-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,30% 0,03
-
EURO
51,27% -0,05
-
GRAM ALTIN
6675,59% 0,82
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
.
BAB-GED: “Yerel basın tasarruf tedbirlerinden muaf tutulmalıdır”
Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir yayımladığı ’24 Temmuz Gazeteciler ve basın Bayramı’ mesajında, Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerinden yerel basının muaf tutulması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Kısa adı BAB-GED olan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımladı ve 24 Temmuz nedeniyle hazırladıkları “Batman Basının Durumu ve Genel Sorunları Raporu”nu paylaştı.
24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Demir, “24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte o günkü gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri olayı nedeniyle 1971 yılından beri 24 Temmuz sansürün kaldırıldığı gün olarak ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanıyor.” açıklamasında bulundu.
Sansür kalkmadı her dönemde var olmaya devam etti
24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırıldığının söylenmesine rağmen sansürün fiili olarak her dönemde devam ettiğine dikkat çeken Demir, “O dönemde kaldırıldığı belirtilen sansür her dönemde var olmaya devam etti. İktidarların değişmesiyle gücü eline geçirenler basına sürekli sansür uygulamaya devam etti.” ifadelerini kullandı.
Sansürün günümüzde şekil değiştirerek devam ettiğine işaret eden Demir, “Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları ve basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle bir şekilde sansür ve baskı devam ediyor ve devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.
Tasarruf tedbirleri yerel medyayı kapsamamalı
Yerel basının yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı tasarruf tedbirleri yerel basına büyük bir darbe vurmuştur. Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasısonucu kurumlar yerel gazetelere olan aboneliklerini iptal ettiler. Ekonomik olarak zor günler geçiren yerel basın çalışamayacak noktaya gelmiştir. Bu yüzden hükümetin yerel gazeteleri bundan muaf tutmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Filistin’de 162 Gazeteci Katledildi
Siyonist işgalcilerin Gazze’de sürdürdüğü katliam ve soykırıma değinen Demir, “israil 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkına karşı bilinçli olarak hiçbir kutsal ve kırmızı çizgisi tanımadan terör uyguluyor. Planlı olarak sivilleri ve gazetecileri hedef alıyor. Şu ana kadar Gazze’de yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 40 Bin’e yakın sivili katletti. Gazze’de yaşanan katliamlar ve soykırım dünya kamuoyuna yansımasın diye gazetecileri bilerek katlediyor. Filistin’de 162 gazeteci meslektaşımız işgalciler tarafından katledildi ve onlarca gazeteci alıkonuldu. Gazeteciler ve ailelerinin bilinçli olarak katledildiği bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bu yüzden Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında baskı altında olan ve katledilen gazeteciler ve sivillerden dolayı ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı buruk olarak geçiriyoruz.” dedi.
Mesajın sonunda ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarının basın bayramını kutlayan Demir, “Görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sorumluluk bilinciyle toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren meslektaşlarımızın ve medya çalışanlarının bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.” dedi.
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı
Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı
Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Midyat’a ziyaret
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Bayramı vesile kılarak zulümlerin sona ermesi için dualar edelim
ABD’nin NATO’ya yönelik tehditleri sonrası Merz'den açıklama: Avrupa’nın önceliği savaşın sona ermesi
Yapıcıoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı: Ümmetin ittihadı acil bir ihtiyaçtır
Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor
Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır
Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada
AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor
Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!
Yükleniyor







