• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Babasından miras kalan palancılık mesleğini 52 yıldır sürdürüyor

01 Kasım 2025, Cumartesi 16:51
01 Kasım 2025, Cumartesi 16:51
Babasından miras kalan palancılık mesleğini 52 yıldır sürdürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin'in en eski palancılarından Aydın İldoğan, babasından kendisine miras kalan palancılık mesleğini 52 yıldır, günümüz teknolojisine rağmen sürdürmeye çalışıyor.

Teknolojinin gün geçtikçe mesafe katetmesiyle birlikte makinelerin çıkması, çoğu el işiyle yapılan meslekleri olumsuz etkiledi.

Yıllardan beri el emeğiyle yapılarak günümüze kadar gelen palancılık mesleği, Mardin’de tarihe karışmaya doğru gidiyor.

Mardin’de palancılık mesleğinin son iki ustasından biri olan Aydın İldoğan, 52 yıldır mesleğini icra ederek hem ailesini geçindirmeye hem de günümüz teknolojisine rağmen palancılık mesleğini korumaya çalışıyor.

Palancılığın eskiden çok kıymetli olduğunu belirten İldoğan, geçmişte Mardin’de yaklaşık 20-30 yerde palancılık yapılan dükkânların bulunduğunu, ancak şu anda sadece iki yerde yapıldığını aktardı.

Babasından kalan palancılık mesleğine girişi hakkında konuşan İldoğan, "Mesleğime 8 yaşındayken başladım, şu an 60 yaşındayım. 52 yıldır işimi yapmaya devam ediyorum. Mesleğimiz çok ağır bir meslektir. Palancılık yapıyorum. Çoğu kişi palan ile semeri birbiriyle karıştırıyor. Bu palanları at, eşek ve katır için yapmaktayız. Semerin içinde tahta iskelet olur, palanda ise aksine tahta olmaz. Palan, ağır yükler için yapılır ve genellikle dağlık kesimlerde kullanılır. Semer ise düzlük ovalarda kullanılır. Bu meslek bana babamdan miras kaldı. Babam da ömrü boyunca bu mesleği yaptı." dedi.

"Bizden sonra bu meslek bitecek"

Eskiden palancılığın çok önemli olduğunu belirten İldoğan, aynı zamanda kentte usta sayısının da fazla olduğunu ifade ederek, "Eskiden Mardin’de yaklaşık 20-30 yerde palancılık yapılıyordu. Her dükkânda da 4-5 kişi çalışmaktaydı. Şimdi ise Mardin’de sadece iki yerde yapılıyor. Toplamda iki usta kaldık. Bizden sonra bu meslek bitecek. Malum olduğu üzere hiçbir şekilde çırak da yetişmiyor. Palancılık mesleğinin kıymeti eskidendi. Daha araçlar yokken palancılık vardı; ulaşım aracı gibi kullanılıyordu. Eskiden eşeğin üzerinde Van’dan Mardin’e tuz getiriliyordu. O zamanlarda palan çok önemliydi, şu anda da önemli ama yapan yok maalesef. Günde bazen bir iki tane palan yapıyoruz. Sipariş çok ama yapan yok." şeklinde belirtti.

İldoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Sabah 06.30 gibi kalkıp işime geliyorum. Akşam da 17.00 gibi eve gidiyoruz. Her işin olduğu gibi bu işin de bereketi sabah erkendir. Sadece emeğimizin karşılığını yiyoruz. Hayatımızdan şükretmezsek bu mesleği yapmazdım. Şükrediyoruz ki mesleğimizi devam ettiriyoruz. Ancak hayattan da çok fazla bir şey anlamadık. Sabah iş, akşam ev."

Palancılıkta kullanılan malzemeler hakkında kısa bilgi veren İldoğan, "Palancılık, el dokuması kilimden yapılmakta. Kilimin içini kamışla dolduruyoruz. Kamışlar da Bitlis, Doğubayazıt ve Afyon taraflarında, bataklıklarda yetişmekte. Kamışları daha çok Doğu taraflarından getirtiyoruz. Kilimle beraber keçe de kullanıyoruz. Eskiden Mardin’de çoğu yerde keçecilik yapılırdı ancak günümüzde tamamen bitti. Bizler de keçeyi Şanlıurfa’dan getiriyoruz. Bu malzemelerin çoğu el dokuması olduğundan hepsi alın teri." şeklinde belirtti.

Son olarak gençlere tavsiyelerde bulunan İldoğan, "Gençlerin her zaman okumaları lazım. Okudukları zaman da düzgün bir bölümü okumalılar. Aksi halde boş durmaktansa bir meslek edinilmelidir. Sürekli çalışılmalıdır." dedi. (İLKHA)

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Elazığ-Bingöl karayolunda kaza: 1 yaralı

Şanlıurfa’da tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Ermenistan, pasaportlara Ağrı Dağı'nın resmi olmadan damga vurmaya başladı

Siirt’in afetlere dirençli kent olması hedefiyle 52 eylem planı görüşüldü

Şanlıurfa girişinde kamyonetin lastiği yola fırladı: Sürücünün dikkati olası kazayı önledi

Mardin’de seyir halindeki tır’ın dorsesi çıkarak uçuruma yuvarlandı

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

İşgalci rejimden Lübnan'da hava saldırısı

"Niyet ettim tesettüre Emrin başım üstüne" programı ile onlarca genç kız tesettürle tanıştı

Çocuğu araya almak aileyi yıpratıyor!

Diyarbakırlı yeni evli çiftin bağışladığı takılar Gazzeli çiftin mutluluğuna vesile oldu

Matbaa sektörü temsilcisi Yıldırım: Davetiye kültürü geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdi

Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı