı ilan etmesini ortak vizyonumuzu güçlendirdi

Gaziantep’te haklarında 56 yıl hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin lideri Xi Jinping görüştü

Türkiye ile Mısır arasında sağlık iş birliği mutabakatı imzalandı

İran: ABD ile görüşmeler Maskat'ta yapılacak

Cami hoparlöründen müzik iddiasına valilik açıklık getirdi

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonları: 22 şüpheli tutuklandı

Diyarbakır'da taksi ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Batman'da otomobil takla attı, sürücü yaralandı

Malatya'da 6 Şubat'ta eğitime 1 gün ara verilecek

Bakan Bolat'tan Mısır'daki temaslara ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'nin yeniden imarında da Mısır'la birlikte çalışmak istiyoruz

İstanbul’da kaçak avlanan 1,8 ton kalkan balığına el konuldu

"Fatura borcu" nedeniyle elektriği kesilen camide ibadet yapılamadı

Putin ve Xi Jinping, İran çevresindeki gergin durumu görüştüler

EKPSS başvurularına başlandı

Siirt’te bir ilk: İleri düzey prostat kanseri ameliyatı gerçekleştirildi

Rusya ve Ukrayna görüşmelerinin ilk günü tamamlandı

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yenilenen acil servis hizmete açıldı

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Dünya Kanser Günü mesajı

Filipinler'de batan feribota teknik dalgıçlar girdi, ölü sayısı 45'e ulaştı

Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden sıkı denetim: 531 firma kontrol edildi

Taşımacılıkta mesleki yeterlilik belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz

Siirt İl Sağlık Müdürü Hacıoğlu 5. Bölge ASKOM toplantısına katıldı

Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Afrika kuraklığı ve su kıtlığını ulusal afet olarak sınıflandırdı

Karabük’te yasa dışı avcılığa idari yaptırım

Trump'a suikast girişiminde bulunan şüpheliye ömür boyu hapis cezası verildi

Bakan Göktaş: Mısır’ın 2026 yılını Aile Yılı ilan etmesini ortak vizyonumuzu güçlendirdi

Gaziantep’te haklarında 56 yıl hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin lideri Xi Jinping görüştü

Türkiye ile Mısır arasında sağlık iş birliği mutabakatı imzalandı