• BIST 100

    10908,77%0,48
  • DOLAR

    42,45% 0,09
  • EURO

    49,07% -0,11
  • GRAM ALTIN

    5659,61% 0,44
  • Ç. ALTIN

    9241,24% -0,15

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

23 Temmuz 2024, Salı 09:47
23 Temmuz 2024, Salı 09:47
BAB-GED’den
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

.

BAB-GED: “Yerel basın tasarruf tedbirlerinden muaf tutulmalıdır”

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir yayımladığı ’24 Temmuz Gazeteciler ve basın Bayramı’ mesajında, Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerinden yerel basının muaf tutulması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa adı BAB-GED olan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımladı ve 24 Temmuz nedeniyle hazırladıkları “Batman Basının Durumu ve Genel Sorunları Raporu”nu paylaştı.

24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Demir, “24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte o günkü gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri olayı nedeniyle 1971 yılından beri 24 Temmuz sansürün kaldırıldığı gün olarak ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanıyor.” açıklamasında bulundu.

Sansür kalkmadı her dönemde var olmaya devam etti

24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırıldığının söylenmesine rağmen sansürün fiili olarak her dönemde devam ettiğine dikkat çeken Demir, “O dönemde kaldırıldığı belirtilen sansür her dönemde var olmaya devam etti. İktidarların değişmesiyle gücü eline geçirenler basına sürekli sansür uygulamaya devam etti.” ifadelerini kullandı.

Sansürün günümüzde şekil değiştirerek devam ettiğine işaret eden Demir, “Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları ve basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle bir şekilde sansür ve baskı devam ediyor ve devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.

Tasarruf tedbirleri yerel medyayı kapsamamalı

Yerel basının yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı tasarruf tedbirleri yerel basına büyük bir darbe vurmuştur. Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasısonucu kurumlar yerel gazetelere olan aboneliklerini iptal ettiler. Ekonomik olarak zor günler geçiren yerel basın çalışamayacak noktaya gelmiştir. Bu yüzden hükümetin yerel gazeteleri bundan muaf tutmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Filistin’de 162 Gazeteci Katledildi

Siyonist işgalcilerin Gazze’de sürdürdüğü katliam ve soykırıma değinen Demir, “israil 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkına karşı bilinçli olarak hiçbir kutsal ve kırmızı çizgisi tanımadan terör uyguluyor. Planlı olarak sivilleri ve gazetecileri hedef alıyor. Şu ana kadar Gazze’de yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 40 Bin’e yakın sivili katletti. Gazze’de yaşanan katliamlar ve soykırım dünya kamuoyuna yansımasın diye gazetecileri bilerek katlediyor. Filistin’de 162 gazeteci meslektaşımız işgalciler tarafından katledildi ve onlarca gazeteci alıkonuldu. Gazeteciler ve ailelerinin bilinçli olarak katledildiği bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bu yüzden Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında baskı altında olan ve katledilen gazeteciler ve sivillerden dolayı ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı buruk olarak geçiriyoruz.” dedi.

Mesajın sonunda ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarının basın bayramını kutlayan Demir, “Görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve   kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sorumluluk bilinciyle toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren meslektaşlarımızın ve medya çalışanlarının bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.” dedi.

Konya AKOM’dan sürücülere hayati kış uyarısı

Washington'da vurulan 2 Ulusal Muhafız, hastanede öldü

Trump, Güney Afrika'nın ABD'de yapılacak G20 zirvesine katılmasını engelleyecek

HAMAS: Mücahitlerin Refah tünellerinde takip edilmesi, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 3 yaralı

ABD'de 2 Ulusal Muhafız üyesi vuruldu

Elazığ’da feci kaza: Otomobil traktöre çarpıp yandı, 2 yaralı

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili’den Anadolu Basın Birliğine ziyaret

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin Kuneytra kentine baskın düzenledi

Tayland'ın güneyindeki sellerde ölü sayısı 33'e ulaştı

Lübnan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, deniz sınırlandırma anlaşması imzaladı

Nijerya Devlet Başkanı güvenlikte olağanüstü hal ilan etti

Hong Kong'daki yangında ölü sayısı 36'ya yükseldi

MGK bildirisi yayımlandı

Malatya'da tefecilik ve kumar operasyonu: 36 şüpheli yakalandı

Gine-Bissau'da askeri darbe

Bakan Bayraktar: Diyarbakır'ın petrol şehrine dönüşeceği sürece doğru giriyoruz

Siirt’te sokak kavgası: 3 yaralı

Bursa’da 2,5 ton kaçak midyeye el konuldu

Almanya'da aynı aileden 5 kişi farklı yerlerde ölü bulundu

Bosna Hersek'te şiddetli yağışlar heyelan ve sellere yol açtı

Konya’da kamyonet ile tır çarpıştı: Bir yaralı

Hong Kong'daki büyük yangı sürüyor: 13 ölü

ESK'den et fiyatlarındaki dalgalanmalara ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayiinde olduğu gibi sağlıkta yerlileşmede de engellerle karşılaşıyoruz

Arpaguş: İnsanın helali merkeze alan bir irade göstermesi, Cenab-ı Hakk’a sadakatinin bir ifadesidir

Florürün dozu önemli, fazlası zararlı!

Bursalı öğrencilerden Gazze'li çocuklar için anlamlı sergi

Siirt fıstığında yeni dönem: Bilimsel tekniklerle verim artışı hedefleniyor

Batman'da Türkiye'ye model olacak afet koordinasyon merkezi tanıtıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya AKOM’dan sürücülere hayati kış uyarısı

Washington'da vurulan 2 Ulusal Muhafız, hastanede öldü

Trump, Güney Afrika'nın ABD'de yapılacak G20 zirvesine katılmasını engelleyecek

HAMAS: Mücahitlerin Refah tünellerinde takip edilmesi, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 3 yaralı

ABD'de 2 Ulusal Muhafız üyesi vuruldu

Elazığ’da feci kaza: Otomobil traktöre çarpıp yandı, 2 yaralı